گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ ماههاست که بازار مسکن با مشکلات جدی روبرو شده و رکود تورمی اقتصادی کشور در این بخش بیش از دیگر فعالیت های تولیدی خود را نشان داده است.
از آنجایی که بخش مسکن با زندگی روزمره مردم سر و کار دارد، هر تغییری در این بخش بسرعت بر جامعه تاثیر می گذارد و این مسئله را حساس تر می کند.
دولت گذشته با پیشبرد طرح مسکن مهر تلاش کرد مشکلات این بخش را حل کند که منتقدان و موافقانی داشت. از یک سو تعداد زیادی مسکن برای اقشاری که توان خرید مسکن را نداشتند ساخته و تحویل شد و از سویی حجم عظیمی از نقدینگی از این طرق وارد بازار شد که آثار تورمی به همراه داشت.
وزیر جدید اعلام کرده که این طرح را پیگیری نخواهد کرد و برنامه دیگری برای مسکن دارد. در ادامه، گفت و گوی «خبرگزاری دانشجو» با اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در خصوص وضعیت بازار مسکن و اولویت های این بخش می آید:
آرامی: دولت 80 درصد قیمت مسکن را تسهیلات دهد/ عدم تعادل عرضه و تقاضا عامل افزایش قیمت مسکن
منصور آرامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص وضعیت مسکن در کشور گفت: مسکن مسئله بسیار مهمی است و بر زندگی تمام شهروندان تاثیر می گذارد؛ دولت ها نیز متناسب با شرایط، سیاست های متفاوتی را برای تامین نیاز مردم مطابق با قانون اساسی پیگیری کرده است.
وی افزود: در حوزه هایی که نیاز به قانون بوده، مجلس نیز وارد شده و با تصویب قوانین مورد نظر، کار دولت را تسهیل کرده است.
نماینده مردم بندرعباس اظهار کرد: وزیر جدید مسکن سیاست های متفاوتی با دولت قبل را دنبال می کند و تمایلی به ادامه مسکن مهر به شکل کنونی ندارد که ما هم با برخی اصلاحات در این طرح موافقیم و باید صبر کنیم تا دولت طرحش را ارائه دهد.
آرامی ادامه داد: تاکید اصلی آخوندی بر رونق دادن به بازار مسکن از طریق اندوخته های خود مردم است تا بازار مسکن از این رکود خارج شود.
وی گفت: در حال حاضر دارندگان و متقاضیان مسکن علاقه ای به معامله ندارند و صاحبان سرمایه نیز به دلیل ریسک های موجود از ورود به این بخش اجتناب می کنند.
عضو کمیسیون عمران ادامه داد: هیچ طرحی در دستور کار مجلس قرار ندارد و با توجه به اینکه ابتدای کار دولت جدید است باید صبر کنیم تا دولت سیاست هایش را اعلام کند، پس از آن مجلس نیز در صورت لزوم اعمال نظر خواهد کرد و اگر نیاز به اصلاح باشد، آنها را در دستور کار قرار خواهد داد.
آرامی گفت: بهترین راه برای درمان معضل مسکن استفاده از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری و ساخت است و دولت تنها باید برای تامین مسکن اقشار آسیب پذیر ورود کند و اگر یارانه و مسکن حمایتی وجود دارد تنها به این بخش از جامعه تعلق گیرد.
وی در خصوص وام مسکن و تسهیلات بانکی خاطرنشان کرد: دولت باید شرایطی را فراهم کند که حداقل 80 درصد قیمت مسکن از طریق تسهیلات فراهم شود تا امکان خرید مسکن برای حقوق بگیران نیز میسر گردد، مانند برخی کشورها که تا 90 درصد قیمت مسکن را تسهیلات ارائه می کنند.
عضو کمیسیون عمران در پایان گفت: هنوز عرضه با تقاضا متناسب نشده و این باعث افزایش قیمت ها گشته است که تنها با افزایش ساخت مسکن می شود مشکل مسکن را درمان کرد.
علیپور: توقف مسکن مهر اشتباه است/ با افزایش وام خرید مسکن مخالف هستم
کمال علیپور، عضو دیگر کمیسیون عمران در این خصوص به خبرنگار ما گفت: ما در مجلس منتظر هستیم تا دولت طرحش را ارائه دهد و به دنبال تحت فشار قرار دادن دولت نیستیم.
وی افزود: وزیر مسکن اعلام کرده که اعتقادی به مسکن مهر ندارد و آن را متوقف خواهد کرد که این تصمیم اشتباه است و این طرح باید پیگیری شود.
نماینده مردم قائمشهر، سوادکوه ،سیمرغ و جویبار اظهار کرد: البته ما هم قبول داریم که طرح مسکن مهر با ایراداتی همراه بود که باید اصلاح شود. به عنوان مثال شرایط باید برای همه یکسان باشد و تنها یک نوع مسکن مهر داشته باشیم مانند خانه های سازمانی و همچنین امکان واگذاری و خرید و فروش به هیچ عنوان وجود نداشته باشد.
علیپور در انتقاد به نحوه اجرای مسکن مهر گفت: این مسکن برای کسانی است که از هیچ راه دیگری امکان خرید برایشان فراهم نیست و باقی اقشار نباید در این طرح گنجانده شوند.
وی در خصوص وام مسکن گفت: با افزایش وام خرید مخالف هستم؛ چون حتماً آثار تورمی دارد، ولی افزایش وام ساخت خوب است و می تواند رونق ایجاد کند.
عضو کمیسیون عمران در پایان گفت: استفاده از تعاونی ها برای اجرای مسکن مهر طرح خوبی است تا مسکن ساخته شده با قیمت تمام شده در اختیار افراد قرار بگیرد و هزینه اضافی از کسی اخذ نشود.
مقیمی : طرحهای آخوندی جوابگو نیست/ خودمالکی بهتر از واگذاری 99 ساله
احمد علی مقیمی، عضو دیگر کمیسیون عمران در ارزیابی وضعیت مسکن گفت: در حال حاضر رکود بر این بازار حاکم است و وزیر جدید هم سیاست خاصی ندارد و تنها طرح اجاره بلند مدت و افزایش مالیات مسکن های خالی را مطرح کرده که جوابگو نیست.
وی افزود: مشکل اساسی مسکن عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار است و با این سیاست ها حل نخواهد شد؛ آخوندی مدعی است که مسکن مهر همان طرح مسکن اجتماعی است که او سال ها پیش پیشنهاد داده بود، بنابراین اصل طرح مورد قبول اوست، اما در مورد نحوه اجرای آن انتقاداتی دارد.
نماینده مردم بهشهر، نک و گلوگاه گفت: مهمترین عامل تاثیرگذار بر بازار فعلاً نرخ ارز است؛ همین بی ثباتی نرخ ارز باعث نوسان قیمت مصالح و ناپایداری قیمت مسکن شده و تا نرخ ارز تثبیت نشود همین وضعیت ادامه خواهد داشت.
مقیمی ادامه داد: 460 هزار میلیارد تومان پول در اختیار مردم است که باید بکار گرفته شود؛ چرا که دولت تنها از طریق بودجه دولتی و پول نفت نمی تواند تغییر قابل توجهی در بازار ایجاد کند.
نایب رئیس کمیسیون عمران اظهار کرد: دو نوع مسکن مهر در کشور وجود دارد؛ یکی مسکن های مشارکتی و دیگری خود مالکی که افراد با استفاده از تسهیلات و نظارت خودشان مسکن ساخته اند که این نوع مسکن ها هم از نظر کیفیت مسکن و از از نظر قیمت مناسب تر از مسکن هایی است که توسط دولت برای بازه زمانی 99 ساله واگذار شده است.