به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، چند دیپلمات غربی در ژنو مدعی شدند تهران در ازای امتیازاتی از جانب 6 قدرت جهانی مایل است غنیسازی خود را کنترل کند تا برخی نگرانی ها رفع شود.
پنج عضو دایم شورای امنیت و آلمان روز چهارشنبه در پایان مذاکرات ژنو گفتند نقشهراه جدید ایران برای حل بن بست هستهای این کشور کمک مهمی است.
در این گزارش آمده است: جزییات برنامه ایران فاش نشده است. لحن گفتوگوها مشخصا نسبت به گفتوگوهای سابق که پیش از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران برگزار شد متفاوت بود. محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اروپا نخستین بار بر سر بیانیهای مشترک توافق کردند. این بیانیه مذاکرات ژنو را "بامحتوا و روبهجلو" توصیف کرد.
دیپلماتهای ارشد انگلیس، چین، فرانسه، روسیه و آمریکا با هدایت اشتون به ژنو آمده بودند تا پاسخی بامحتوا از جانب ایران به پیشنهاد کاهش تحریمها در ازای کنترل برنامه هستهای دریافت کنند.
اشتون و ظریف گفتند: با توجه به فضای مثبت نخستین نشست وزرا در 26سپتامبر در نیویورک، جمهوری اسلامی ایران سرفصلهای برنامهای را بهعنوان مبنای مذاکرات ارایه کرد.
گوئیدو وستروله وزیر خارجه آلمان گفت حالا امیدوار است راهحل دیپلماتیک به دست آید.
ظریف گفت: "برخی بدهبستانهای مهم صورت گرفته است. معتقدم طرفین جدا به دنبال راهحل هستند."
بااینهمه، نه ظریف و نه و نه سایر سفیران هیچ نشانهای بروز ندادند مبنی براینکه طرفین توانسته باشند اختلافات خود را کم کنند.
"جی کارنی" سخنگوی کاخ سفید پیشنهاد ایران را "بسیار مفید" خواند و آن را "پیشنهادی جدید با سطح تازهای از جدیت و محتوا که قبلا دیده نشده است" توصیف نمود.
کارنی گفت هیچکس نباید انتظار داشته باشد یکشبه پیشرفت حاصل شود. وی افزود گفتگوها پیچیده بوده است.
وی مدعی شد: "تاریخچه بی اعتمادی تاریخچه بسیار عمیقی است. بار مسوولیت بر دوش ایران است. هرگونه توافقی باید به جامعه بینالملل ثابت کند برنامه هستهای ایران منحصرا برای اهدافی صلحآمیز به کار میرود."
عباس عراقچی معاون ظریف روز سهشنبه گفت ایران قطعا مایل است غنیسازی بیش از 5درصد را متوقف کند. به گفته دیپلماتها، ایران همچنین مایل است سقفی برای تعداد سانتریفوژهای غنیسازی مشخص کند. آنها همچنین گفتند تهران خواهان لغو تحریمهاست.
عراقچی همچنین گفت ایران آماده است به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه دهد در مراحل بعدی، از مراکز غنیسازی ایران بازرسی مداخلهآمیزتری به عمل آورد، مشروطبراینکه شش قدرت جهانی، حق این کشور را برای غنیسازی به موجب مفاد پیمان انپیتی به رسمیت بشناسند.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه گفت لغو تحریمها دشوارترین مساله است. وی گفت اگر ایران برنامه هستهای خود را به کنترل بینالمللی بسپارد، مسکو برای کاهش اقدامات تنبیهی این کشور اهتمام خواهد کرد.
دور جدید مذاکرات قرار است هفتم و هشتم نوامبر(16 و 17 آبان) برگزار شود. در حین این مذاکرات، قرار است کارشناسان همه کشورهای شریک مذاکرات در امر هستهای و مساله تحریم به گفتگوی فنی بپردازند.