به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، پرونده دریاچه ارومیه این بار بر روی میز مناظره قرار گرفت.
وحید جلال زاده استاندار آذربایجان غربی، منصور حقیقت پور نماینده مردم اردبیل ، سرعین و نمین در مجلس شورای اسلامی علیرضا دائمی سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو ، محمد درویش فعال محیط زیست و عضو هیات موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی و کی خواه معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست حضور داشتند.
حال دریاچه ارومیه اصلا خوب نیست
جلال زاده استاندارد آذربایجان غربی به عنوان اولین سخنران مناظره گفت حال دریاچه ارومیه اصلا خوب نیست و وضعیت بحراین را طی می کند.
وی ادامه داد: این دریاچه زمانی یکی از مناطق دیدنی و یک پارک ملی محسوب می شد. دریاچه ارومیه دریاچه ای مادر در منطقه بودو سه دهه از آن غفلت شده است .
جلال زاده تصریح کرد: غفلت از مدیریت منابع آب، کشاورزی و هر آنچه که به این دریاجه مربوط می شود چنین شرایطی را به وجو دآورده است.
وی اظهار داشت: در این بین تغییرات اقلیمی نیز قابل توجه است چرا که صرفا به کاهش بارندگی مربوط نیست بلکه بر هم خوردن توزیع بارش را نیز شامل می شود.
استاندارد آذربایجان غربی تاکید کرد: میزان ذخایر برف منطقه به علت بارندگی کاهش یافته است و این امر تنظیم مصرف و مدیریت آب را بر هم زده است.دمای هوا ارتباط مستقیم با مراتع منابع طبیعی و سبز بودن زمین دارد که در حال حاضر منابع طبیعی نیز دچار بجران شده است.
وی تصریح کرد: افزایش 2.5 برابری دام و چرایی آن در مراتع و کاهش سبزی منطقه در افزایش دما و کاهش بارندگی تاثیر مستقیم دارد.
جلال زاده در ادامه افزود: کارگروهی که با ریاست وزیر نیرو در حال بررسی وضعیت دریاچه ارومیه است چیزی به مطالعات قبلی نیافزوده بلکه باب مطالعه را در این باره باز گذشته است. 70 درصد دریاچه ارومیه از سمت جنوب کاملا خشک شده و تنها از جاده کلانتری آب را میتوان مشاهده کرد.
مدیران پاسخگوی تصمیمات غلطشان باشند
منصور حقیقت پور نماینده مردم اردبیل سرعین و نمین در مجلس شورای اسلامی در ادام گفت دریاچه ارومیه دارای حیات منطقی بوده ولی متاسفانه برنامه ریزی های غلط و منهای استعداد و آمایش استان این وضعیت را رقم زده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر دریاچه ارومیه 14 میلیارد مترمکعب کسری آب دارد تاکید کرد اگر مسئولان استان و برنامه ریزان در دهه های گذشته تصمیمات درستی می گرفتند دریاچه دچار بیماری نمی شد.
این نماینده مجلس ادامه داد: مدیرانی اجازه توسعه زمین های کشاورزی از 1000 هکتار به 450 هزار هکتار، طرح ریزی برای ساخت سدهای فراوان ، حفر 30 هزار چاه عمیق غیر مجاز با وجود غیر قانونی بودن جابجایی دستگاههای حفاری را داده و همچنین افرادی که طی این سالها در برابر وظایف قانونی خودر بخش محیط زیست کوتاهی کرده اند باید پاسخگوی شرایط موجود باشند.
حقیقیت پور با بیان اینکه راه علاج این دریاچه را باید در استان آذربایجان غربی جستجو کرد اظهار داشت انتقال آب از حوزه های دیگر به این دریاچه غیر کارشناسی و غیر علمی است و مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت.در این خصوص باید تغذیه از آب خانه ها در اولویت قرار گیرد.
وی ادامه داد: انتقال مستقیم آب به دریاچه باعث نفوذ آب شور به آبخانه ها می شود و این وضعیت فعلی را هم بدتر می کند.
حقیقت پور تصریح کرد: انتقال آب از حوزه ارس حیات نیم میلیون جمعیت در حوزه اردبیل را به خطر می اندازد علاوه بر این موضوع برآورد دقیق و مناسبی از میزان حقابه رودخانه ارس نیز در اختیار نداریم.
یک برنامه ریزی صحیح دریاچه را زنده می کند
وی در پایان خاطرنشان کرد: تصرفات بخشی و غیر سیستمی در گذشته چنین اتفاقاتی را رقم زده است.
علیرضا دائمی سرپرست معاون آب فای وزرات نیرو به عنوان سومین سخنران گفت: مباحث خود را در سه قسمت ارائه می کند قسمت اول مبنی بر این است که چرا این پدیده رخ داده دریاچه ارومیه در سال 74 بالاترین ارتفاع آب را داشته که مشکلات زیادی را برای منطقه ایجاد کرده بود.
وی ادامه داد: از سال 87 به بعد میزان کاهش عمق این دریاچه شروع شد و خشکسالی شدیدی را نیز به همراه داشت که این خشکسالی 14 سال است که ادامه دارد: سرپرست معاون آب و آبفای وزارت نیرو با بیان اینکه در طی این سالها توسعه در منطقه متوقف نشده اظهار داشت: احداث مخازن سد، توسعه کشاورزی و طرحها در وقوع این اتفاق موثر بوده است.
دائمی افزود: تغییر اقلیم در بحث خشکسالی نیز اثر داشته چرا که میزان بارندگی به طور متوسط از 385 میلی متر به 305 میلی متر رسیده که این امر افزایش درجه حرارت را به دنبال داشته است.
وی تصریح کرد : افزایش 2درجه حرارت ، حجم تبخیر دریاچه را به طور چشمگیری افزایش داده است.
سرپرست وزارت آب و آبفای وزارت نیرو تاکید کرد تغییر الگوی بارندگی عمق آب را به حداقل ونیمی از دریاچه را خشک کرده است.
وی در خصوص راهکارهای نجات دریاچه ارومیه نیز گفت: سه دسته راه حل در وزارت نیرو در حال بررسی است که اولین نکته این است مردم حوزه به مصرف بهینه آب کمک کنند.
وی تصریح کرد: مدیریت آب کشاورزی که 92 درصد مصارف آب در این حوزه را دارد یعنی از 6 میلیارد مترمکعب آب در این حوزه بخش مهم آن در کشاورزی مصرف می شود و طبعا حد دریاچه به خوبی رعایت نمی شود.
دائمی گفت: نکته دوم انتقال آب بین حوزه ای است که مصوات لازم را برای اجرا دارد.
وی ادامه داد: انتقال بین حوزه ای باید حتما مطالعه شود و بدون توجه به آسیب های زیست محیطی یا مسائل اقتصادی اجرای آن صحیح نیست.
سوء مدیریت عامل خشکسالی است نه تغییر اقلیم
محمد درویش فعال محیط زیست گفت: اتفاقی که در حال حاضر در حوزه آب خیز دریاچه ارومیه در حال وقوع است بسیار بزرگ است این اتفاق در مساحت 5 برابر کشور لبنان در حال وقوع است.
وی ادامه داد: 7 میلیارد مترمکعب از 130 میلیارد مترمکعب آب قابل استحصال در کشور مربوط به دریاچه ارومیه است که این نشاندهنده شرایط مطلوب این دریاچه در بحث استحصال آب است.
درویش با بیان اینکه در حال حاضر 70 دشت بزرگ کشور سطح آب زیرزمینی شان بین 1.5 تا 2 متر افت یافته افزود: این درحالی است که سطح آب های زیرزمینی دریاچه ارومیه کمتر از 28 تا 30 سانتی متر کاهش یافته است این مسئله نشان دهنده از دست رفتن دیگر منابع آب کشور است که به دلیل زیرزمینی بودن آن ها قابل رویت نیست.
این فعال محیط زیست گفت: دریاچه ارومیه به عنوان یک آبگیر شور مطرح است و نباید آب شیرین وارد آن بشود.
وی ادامه داد: از ابتدای دهه 70 نگاه به این دریاچه تغییر یافت. و این امر درست در زمانی اتفاق افتاد که دریاچه در حال وسعت بود.
مسئولان چشمهایش را بستند و افزایش سطح زیرکشت را از 320 هزار هکتار به 360 هزار هکتار شاهد شدیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 30 هزار حلقه چاه غیر مجاز ،احداث 72 سد بزرگ و کوچک و وسعت 100 درصدی زمین های کشاورزی ،خشکسالی این دریاچه را رقم زد ه است افزود: این درحالی است که همه انگشت اتهام را به سمت آسمان برده و تغییر اقلیم را متهم می کنند.
درویش با بیان اینکه 5 سال از اجلاس باری می گذرد و سطح تراز آب دریاچه 2 متر کاهش داشته است افزود:شهامت پذیرفتن اشتباهات را داشته ومدیریت طراحی و مهندسی آب خیزداری دریاچه ارومیه را از نو تعریف کنید.
اجازه نمی دهیم کشاورزی خشک شود
نادر قاضی پور نماینده اردبیل در مجلس شورای اسلامی در ادامه این مناظره گفت در مجلس نهم و دهم طرح احیای تالاب های داشته شد در حالی که دولت تا کنون هیچ لایحه ای نداده پیگیری و پشتیبانی نیز نکرده است.
وی افزود نظام جمهوری اسلامی توانایی احیای همه دریاچه ها و تالاب ها را دارد. موضوع ما تنها دریاچه ارومیه نیست بلکه کل تالاب هاست حتی دریاچه زرینه رود اصفهان نیز باید احیا شود.
این نماینده مجلس با بیان اینکه آقای محمدی زاده و خانم ابتکار در خشک شدن دریاچه ارومیه سهیم بودند گفت: مجوزهایی که در زمان مدیریت آنها صورت گرفته ما را گله مند کرده است.
قاضی پور ادامه داد: در بحث دریاچه ارومیه معاون اول رئیس جمهور در کارگروه سهیم بوده این درحالی است که در شرایط فعلی وزیر نیرو که متهم است مسئول شده ما انتظار داریم که خود رئیس جمهور به میدان بیاید.
این نماینده مجلس تصریح کرد: نسبت به سال 84 ، 7 متر و 48 سانتی متر کاهش ارتفاع آب داشتیم و با خشک شدن دریاچه کشاورزی دامداری و صنایع تعطیل و 3 میلیون کوچ اجباری در کشور رخ میدهد.
قاضی پور با بیان اینکه عامل اصلی خشکسالی عدم مدیریت مسئولین بوده است گفت: ما راضی نیستیم که حتی یک قطره آب کشاورزی کم شود و انتظار داریم که راه حل عملیاتی شروع شود.
قاضی پور در پایان خاطرنشان کرد به هیچ وجه اجازه نمی دهیم کشاورزی خشک شود و به نام دریاچه ارومیه برای زمین های خودشان آب ببرند و راضی به آب کشاورزان نیستیم.
در پایان احمد علی کیخوا معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با بیان اینکه در خصوص دریاچه ارومیه یک رویکرد این است که مقصر این شرایط چه کسانی هستند گفت: کاهش 15 تا 20درصدی نزولات یکی از این عوامل است اما تغییر اقلیم نیز مطرح است که به گفته متخصصان در تمام جهان رخ داده است.
وی اظهار داشت: امرار معاش بسیاری از مردم ارومیه در بخش کشاورزی با نیاز آبی 3.5 میلیارد مترمکعب صورت میگیرد که کمی بیشتر از حق آبه تالاب ارومیه است و این امر مدیریت غلط و ناصحیح آب در کشور را نشان میدهد که دریاچه ارومیه نتیجه آن است.
کیخوا با بیان اینکه منابع آب زیرزمینی به عنوان ذخایر احتیاجی محسوب شده اند افزود : درکشور ما مصرف ذخایر آب زیرزمینی با چاههای مجاز و غیر مجاز و شیوه های مدیریت غلط نه تنها ارومیه بلکه زاینده رود، هامون بختگان و شایگان و دیگر تالاب ها را نیز در آینده نزدیک با مشکل روبرو می کند.
بخش دوم مناظره با پرسش های چالش مرتضی حیدری ادامه یافت، به طوریکه حقیقت پور نماینده مردم اردبیل با بیان اینکه مخالف انتقال آب از رودخانه ارس به دریاچه ارومیه هستیم، گفت: در این خصوص موانع جدی وجود دارد.
وی با بیان اینکه 1 میلیارد و 900 میلیون مترمکعب حقآبه اردبیل است، افزود: بر پایه این آب تمدن جدیدی شکل گرفته و وضعیت اجتماعی روستاها تغییرو عشایر براساس آن سکنی گزیده اند.
حقیقت پور تصریح کرد: میلیاردها دلار از سال 52 در شمال اردبیل سرمایه گذاری شده و مردم اردبیل حاضر به برداشت آب کمتر نیستند.
وی گفت: علاج زنده کردن دریاچه ارومیه تخریب اردبیل نیست بلکه باید راهکار لازم در حوزه ارومیه اندیشده شود.
دائمی سرپرست وزارت آب و آبفای وزارت نیرو گفت: انتقال آب بین حوزه ای آخرین راهکار برای رفع مشکل دریاچه ارومیه است و مطالعات بین حوزه ای در حال انجام است و به اعتقاد ما تمام مولفه ها باید در نظر گرفته شود.
قاضی پور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مطالعات ناقص وزارت نیرو در بخش انتقال آب افزود: رودخانه ارس به هنگام طغیان خسارات فراوانی به استان وارد می کند و وزارت نیرو مدیریت خوبی بر این رودخانه ندارد.
قاضی پور تاکید کرد: ما راضی نیستیم که یک درخت در دشت مقان خشک شود اما نه به قیمت اینکه دریاچه ارومیه را خشک کنیم.
وی با بیان اینکه برداشت آب مازاد رودخانه ارس کار موقتی است افزود: ما معتقدیم که این کار انجام شود ممکن است فردا بارش خوبی داشته باشیم و مشکل دریاچه حل شود و رود ارس طغیان کند و همه روستا ها را آب ببرد این امر نشان میدهد که وزارت نیرو فقط بلد است آب بفروشد.
این نماینده مجلس گفت: چرا آب استان ما را به نیروگاهها و ذوب آهن می دهید شما 27 مترمکعب از آب دریاچه را به استان های دیگر برده اید که خودش به اندازه حجم یک دریاست.
حقیقت پور درادامه تصریح کرد: مسئولان حقابه اردبیل را کنار گذاشته و آب مازاد را از موضع حاکمیتی بررسی کنند و هر حوزه ای را که آب مازاد را نیاز نداشت به ارومیه بدهد.
درویش عضو هیات علمی موسسه تحقیقات و جنگل ها ومراتع کشور نیز گفت: براساس این تفکر که استان خوزستان 30 درصد تمام آبهای سطحی را جذب می کند تعداد زیادی سد در این استان احداث و تمام تالاب های خوزستان با مشکل عظیمی روبرو شد.
وی با بیان اینکه این طرز تفکر و شیوه مدیریت در کشوری که در کمربند خشکسالی دنیا قرار دارد و تفاوت بارندگی های آن در طی دو سال بین 60 تا 70 درصد باشد تفکر خطرناکی است، افزود: درصورت خطر مرگ و مهاجرت مردم مجاز به انتقال آب هستیم.
وی تاکید کرد: هزینه این انتقال سرسام آور است و حیات را به مخاطره می اندازد کدام کشاورز آب هر مترمکعب 2.1 تا 2.8 دلار را می خرد در حالیکه در حوزه آذربایجا نشرقی و غربی میانگین قیمت هر مترمکعب آب بین 30 تا 35 تومان است.
درویش افزود: اگر هزینه سد سازی صرف بهبود و ارتقای راندمان می شد اوضاع بهتر بود.
اما وحید جلال زاده استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه 13درصد منابع طبیعی ما آبخیزداری است، گفت: انتقال بین حوزه ای راه اول نیست اما مطالعه شده که یک پروژه از جنوب استان آذربایجان غربی آب را به دریاچه ارومیه می فرستد.
قاضی پور نماینده مجلس اظهار داشت: امسال حداقل 300 میلیون مترمکعب آب قرار بود به این دریاچه برسد که نرسید.
وی ادامه داد: قرار نبود آب را ببرند به استان های دیگر و زمین های کشاورزی خودشان را آبیاری کنند.
قاضی پور در ادامه از آبیاری 40 هزار هکتار زمین های گل فرج که شیبشان به سمت ارس است به نام احیای دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: با پول دریاچه ارومیه برای افراد خاص آبیاری صورت میگیرد.
استاندارد آذربایجان غربی تصریح کرد : طی دو سال اخیر منابع آبی کمی برای نجات دریاچه ارومیه اختصاص یافته است.
وی افزود: 93 درصد آب مصرفی در حوزه کشاورزی است که تنها 1 سوم آن تحت پوشش آبیاری مدرن و تحت فشار است .
کی خواه معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست هم از مکاتبات صورت گرفته در سال 79 و پیش بینی خطرات فعلی در خصوص دریاچه ارومیه سخن گفت و تصریح کرد: از سال 58 تا 90 سطح زیرکشت کشاورزی از 158 هزار هکتار به 450 هزار هکتار رسیده است که رشد 4 برابری را نشان مدیهد هر هکتار به طور متوسط 10 هزار مترمکعب آب می خواهد یعنی 4 تا 5 میلیارد مترمکعب آب را به بخش کشاورزی داده ایم.
وی ادامه داد: اگر شیوه مصرف را اصلاح نکنیم وضعیت دریاچه بحرانی تر خواهد شد.
قاضی پور در پاسخ به این که مجلسی ها برای ساخت بسیاری از سدها به دولت فشار آورده اند گفت: به هیچ وجه برای احداث سد و تخریب دریاچه تلاش نکردیم بحث ما فقط احداث آب بند برای جلوگیری از سیلاب ها و زمین های کشاورزی بوده است.
وی اظهار داشت: سدهای ارومیه را تعطیل کردند و بعد در آذربایجان شرقی سد زدند.
دائمی سرپرست معاون آب و آبفای وزارت نیرو در پاسخ به صحبت های قاضی پور گفت: مردم استان های را در مقابل هم قرار ندهیم.
وی با بیان اینکه آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل و کشورهای همسایه از حوزه ارس منفعت می برند تصریح کرد : مدیریت آب فرابخشی است و فقط مربوط به یک بخش خاص نیست.
وی افزود: اولین سازمانی بود که مشکل دریاچه ارومیه را به صورت جدی مطرح کرد وزارت نیرو بود گزارشات مربوط به دریاچه ارومیه به دهه 70 برمیگردد .
وی تصریح کرد در حال حاضر بسیاری از اراضی کشاورزی به روش غرقابی آبیاری می شود که سهم آب دریاچه وارد زمین های کشاورزی شده است.
وی اظهار داشت: 45 درصد منابع طبیعی کشور به راحتی در دست مصرف کنندگان قرار میگیرد.
استاندارد آذربایجان غربی با بیان اینکه پس از سال 88 ، 25 هزار از ارضای استان آذربایجان غربی تحت فشار بوده که این رقم هم اکنون به 50 هزار هکتار افزایش یافته افزود عمده فعالیت شهروندان این ناحیه کشاورزی است و این امر اهمیت مدیریت منابع آب را بیشتر جلوه می دهد.
جلال زاده ادامه داد در شمال استان مشکل دریاچه ارومیه را نداریم .
وی تاکید کرد: نمایندگان مجلس صرفا به دنبال سد زدن هستند.
نماینده مردم اردبیل در ادامه افزود : در بحث انتقال آب آزاد رودخانه ارس به حوزه آبخیز دریاچه ارومیه آیا برآورد اقتصادی این پروژه انجام شده است؟
وی ادامه داد: باید دید ارس آب مازاد دارد یا نه اگر داشت 3 میلیون مترمکعب آن را باید انتقال دهند که این امر باز مستلزم سهم 4 هزار میلیارد تومان اعتبار و 250 هزار مگاوات برق است.
وی با بیان اینکه با احتساب موارد فوق قیمت تمام شده آب در ارومیه به بیش از 1500 تومان می رسد افزود اگر کشاورز طلا هم بکارد جوابگوی این قیمت نیست و صرفه اقتصادی ندارد .
وی با بیان اینکه راندمان باغات ارومیه 35 درصد است افزود: این درحالی است که راندمان آب باغات مغان 90 درصد است بنابراین علاج ارومیه در بهبود راندمان مصرف است.
وی اظهار داشت 200 میلیون مترمکعب آب با بهبود راندمان آبیاری وارد حوزه آبی ارومیه می شود که این امر تعادل بخشی بین آب شیرین و شور را نیز به دنبال دارد.
دائمی سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو در پاسخ به این که سدها با مجوز سازمان محیط زیست ساخته می شوند گفت: هیچ سدی بدون مجوز این سازمان یافت نمی شود این درحالی بودکه کیخواه در پاسخ به دائمی گفت: تولید کشاورزی افزایش یافته ولی به چه قیمتی افزود یکی از هزینه های این امر از دست دادن دریاچه ارومیه است و باید شهامت پذیرفتنش را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه مدیریت منابع آب در کشور مثل هر منبع دیگری بهتر است علمی و تحت فشار باشد تا اینکه ما را تحت فشارهای غیر منتظره بگذارند، افزود: در مواردی نه فقط نمایندگان بلکه سایر گروهها نیز بدون اینکه همه ملاحظات را طی کنند مصوب می کنند و در لایحه دولت نیز ذکر می شود.
وی از جاده داخل دریاچه ارومیه نیز صحبت کرد و افزود: اصلاح این جاده هرگز مورد تائید این سازمان قرار نگرفته بود .
کیخواه گفت: مشکل دریاچه ارومیه با همکاری بین دولت و مجلس و مردم و سایر دستگاههای عملیاتی حل خواهد شد.
وی اظهار داشت: نباید با تصمیم گیری خود مشکل کشاورزان را افزایش دهیم و حتی در صورت آسیب دیدن کشاورزی مردم آذربایجان باید حتما هزینه های آن توسط دولت پرداخت شود.
درویش فعال محیط زیست نیز در ادامه گفت: سازمان محیط زیست از وزن لازم در سبد تصمیم گیری های دولت برخوردار نیست و به راحتی این سازمان را دور می زند.
وی ادامه داد: من در سال 86 برای بررسی منطقه به سد باران دوز رفتم که در آن زمان در حال ساخت بود در حالی که در سال 82 محیط زیست اولین هشدار را نسبت به ساخت این سد داده بود.
این فعال محیط زیست در ادامه تصریح کرد: در آن بازدید مدیر کل محیط زیست استان به من گفت اگر با ساخت این سد مخالفت کنید ما دیگر کلا مدیر کل در استان نمیخواهیم.
قاضی پور با بیان اینکه احداث جاده در دریاچه ارومیه به منظور رفع مشکل تردد و مسائل امنیتی مردم این شهر بوده است گفت: ما در کارگروه ساخت این جاده وزیر راه و شهرسازی را داشتیم که ایشان باید توضیح میداد که چرا طرح ساخت جاده را کامل اجرا نکرد و در ایجاد بحران دریاچه ارومیه همه مقصر هستند.
قاضی پور با بیان اینکه 90درصد سرمایه گذاری در استان توسط بخش خصوصی صورت گرفته افزود: ما با کمترین آب بهترین محصول را تولید میکنیم و مردم ما سالانه چندین میلیارد دلار با صادرات میوه ارز وارد کشور می کنند.
حقیقت پور نماینده مردم سرعین، در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: استفاده از سیستم بهینه آبیاری و افزایش راندمان آب بهترین راهکار برای تغییر وضعیت در دریاچه ارومیه است.
دائمی سرپرست معاونت آبفای وزارت نیرو گفت: سهم آب دریاچه ارومیه با روش برداشت غیر مجاز چاه ها و صرف آن برای زمین های کشاورزی صورت میگیرد که ما میتوانیم در داخل حوزه با بهره برداری و بهبود شرایط آبیاری و رساندن راندمان آبیاری از حدود 40 به 60 درصد نیازی به حوزه های آبی بیرون نداشته باشیم.
جلال زاده استاندار آذربایجان غربی گفت: 4 رودخانه 70 درصد آب دریاچه ارومیه را تامین میکنند.
وی با بیان اینکه 40 راه برای نجات دریاچه ارومیه پیشنهاد شده افزود: 16 مورد آن مربوط به انتقال بین حوزه ای است.
وی تصریح کرد: اصلاح آبیاری ، جلوگیری از برداشت بیش از اندازه آب، پیشنهاد کمربند سبز ،اولویت بخشی به تصفیه فاضلاب از مسائل تاثیرگذار در بهبود شرایط دریاچه ارومیه است.