به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، صبح امروز نشست خبری کنگره بزرگداشت مرحوم «طاهره صفارزاده» از شعرای بزرگ انقلاب ما در حوزه هنری با حضور جلال صفارزاده، برادر وی؛ رضا اسماعیلی دبیر کنگره و علیرضا قزوه مسئول دفتر هنر و ادب حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدای این دیدار جلال صفارزاده با ذکر خاطراتی سختی های زندگی طاهره صفارزاده را یادآور شد.
سپس رضا اسماعیلی دبیر کنگره بزرگداشت صفارزاده نکاتی در خصوص این کنگره بیان کرد.
وی در ابتدا گفت: امسال در آستانه ششمین سالگرد درگذشت طاهره صفارزاده هستیم سال گذشته دیدم در حق چنین فرد بزرگی که به شخصیتی جهانی محسوب می شود ظلم می شود که کنگره های با این ضعف برگزار می شود بنابراین با علیرضا غزوه صحبت کردم که کنگره این شاعر بزرگ انقلاب را به حوزه هنری منتقل کنیم تا کنگره ای در خور شان برگزار شود. سال گذشته برنامه ای مناسب برگزار کردیم اما امسال تلاش داریم برنامه ای با ابعاد وسیع تر برگزار کنیم امیدواریم سال آینده نیز جایزه ادبی ویژه طاهره صفار زاده برگزار شود.
اسماعیلی در خصوص آثار رسیده به کنگره گفت: 500 قطعه شعر در طول یک ماه و نیم فراخوان به ما رسیده است که مناسب به نظر می رسد همچنین 25 عنوان مقاله و پایان نامه ارسال شده است. مقاله ها کارهای ارزنده ای هستند و همگی مقام شعری صفارزاده رابه خوبی جلوه گر هستند. این کنگره چهارشنبه اول آبان ساعت 15:30 در تالار سوره حوزه هنری برگزار می شود.
وی افزود: از سه شاعر برگزیده در این کنگره تقدیر خواهد شد؛ همچنین در بخش مقاله دو اثر و در بخش پایانه نامه نیز دو اثر جایزه دریافت می کنند.
این شاعر پیشکسوت انقلابیمان ادامه داد: امسال بخش ویژه دیگری نیز به این کنگره اضافه کرده ایم ما امسال سعی خواهیم کرد به یک بانوی برگزیده که به شخصیت طاهره صفارزاده غرابت بیشتری دارد جایزه ای تقدیم کنیم. در ابتدا اسامی 190 بانون به داوران این بخش ارسال شد، سپس از بین این 190 بانو 12 بانو برگزیده شدند در حال حاضرکه با شما صحبت می کنیم 6 بانو از بین این 12 نفر انتخاب شده اند. مرضیه محمدزاده، چیستا یثربی، پروین صلاجقه، مژگان عباس لو، مریم سوغلاتنی و وحیده افضلی اسامی شش بانوی هستند که به بخش پایانی راه یافته اند.
از میان این شش نفر در روز کنگره یک نفر به عنوان بانوی برگزیده انتخاب خواهد شد.
اسماعیلی در پایان در خصوص داوران بخش شعر گفت: علیمحمد مودب، مصطفی علیپور و علی داوودی مسئول دفتر شعر حوزه هنری داوری اشعار رسیده به کنگره را بر عهده دارند. در بخش مقاله و پایان نامه نیز اساتیدی داوری این بخش را بر عهده دارند.
در ادامه قزوه در خصوص شخصیت طاهره صفارزاده به سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدا گفت: امسال چندین برنامه ویژه برای شاعران پیشکسوت برگزار کردیم در ابتدا برنامه ای برای استاد شهریار با حضور خانواده وی برگزار شد.همچنین از شخصیت سهراب سپهری نیز تقدیر به عمل آمد. و امروز نشست خبری کنگره بزرگداشت طاهره صفارزاده با حضور برادر وی برگزار می شود. این برنامه تجلیل ها در آینده نیز ادامه خواهند داشت. اگر یادتان باشد در دوره حیات قیصر امین پور و سیدحسن حسینی نیز جایزه ادبی به نام این دو بزرگوار طراحی کردیم و به برگزیدگان این جوایز با امضاء خود این دو شاعر جایزه های تقدیم شد.
قزوه افزود: برای طاهره صفارزاده نیز اگر می پذیرفت چنین جوایزی در نظر داشتیم بارها نزد وی رفتیم و از او خواستیم چنین جایزه ای برگزار شود اما او به قدری فروتن و متواضع بود که قبول نمی کرد. صفار زاده در عین فروتنی پیشکسوت شعر انقلاب نیز بود.
مدیر مرکز آفرینش های حوزه هنری اظهار داشت: ما در شعر اعتراض معلم اولمان صفارزاده بود وی اگر می خواست یک چهره سکولار داشته باشد چهره او بزرگ تر از آنچه که هست می بود. صفارزاده در سبک، کلام وقدرت شعری دست کم در فروغ فرخزاد بود. البت جهت تفکر و اندیشه بزرگ تر از فروغ بود. اما جامعه روشنفکری به خاطر تفکرات انقلابی وی او را پس زدند.
این شاعر انقلابی کشورمان افزود: از نخستین کسانی که جرقه حوزه هنری را زد صفارزاده بود در کنگره ها و شب شعرهای حوزه هنری از همان ابتدا شرکت می کرد تا این نهال نوپا جان بگیرد.
بزرگانی مثل سلمان هراتی و سیدحسن حسینی او را به بزرگی پذیرفته بودند و از او درس می گرفتند.
قزوه گفت: تسلط ویژه او به عربی و انگلیسی او را فردی ممتاز کرده بود او به واقع دانشمند زن شیعه بود من خودم ارادت ویژه ای به وی داشتم مادر معنوی من و علی محمد مودب واقعا صفارزاده بود. صفار زاده یک معلم و پیشکسوت در شعر اعتراض است.
وی در توضیح شخصیت صفارزاده افزود: صفارزاده فردی بود که اگر او را دعوت می کردی و وی می دید که به او نیاز است بدون هیچ ادعای می آمد. مثلا بعد از یازده سپتامبر در فرهنگسرای ارسباران شب شعری برگزار کردیم صفارزاده هم به این کنگره آمد و شعر خواند من هم در آنجا شعری تقریبا بلند در باره یازده سپتامبر خواندم پس از اتمام شب شعر صفارزاده به من گفت شعرت را برای من ارسال کن تا من آن را ترجمه کنم من چون فکر می کردم وقت این استاد بزرگ ضیغ تر از آن است که شعر مثل منی را ترجمه کند پشت گوش انداختم چند روز بعد که برای خواندن یکی دیگر از اشعارم با وی تماس گرفتم با ناراحتی به من گفت چرا شعرت را برای من ارسال نکردی من هم گفتم همین امروز برایتان ارسال می کنم ظهر فردای آن روز با من تماس گرفت و گفت: از اذان صبح تا الان که اذان ظهراست پای شعر تو بودم تا آن را ترجمه کنم سپس من گفتم با این ترجمه چه کنم گفت آن را به سایت های ادبی انگلیسی زبان ارسال کن من هم آن را ارسال کردم و در دو سایت معتبر بین المللی منتشر شد. در آن زمان این شعر با ترجمه بسیار خوب صفارزاده برگزیده ماه شد.
مدیر مرکز آفرینش های حوزه هنری ادامه داد: شش خانمی که به این مرحله رسیدند به مرحله جایزه ویژه صفارزاده رسیدند همه دانشگاهی هستند و یا در کار شعر و یا انتقاد ادبی هستند سازمان فرهنگی هنری شهرداری هم مبلغی را برای این جایزه در نظر گرفته است. امیدواری دیگر ارگان ها نیز از این جایزه حمایت کنند تا تبدیل به معتبرترین جایزه ویژه بانوان شود. جا دارد خیابان ها و مراکز فرهنگی مختلفی به نام صفارزاده نام گذاری شود.
قزوه در پایان خاطر نشان کرد: در روزهای آخر که از هندوستان برگشتم نزد صفارزاده رفتم ایشان تازه از خواب بیدار شده بودو بسیار ذوق زده بود گفت من خواب دیدم که ترجمه قرآنم پذیرفته شده است. در خوابم دیده ام که جمله ای با خط نورانی در آسمان نوشته شده بود در آن روزها صفارزاده همچون کودکی ذوق زده بود.
لازم به ذکر است، کنگره صفارزاده روز چهارشنبه اول آبان در تالار سوره حوزه هنری با حضور ادیبان و شاعران برگزار خواهد شد.