مجتبی زارعی تحلیلگر مسائل سیاسی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، در پاسخ به این سوال که آیا می توان گفتگو و مذاکره با آمریکا را به رفراندوم گذاشت گفت : سابقه نظر سنجی در کشور ما از حیث شکلی و محتوایی دارای اشکالاتی است و سابقه نسبتا بدی در کشور دارد به خصوص زمانیکه نظرسنجی را گروههای تندرویی در طیف دوم خرداد و اصلاح طلب انجام دادند آنوقت معروف شده بود که برخی از گروههای تندرو تجدیدنظر طلب نظرسنجی را به پیمانکاران داده بودند که به صورت میدانی و صحیح انجام نداده بودند بعدها مشخص شد که اینها از ساختمان های نیمه کاره غیر مسکونی هم در مستندات نظرسنجی آدرس مصاحبه شوندگانش را داده بودند.
وی افزود: در آن زمان فرد تندرویی مسئولیت رسیدگی و تصدی نظرسنجی ها را به عهده گرفته بود. اگر به نظرسنجی ها در سطح کلان نگاه کنیم میبینیم که چندان هم صحت نداشته چه در انتخابات 1376 و چه در انتخابات 1384 و 1392. نظرسنجی درباره امور اجتماعی و سیاسی کار بدی نیست اما با آن سابقه بد که در دوران اصلاح طلبان اتفاق افتاد میطلبد که یک مرکزی فراجناحی و فرا سازمانی اما با تدبیرهای میان قوه ای در این ارتباط شکل بگیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: به نظر بنده آقای روحانی و تیمش یک مقصود دیگری از نظرسنجی دارند و این تصمیم خود ایشان نیست و حلقه و تیم اطراف ایشان که عمدتا تجربه گرا و راغب به اندیشه پوزیتیویستی هم هستند وی را به این کار ترغیب کرده است. این تیم در ترکیب سیاست خارجی در حال نفوذ است . مبانی این کار را چهره هایی در دست دارند که معمولا از هر حیث می خواهند به آمریکا نزدیک شوند و میخواهند این ارتباط را به رفراندوم بگذارند و انتظار از آقای روحانی این بود که خود وارد این مسئله نشوند.
مدیرمسئول ماهنامه مدرسه علوم سیاسی افزود: قبل از اینکه آقای روحانی دستگاههایی را مامور به نظر سنجی کردند باید دید که اولا این دستگاهها در سنجش امور کیفی در داخل علوم انسانی و ویژگی های مربوط به آرمان ها و واقعیات وارد هسند یا خیر؟ نکته دوم درباره پرسش های این نظرسنجی است و باید پرسید که سوالات و کلید واژه های این نظرسنجی چیست؟ آیا این پرسش نامه دارای سوالاتی درباره کودتای 28 مرداد ، کودتای نوژه ، ناو وینسز ، حمله به طبس ، بلوکه کردن دارایی های ملت و تحریم های یکجانبه علیه ملت ایران هم هست؟ واگر این سوالات در نظر سنجی وجود دارد آیا مردم شرف ، غرور و عزت خود را زیر پا میگذارند؟
زارعی با بیان اینکه دولت باید توجه داشته باشد که ضعف خود در حل برخی از مشکلات اقتصادی و سیاست خارجی را به عهده مردم نیاندازد و از این طریق از مطالبات ملت فرار کند گفت: البته ما به آقای روحانی و تیم دیپلماسی ایشان اعتماد داریم اما پناه بردن به این مسائل بعد از تماس تلفنی صرفا پاک کردن برخی از اشتباهات استراتژیک در سفر نیویورک است.