گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»، مانند رسم هر ساله بیست و یکمین دوره هفته کتاب فعالیت خود را از روز گذشته آغاز کرد. هفته ای که به ناشران واهالی کتاب اختصاص دارد. کتاب به عنوان کالای فرهنگی نقش بسزایی در تبیین فرهنگ کشور ایفا می کند؛ اما متاسفانه مدتی است بازار آن با رکود مواجه شده و بسیاری از ناشران از فضای موجود و حاکم بر بازار کتاب و نشر گله مند هستند، به گونه ای که به دلیل قیمت بالای کاغذ بسیاری از آثار همچنان در صف انتظار چاپ به سر می برند و از طرفی آثاری هم که تولید می شوند با توجه به هزینه بالای خرید، به تبع قدرت خرید مخاطب را کاهش داده و کم کم کتاب، یار مهربان از سبد خرید خانوارها حذف می شود که این موضوع تاکنون برای اهالی نشر نگرانی ها و البته نارضایتی هایی به همراه داشته است.
با سپری شدن دوره قبلی و روی کارآمدن دولت جدید حال باید دید معاونت فرهنگی در فصل جدید خود چه تدبیری بر اوضاع حاکم جاری می سازد و ما باید در آینده شاهد پیشرفت و یا سقوط بیشتر بازار کتاب باشیم.
اهمیت کتاب و کتابخوانی به گونه ای است که مقام معظم رهبری بارها در سخنانشان به این موضوع اشاره و فرموده اند؛ «همه به مفاد و محتوای کتاب احتیاج دارند، در حالی که همه از کتاب استفاده نمیکنند. اکنون ملت ایران باید عقب افتادگیها را جبران کند. اینک فرصت بینظیری از حکومت دین و دانش بر ایران پدید آمده است که باید از آن در جهت اعتلای فکر و فرهنگ این کشور بهره جست. امروز کتابخوانی و علمآموزی نه تنها یک وظیفه ملی، که یک واجب دینی است. از همه بیشتر، جوانان و نوجوانان باید احساس وظیفه کنند، اگرچه آنگاه که انس با کتاب رواج یابد، کتابخوانی نه یک تکلیف، که یک کار شیرین و یک نیاز تعللناپذیر و یک وسیله برای آراستن شخصیت خودش تلقی خواهد شد، و نه تنها جوانان، که همه نسلها و قشرها به دلخواه و شوق بدان رو خواهند آورد.»
بر مبنای سخنان مقام معظم رهبری کتاب یک غذاست؛ ... یک نوشیدنى روح است و چنانچه مقوّى باشد، روح را تقویت مىکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم که طبیعتا یکی از متولیان اصلی فرهنگ به ویژه حوزه نشر وکتاب به شمار می آید، روز گذشته در جمع خادمان نشر به اهمیت نشر و کتاب پرداخت و گفت: امروز محتاج شکوفایی نهضت کتاب و کتابخوانی در میان امت اسلامی هستیم.
وزارت ارشاد خود را موظف می داند، چتر حمایتی خود را بر سر نشر کشور بگستراند
جنتی فعالیت در حوزه نشر را بس دشوار و در عین حال بی ارج و اجر دانست و ادامه داد: با توجه به شرایط اقتصادی امروز کشور متاسفانه جای کتاب در سبد خانوار ایرانی تنگ شده است وزارت ارشاد خود را موظف می داند در تمام مراحل پیش و پس از چاپ چتر حمایتی خود را بر سر نشر کشور بگستراند البته این مساله در خصوص گرانی کاغذ اهمیت دو چندانی می یابد و باید برای حل آن چاره ای اساسی اندیشید.
به گفته وی هدف اصلاح ساختار نشر کتاب در کشور از طرح های کلیدی و اساسی دولت یازدهم است.
رواج کتاب سازی در حوزه نشر کار ناپسندی است
جنتی رواج کتاب سازی در حوزه نشر را کار ناپسندی تلقی کرده و در میان صحبت هایش به این موضوع اشاره کرده که با آرمان های نظام جمهوری اسلامی ایران دراین زمینه فاصله داریم.
به همین بهانه و به مناسبت آغاز فصل دیگری از هفته کتاب به سراغ برخی از اهالی کتاب رفتیم و با آنها به گفت وگو نشستیم که در ادامه خواهیدخواند؛
ما نیازمند یک اتاق فکر در حوزه کتاب هستیم/ وضعیت بازار کتاب رضایت بخش نیست
احمد شاکری نویسنده کشورمان در گفت وگو با خبرنگار ما گفت: مولفه های متعددی در مورد بازار نشر، میزان و گستردگی تولید، عرضه و استفاده از کتاب وجود دارد؛ به نظر می رسد باتوجه به شرایط جدید اقتصادی تحمیل شده در کشور باید تدابیر جدیدی به خصوص در عرصه کتاب و کتابخوانی اتخاذ شود و از طرفی سیاست هایی در راستای اقتصاد مقاومتی تعبیه شود که فضای نشر کشور و کتابخوانی را حفظ و به سمت وضعیت بهتر سوق دهد.
وی ادامه داد: ما نیازمند یک اتاق فکر هستیم که با حضور مجموعه های تولید کننده مانند وزارت ارشاد به عنوان یک مجموعه کلان در بازار کتاب، ناشران و برخی از مجموعه های حمایتی از جمله نهاد کتابخانه های عمومی، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و بنیاد شهید بر اساس شرایط جدید به فعالیت بپردازد.
شاکری وضعیت بازار کتاب را در حال حاضر رضایت بخش ندانست و گفت: متاسفانه در حال حاضر بازار کتاب با چالش مواجه شده است؛ به عنوان مثال تعداد قابل توجهی از نویسندگان باید مدت زمان زیادی منتظر باشند تا نوبت به چاپ آثارشان برسد. گاهی اوقات هم برای برخی از آثار زمان بندی مشخصی از سوی ناشران برای تولید اعلام نمی شود؛ از طرفی بازار دارای نوسانات است و ناشران برای بازار فروش، بازگشت سرمایه خود، دسترسی مخاطب به کتاب و حفظ قدرت خرید مخاطب نمی توانند تصمیم دقیقی در مورد تعیین قیمت کتاب داشته باشند.
شاکری اظهار داشت: متاسفانه ثبات در نشر وجود ندارد کاغذ و پارامترهای اقتصادی منطبق با تولید کتاب هم در کشور وجود ندارد از این جهت وضعیت موجود رضایت بخش نیست. به نظر می رسد در شرایط موجود می توان با سیاست گذاری درست کتاب ها را به حوزه کتابخانه های مجازی تعمیم داد که البته با توجه به فناوری های موجود در کشور مطالعه کتاب به این شیوه امکان پذیر شده است؛ البته کمک می کند نویسنده اثر تولیدی اش را عرضه و به تبع مخاطب دسترسی راحت تری به جدیدترین آثار تولیدی داشته باشد.
چندسالی است کتاب به اغما رفته/ گرانی کاغذ و تورم ناشی از سیاست های غلط اقتصادی دولت گذشته
در بخش دیگری از این گزارش با علی رستمی مدیر عامل انتشارات آل احمد به گفت وگو پرداختیم؛
وی گفت: چندسالی است که کتاب به اغما رفته است؛ امیدواریم دولت تدبیر و امید بتواند شوک موجود بر بازار کتاب را از بین برده و این بازار به اغما رفته را بیدار کند.
رستمی افزود: گرانی کاغذ و تورم ناشی از سیاست های غلط اقتصادی دولت گذشته اولین تاثیر را بر روی سبد مصرفی خانوار به ویژه کتاب گذاشته و باعث شده کتاب از سبد مصرفی خانوار حذف شود.
مدیرعامل انتشارات آل احمد اظهار داشت: یک سری از نهادهای دولتی و انقلابی که متولی فرهنگ جامعه بودند به دلیل کمبود شدید بودجه و عدم توانایی چاپ کتاب سفارش به تالیف و عمل پژوهش را تعطیل کردند. نهادهایی هم که تعطیل نکردند آثار آماده چاپ بسیاری دارند اما منتظر ارزان شدن کاغذ هستند به نظرم تمامی این مشکلات ناشی از سیاست های غلط اقتصادی دولت گذشته است.
وی عنوان کرد: از دولت جدید انتظار داریم اتفاقاتی که طی 8سال گذشته افتاد دیگر دراین دولت تکرار نشود. متاسفانه دولت گذشته علی رغم همه ادعاهایی که داشت بزرگترین ضربه را به کشور به خصوص فرهنگ، دین و باورهای دینی مردم زد و ما انتظار داریم این دولت خسارت هایی که به باورهای مردم وارد شده ترمیم کرده و دیگر شاهد تکرار اشتباهات دولت قبل در دوره جدید نباشیم.