به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، میزگرد سیاسی با موضوع 35 سال رابطه با آمریکا با حضور 4 نفر از اساتید دانشگاه صنعتی شریف عصر امروز در این دانشگاه برگزار شد. در این گفت و گوی سیاسی جلیلی، استاد دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف گفت: از ابتدای حکومت پهلوی تا اواخر آن رابطه بهره برداری نوین مطرح بوده است و آمریکا خود را ابرقدرت می دانسته و به دنبال این بوده که قدرتش را به رخ بکشد و به موقعیت ژئوپولتیک ایران نیز توجه داشته است. این کشور در ایران قدرت و پایگاه خاصش را و از این فرصت به خوبی استفاده می کرد اما تعابیری مانند کاپیتالیسم، حساب نکردن ایرانیان به عنوان فرهنگ و شخصیت ملی در نهایت در سال 57 منجر به انقلاب شد.
جلیلی: با وجودی که رابطه با آمریکا بعد از انقلاب می توانست کمی ادامه پیدا کند و آنان در ایران حضور داشته باشند اما رویکرد قلدرمابانه و میش بودن ایران باعث ادامه عملکرد آنان شد و حمایت آمریکا از جنگ ایران و عراق و همچنین اقدامات ضد ایرانی باعث شد که روند دشمنی ادامه پیدا کند و در این رابطه نکته دیگر موجودیت اسرائیل بود اما نکته ای که وجود دارد اینکه شعار نمی تواند رابطه دو ملت و دولت را تحت تاثیر قرار دهد و ما تا سال 67 به آمریکا دانشجو اعزام می کردیم.
رمضانی، استاد دانشکده مهندسی شیمی درباره نسبت ارتباط ایران و آمریکا بعد از انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: آمریکا رفتاری را با ملت ایران انجام داد که درست نبود البته درسال 59 اشغال لانه جاسوسی برای آمریکا ضربه بزرگی محسوب می شد زیرا سفارتخانه یک کشور جزء خاک آن کشور محسوب می شود اما این یک حرکت دانشجویی بود و غیر از حرکت دولت محسوب می شود اما شرایطی ایجاد شد که حاکمیت به این نتیجه برسد که برای پیشبرد انقلاب لازم بود که این مسیر را ادامه دهد که بدبینی شدیدی نسبت به آمریکا ایجاد شد و لابی صهیونیست هر چه توانست به این موضوع پر و بال داد و ما نیز به ارتباط توجه کافی نکردیم که باعث ضربه زدن همه جوره آمریکا به ما شد.
وی ادامه داد: مادر صحنه بین المللی اشتباهاتی را مرتکب شدیم وقتی صدام به ایران حمله کرد آمریکا ایران را دشمن می دانست پس به صدام کمک کرد از سوی دیگر حمله به هواپیمای مسافربری ایران بود البته لزوماً امریکا در پی آن نبود که هواپیمای مسافربری را بزند گرچه ما دقیقاً تاریخ را نمی دانیم زیرا هرکس تاریخ را به نفع خود می نویسد حال این سئوال مطرح می شود که مردم آمریکا همان مردم هستند اما آیا نگرش سیاستمداران آمریکایی نیز همان است. حکومتی که روزی حامی آپارتاید بود آیا امروز هم حامی آپارتاید است در مورد سوریه آیا نفع خود و جامعه بین المللی را در نظر می گیرد؟ اینکه روزی سیاه پوستان را در مدرسه راه نمی دادند اما اکنون یک سیاه پوست را به عنوان رئیس جمهور انتخاب می کنند.
شریف خانی استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه شریف در ادامه گفت: رویکرد ما با امریکا در مقاطع مختلف میان دو موضوع رابطه ارزشی و روش کار چرخیده است و رویکرد امریکا در گذشته در مورد رویکرد روشی بود بعد از تصمیم امریکا جامعه امریکایی نسبت به ایران، حکومت و مردم نگاه ضدارزشی پیدا کرد حتی در زمان آقای خاتمی بیشترین تعامل را با بوش و عراق داشتیم اما بوش ما را به عنوان محور شرارت معرفی کرد به طوری که مثلا فرید ذکریا در مصاحبه با ظریف از لفظ رژیم ایران یاد می کند و این مجری به عنوان فردی عادی این را می گوید!
شریف خانی: جایگاه روش های سیاسی در اسلام باز است که به عملکرد فرد بستگی دارد
این استاد دانشگاه اظهار داشت: ما باید توجه داشته باشیم که هر چند رویکرد روشی در جایگاه اسلامی جایگاه ویژه ای دارد و پیامبر نیز با ابوسفیان صلح حدیبیه را امضاء کرد پس نشان دهنده این است که جایگاه روش های سیاسی در اسلام باز است و ما آن را به رسمیت می شناسیم که البته این جایگاه با عنایت به عملکرد فرد تعریف می شود.
مقداری استاد دانشکده مکانیک دانشگاه شریف خاطر نشان کرد: بعد از انقلاب عمده مسئولان کشوری جوان بودند ما در ابتدای انقلاب ناپختگی نیز داشته ایم که به واسطه کم تجربگی سیاستمداران ما بوده است و در آن زمان جوان بودیم و اعتراضاتی که می کردیم نمی توان گفت همه این اقدامات درست بوده است ما می توانستیم حرف های را نزنیم و بیشتر عمل کنیم در صورتی که امریکایی ها برعکس ما بیشتر عمل می کنند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: مهم ترین خواسته جمهوری اسلامی حفظ استقلال سیاسی بوده است البته نکته ای که حائز اهمیت است که ما سیاستمدارن هم وزن نداشتیم فکر می کردیم ممکن است سیاستمداران در مذاکرات وا بدهند و منافع ملی را فدا کنند در صورتی که در مذاکرات موضوع تعامل مطرح است و هر دو طرف به دنبال منافع ملی هستند.
جلیلی استاد دانشکده کامپیوتر دانشگاه شریف ابراز داشت: رابطه ایران و امریکا از یک طرف رابطه ایدئولوژیک نیست اگر می خواستیم با یکی از دشمنان مانند امریکا، روسیه، انگلیس جنگ داشته باشیم باید با شوروری جنگ می کردیم چون کمونیسم بود اما واقعیت جنگ با امریکا ایدئولوژیک است جنگ بر سر جمهوری اسلامی است.
جلیلی: امریکا می خواهد ذلت سیاسی ایجاد کند
وی در ادامه افزود: حمله به لانه جاسوسی حکومتی نبود بلکه مذهبی بود و این موضوع قبل و بعد از آن بر سر سفارت امریکا در جاهای دیگر هم آمد اما اسنادی که از سفارتخانه امریکا در ایران به دست آمد باعث دخالت مستمر سیاسی جمهوری اسلامی در آن شد و باید بدانیم امریکا اگر خوب شده برای مملکت خودش خوب است نه برای ما مثلا امریکا استاد دانشگاه شریف را تحریم می کند وقتی امریکا مستقیما به ارتش مصر پول می دهد آیا دخالت از این آشکارتر این موضوع نشان دهنده این است که امریکا می خواهد ذلت سیاسی ایجاد کند.
رمضانی استاد دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه شریف گفت: قبول دارم امریکا تغییر کرده و مدیریت اجرایی امروز امریکا با مدیریت جمهوری خواهان متفاوت است در مصر دولتی جز حامیان امریکا بود وقتی مردم هم دولتی جز امریکا بود وقتی مردم خواستی داشتند امریکا می توانست دخالت کند و مبارک را نگه دارد اما این کار را نکرد می توانست مرسی را نگه دارد و نظارت کند پس مستقیما وارد مسئله نمی شود در حالی که سی سال پیش امریکا راحت دخالت می کرد.
وی در ادامه افزود: رئیس جمهور امریکا گفته ما اشتباهاتی در مورد ایران داشتیم و می خواهیم روابط جدیدی را با ایران داشته باشیم. اگر بخواهیم ظلم های روسیه به ایران رانگاه کنیم متوجه می شویم که ظلم های بزرگ تری نسبت به امریکا به ما کرده اند. به شکلی که در گذشته روسیه دو سوم خاک ایران را اشغال کردند لزوما مسئله ما با امریکا ایدئولوژیک نبوده است واگر شرایط آماده بود ممکن بود که در آن زمان ارتباطات ما با امریکا ادامه پیدا می کرد ما می توانیم با تعامل مثبت عمل کنیم قبل از انتخابات می توانیم کنگره را در دست بگیریم وگرنه عدم تعامل ادامه پیدا میکند و مجبور می شویم به آنان در برخی مواقع باج بدهیم تا اموراتمان بگذرد.
شریف خانی: امریکا می خواهد امریکابماند و سیاست آنها از گذشته تاامروز تغییری نکرده
شریف خانی ادامه داد: با توجه به آنچه در گذشته اتفاق افتاده باید ببینیم به آینده چگونه نگاه کنیم؟ اولا جامعه به ما به عنوان افرادی دانشگاهی اعتماد دارد ثانیا اینکه ما افرادی توانمند هستیم هر چند که ظاهر ریاست جمهوری در امریکاتغییر کرده با این حال رویکردی است که می خواهد سلطه خود را ادامه دهد در مصر حکومت مردمی باحمایت امریکا سرنگون می شود امریکا امریکایی است که می خواهد همان گونه بماند آیا ما حق داریم با یک نگرش کاملا ارزش نگرانه به آن برچسب بزنیم و بخواهیم با عجله به هرچیزی دسترسی پیدا کنیم ویا نه با روش عمل گرایانه بتوانیم آن را مهار کنیم تا منافعی به دست بیاوریم؟
وی ادامه داد: اتفاق حمله به سفارت انگلیس حرکت خوبی نبود و رهبری نیز آن را تأیید نکرد آیا این موضوع به این معناست که ما حامی انگلیس هستیم؟ مطلقا به این معنا نیست حتی اگر با لبخند رئیس جمهور ما قرار است نتانیاهو قرار است منفجر شود و به منافع ملی برسیم این طرح کاملا خوب است و ما نباید فکر کنیم اوباما سیاه پوست است و به واسطه مکالماتی که صورت گرفته پس می توانیم به هر شکل مذاکره کنیم.
مقدادی خاطرنشان کرد: جمعیت آمریکا چهار یا پنج برابر جمعیت ایران است همان گونه که ما فرهنگ، دین و کشورمان را دوست داریم امریکایی ها هم همین گونه هستند ما اگر حتی حرف حق داریم آن را مشخص و روشن نکرده ایم وقتی که در 200 متری کاخ سفید شعار نه شرقی نه غربی و شعار مرگ بر کارتر را در زمان دانشجویی سرمی دادیم آنان به ما می گفتند اگر اینجا را دوست ندارید به کشور خود بازگردید باید بدانیم گرگ ها وقتی می خواهند حمله کنند با یکدیگر متعهد می شوند شعار مرگ بر امریکا که شعار روزاست به نظر همانند جمله گزینه نظامی روی میز است می باشد.
مقدادی: برای برقراری ارتباط میان ایران و امریکا باید زبان و ادبیات هر دو کشور تغییر کند
وی ادامه داد: اگر قرار است رفتار دو کشور عوض شود پس باید زبان و ادبیات هر دو کشور نیز تغییر کند. سوزاندن پرچم کشورها باعث ایجاد ناراحتی می شود امریکایی امروز مانند امریکایی صدسال پیش نیست وقتی موضوع ارتباط با این کشور برقرار می شود باید بدانیم در واقع ارتباط با یک جامعه بین المللی است زیرا در آن فرهنگ و قومیت های مختلفی وجود دارد حتی ما نتوانسته ایم با ایرانیان مقیم امریکا ارتباط برقرار کنیم نسل امروز ما با نسل انقلاب متفاوت است در رابطه با امریکا نیز شرایط تغییر کرده است.
رمضانی گفت: بزرگ ترین چالش جهان از نظر امریکا افراط گرایی است و اگر جلو مدیران خود * این موضوع را مطرح کنیم عده ای تحت لوای اسلام آنچنان رفتار می کنند که سنخیت با اسلام ندارد. ا مروز در سوریه مشخص شده امریکا و ایران منافع مشترک دارند این که چرا امریکا از کشورهای خلیج فارس حمایت می کند به این دلیل است که می داند ایران در آنجا می تواند آنچنان رشد کند که غیرقابل کنترل شود امریکا می داند که ایران ملتی دارد که تجربه تاریخی خوبی برخوردار است و از افراط گرایی دور شده و می تواند ارتباط خوبی با ایران برقرار کند. به شرط آنکه مدیریت کشور با توده مردم همراه شود.
وی در ادامه افزود: ایران می تواند ابرقدرت منطقه باشد و با کشورهای غربی نیز تعامل داشته باشد.
شریف خانی: ما باید از گردونه تحریم بیرون بیایم و گرنه استقلال خود را از دست می دهیم
شریف خانی در باره اینکه با وجود اینکه امریکا می داند که ایران نمی تواند به بمب هسته ای دسترسی پیدا کند چرااین موضوع را مطرح می کند خاطرنشان کرد: امریکایی ها می دانند ایران بمب هسته ای ندارد و تغییر رژیم با ابزارهای قهریه و جنگ بسیار مشکل است و اگر کشوری به بمب هسته ای دست یابد دیگر نمی توان به آن نفوذ کرد اما ما اکنون لب مرز هستیم امریکایی ها از اینکه با حکومتی که مشکل ارزشی دارند و آن را تهدید برای خود می دانند و می خواهند آن رژیم را عوض کنند طبیعی است تا برای ضربه زدن به آن حکومت تلاش خواهند کرد پس ما باید از گردونه تحریم بیرون بیایم وگرنه استقلال خود را از دست می دهیم و دیگر نمی توانیم هیچ اقدامی انجام دهیم.
جلیلی گفت: امریکا امروز کارش را علمی تر انجام می دهد و نقش سلطه این کشور تغییر یافته است و به جای فرستادن سرباز به کشورهای دیگر پول می فرستد زیرا پولی که به ارتش سوریه داده بسیار مقرون به صرفه تر است تا از داخل کشورش نیرو بفرستد اگر 35 سال تجربه داریم و ظریف را برای مذاکره می فرستیم بگذاری روشن شود مذاکره لازم و برای شرایط فعلی لازم است ولی اینکه این همه هزینه کردیم و بخواهیم عایدات مان صفر شود و بازگردیم کار منطقی نیست امریکایی ها در شیب صفر کردن تحریم ها از ده سال سخن می گویند پس ما در این زمینه با رابطه صد در صد موافق هستیم.
رمضانی در پاسخ به این سوال که ایا رویکرد امریکا در این سال های اخیر تغییر کرده پاسخ داد: نظرخواهی که در امریکا در سال های گذشته انجام شده بود 70 درصد مردم موافق جنگ با ایران بودند اما اکنون 70 درصد مردم موافق تعامل با ایران هستند مردم به چنین رئیس جمهوری رای می دهند که خواسته آنان را برآورده کنند و مردم امریکا اگر بفهمند ما مذاکره را به صرف خرید وقت انجام می دهیم و ما قدرت هسته ای می خواهیم تا با وجود همه تحریم ها و فشارهای اقتصادی بتوانیم به تقابل با دنیا بپردازیم رئیس جمهوری ضدما را انتخاب می کنند باید بدانیم وضعیت امریکا عوض شده ما نیز با آنان اشتراک داریم و بزرگ ترین منفعت مشترک ما وجود مبادلات نفتی و گازی است پس می توانیم با امریکا تعامل داشته باشیم.