رئیس انجمن نفرولوژی کشور گفت: بیماری دیابت و فشار خون در کشور به صورت اپیدمی درآمدهاند و هر سال تعداد بیماران مبتلا به بیماری نارسایی کلیه افزایش مییابد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، محمدرضا گنجی رئیس انجمن نفرولوژی کشور در مراسم هفته حمایت از بیماران کلیوی که صبح امروز در کلینیک شفا برگزار شد گفت: تمام هم و غم ما این است که شهروندان کشور بیمار نشوند و تاکنون در کشور در این زمینه موفق نبودهایم بیماران دیابتی فشار خون مورد توجه ما هستند ولی در این خصوص بودجه کافی دریافت نکردهایم.
وی افزود: تمام افرادی که در کشور هستند باید در مورد دیابت و فشار خون مورد بررسی و پیشگیری قرار بگیرند و خانوادههای افرادی که دارای بیماری دیالیز هستند بررسی شوند.
گنجی در ادامه با اشاره به جمعیتی که باید مورد پیشگیری ودرمان قرار گیرند بیان کرد: لازم نیست تمام 75 میلیون جمعیت را مورد بررسی پیشگیری و درمان قرار بدهیم بلکه باید حداقل به گروههای پرخطر توجه ویژه و خاصی داشته باشیم.
رئیس انجمن نفرولوژی کشور در مورد بیماری دیابت بیان کرد: اولین موردی که کلیه را از کار میاندازد بیماری دیابت است و این بیماری در این انجمن اهمیت ویژهای دارد 40 درصد افرادی که هماکنون دیالیز میشوند افرادی هستند که در گذشته به بیماری دیابت مبتلا بودهاند.
وی تصریح کرد: دیابت در کشور متولی دارد و انجمنها و سازمانهای متعددی در زمینه دیابت فعالیت میکنند اما کار انجمنها به این صورت است که بیماران دیابت را شناسایی و سپس رها میکنند و پیگیری بعدی در خصوص این بیماران انجام نمیشود.
وی در خصوص برنامه پژوهشی که در روستای بندرترکمن انجام شد تصریح کرد: در یکی از روستاهای بندرترکمن طرحی را انجام دادیم که خانوادهها را مورد معاینه قرار میدادند و فشار خون آنها را مورد بررسی قرار میدادند این طرح به ما نشان داد که 20 درصد مردم روستای بندرترکمن دچار نارسایی مزمن کلیه هستند.
گنجی با اشاره به آمار بیماران دیابتی در کشور آمریکا بیان کرد: هفت درصد مردم آمریکا هماکنون دچار بیماری دیابت هستند و 15 درصد آنها به نارسایی مزمن کلیه مبتلا هستند که البته شیوع نارسایی مزمن کلیه در ایران از بیماری دیابت بالاتر است که این جای تاسف دارد.
وی تصریح کرد: نارسایی کلیه در ابتدا 50 درصد کلیه را از بین میبرد اما بعد از مدتی بیماری پیشرفت میکند و کل کلیه از بین میرود و فرد دچار عوارض جانبی میشود و حتی ممکن است فرد جانش را از دست بدهد.
گنجی در خصوص آمار در کشور بیان کرد: از لحاظ آمار و پیشگیری از سایر کشورهای دنیا بسیار عقبتر هستیم و متاسفانه شیوع افرادی که نیاز به دیالیز دارند هر روز در کشور بیشتر میشود که البته این امر می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد که یکی از آنها به دلیل بالا رفتن سطح آگاهی و افزایش طول عمر مردم است.
وی در خصوص آمارهایی که در کشورهای غربی وجود دارد بیان کرد: آمار بیماران کلیوی در کشورهای غربی بیشتر از ایران است که این به دلیل شناسایی بهتر بیماران است.
رئیس انجمن نفرولوژی کشور در ادامه بیان کرد: نزدیک سی درصد بیماران در حال حاضر از مرگ مغزی پیوند میگیرند و 30 میلیون پیوند کلیه در سال گذشته داشتیم.
وی با اشاره به آمار تصادفات در کشور اظهار داشت: متاسفانه در کشوری زندگی میکنیم که آمار تصادفات بیشترین آمار مرگ و میر را شامل میشود و به همین دلیل از اعضای بیماری که دچار مرگ مغزی شده است میتوانیم استفاده کنیم.
نباید از افراد زنده پیوند کلیه بگیریم
گنجی بیان کرد: امیدوارم امسال میزان پیوند کلیه از افرادی که دچار مرگ مغزی شدهاند افزایش پیدا کند و نیازی به پیوند گرفتن از افراد خانواده و نزدیکان نباشد.
وی با اشاره به ایجاد مراکزی که با خانوادههایی که دارای مرگ مغزی هستند صحبت میکنند گفت: مراکزی در کشور ایجاد شده است که افرادی با خانوادهها و نزدیکان افرادی که دچار مرگ مغزی شدهاند صحبت میکنند و به آنها مشاورههای رایگان ارائه میدهند که این اقدام در بیمارستان مسیح دانشوری در دانشگاه شهید بهشتی انجام میشود.
گنجی در ادامه افزود: اگر تعداد بیماران به همین منوال هر سال افزایش یابد باید اقداماتی انجام شود که مراکز درمانی نیز هر سال افزایش پیدا کند.
وی با اشاره به کمبود متخصصین در کشور بیان کرد: تعداد بیماران هر سال بیشتر میشود اما ما متخصصین کمی داریم و در خصوص انجام آزمایشها با مشکلات مضاعفی مواجه هستیم.
رئیس انجمن نفرولوژی با اشاره به تربیت نیروهای فوق تخصص کلیه بیان کرد: تربیت نیروهای فوق تخصص اهمیت ویژهای دارد این رشته رشته محرومی است و پزشکانی که در این رشته تحصیل میکنند باید علاقه خاصی به درمان مردم داشته باشند و وزارتخانه هم باید در این زمینه همکاریهای لازم را انجام بدهد.
وی با اشاره به مشکلاتی که در خصوص تامین داروها وجود دارد گفت: فراهم آوردن داروها از مشکلات اساسی است که بیماران کلیوی با آن مواجه هستند بیماران کلیوی باید جزو بیماران خاص قرار بگیرند.
وی با اشاره به دفترچه درمانی بیماران کلیوی اظهار داشت: دفترچه این بیماران تنها 25 برگ دارد و بیمار باید هر ماه برای گرفتن دفترچه به تامین اجتماعی مراجعه کند و دفترچه جدیدی را بگیرد.
گنجی با اشاره به درخواستی که از وزارتخانه دارد گفت: من و تمام بیماران کلیوی از وزارت بهداشت درخواست داریم که اقداماتی انجام بدهد که این بیماری نیز جزو بیماریهای خاص و صعبالعلاج قرار بگیرد و بیماران مجبور نشوند برای تامین داروها هر ماه به هلال احمر یا وزارتخانه مراجعه کنند.
دارو هست اما توزیع نامناسب است
رئیس انجمن نفرولوژی با اشاره به تعداد بیماران کشور گفت: هماکنون در کشور 24 هزار بیمار دیالیزی وجود دارد و 31 هزار بیمار پیوندی در کشور وجود دارند که در خصوص دریافت داروها با مشکلات عدیدهای مواجهاند.
وی با اشاره به آزمایشهایی که این بیماران باید انجام بدهند گفت: بیماران کلیوی هر ماه باید آزمایشهای متفاوتی را انجام بدهند که متاسفانه آزمایشگاههای کشور به دلیل قدیمی بودن قادر به انجام آزمایشهای تخصصی برای بیماران نیست.
وی در ادامه بیان کرد: تعداد بیماران کلیوی در ایران بسیار زیاد است و هر سال نیز بر تعداد آنها افزوده میشود اما این بیماران در کشور بیمارستان تخصصی ندارند و هیچ بیمارستانی مختص این بیماران در کشور فعالیت نمیکند ما حتی در این زمینه از کشور پاکستان عقبتر هستیم.
گنجی با اشاره به بیمارستان هاشم نژاد گفت: تنها بیمارستانی که در کشور در خصوص کارهای بیماران کلیوی فعالیت میکند بیمارستان هاشم نژاد است که تنها سی درصد این بیمارستان به بیماریهای کلیوی اختصاص پیدا کرده است به همین دلیل از علما خواهشمندیم که به این بیماران کمک بیشتری کنند.