دورکاری چیست؟/ ویژگی ها، مزیا، معایب
دورکاری یک نوع مدیریت جدید در کشور محسوب و در این طرح یک ارتباط جدید بین کار و کارمند و کارمند با مدیر اجرا می‌شود؛ به طوریکه کارمند به جای اینکه در اداره حاضر شود و کار را انجام دهد.
تعداد نظرات: ۲
بدون نام
-
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۰
به عنوان يکي از کارمندان دورکار سازمان اسناد و کتابخانه ملي اجراي طرح دورکاري را بسيار مثبت مي دانم. در اين باره يقين دارم که نظر مديران محترم سازمان هم چيزي غير از اين نخواهد بود. دلايلي را که جناب آقاي نوبخت مطرح فرموده اند چندان مستدل نمي دانم و بنا به تجربه شخصي و همچنين امار و ارقام موجود در سازمان معتقدم لغو دورکاري اقدامي است شتابزده. چرا که با توجه به شرايط سرسام آور ترافيک و الودگي هواي تهران ، دولت به جاي لغو چنين طرحهايي بايد درفکر توسعه آن باشد و حداقل در سازمانهايي که اين طرح موفق عمل کرده هم امکان تداوم آن را فراهم سازد و هم به عنوان الگوگيري از چنين نمونه هايي سعي در گسترش امکانات دولت الکترونيک داشته باشد . در پاسخ به اظهارات جناب آقاي نوبخت در اعلام نتايجنتايج بررسي هاي ميداني و بررسي صورت گرفته از کارکنان و مديران دستگاه هاي اجرايي در بخش آسيب هاي آئين نامه دورکاري ?? دليل در دفاع از اجراي موفق دورکاري در سازمان اسناد و کتابخانه ملي قابل ذکر است:


?) تفاوت ماهيت شغل و وظيفه و در نتيجه نارضايتي کارکنان از طرح دورکاري عجيب ترين دليلي است که مي توان متصور بود. فرض کنيد پرستاري در بيمارستان نسبت به تماس مستقيم با بيمار معترض باشد. اين ويژگي ذاتي کار اوست و نمي تواند اعلام نارضايتي کند نسبت به تفاوت کارش با مثلا فردي که در امور اداري مشغول به انجام وظيفه است. هر کاري اقتضاءات و شرايط خاص خودش را دارد.
?)حالا که پس از نزديک به سه سال تجربه دورکاري و فراهم شدن زيرساختهاي فني و بسترهاي لازم براي اجراي دورکاري ، بخش بزرگي از کارمندان (کارمندان سازمان اسناد و کتابخانه ملي) به نتايج چشمگيري در امور محوله در امر کتابداري رسيده اند وآامار و ارقام موجود در سازمان گواه بر صحت اين مدعاست، طرح چنين مساله اي بي معنا به نظر مي رسد.
?) دور شدن کارکنان از محيط کار هرگز به معناي عدم امکان دسترسي به انان در مواقع ضروري نيست. تجربه سازمان اسناد و کتابخانه ملي خود بيانگر اين حقيقت است که کارمندان به طور پيوسته و مرتب از طريق کامينيکيتور، پيامک و تلفن با بخشهاي مديريتي و ساير بخشهاي سازمان در ارتباطند. بهتر است در اين باره از مديران محترم اين سازمان نظرخواهي شود.
?) درباره ميزان بهره وري دستگاههاي اجرايي بهتر است نمونه هاي موفقي چون سازمان اسناد و کتابخانه ملي هم مد نظر گرفته شوند. تا جايي که ما کارمندان اين سازمان مطلعيم همواره مديران محترم از اجراي اين طرح و عملکرد مثبت کارمندان دورکار اعلام رضايت کرده اند. مگر انکه جسارتا مديران تا به حال با کارمندان خود صادق نبوده باشند.
?) به عنوان زني که در يک فرهنگ کاملا سنتي ايراني مشغول به کار اداري هستم نه تنها دورکاري را ناسازگار با فرهنگ اين سرزمين نمي دانم، بلکه با توجه به سبک زندگي مشقت بار در شهر تهران، معتقدم دورکاري کمک فزاينده اي است در سلامت روابط خانوادگي . حضور مادر در خانه نعمتي است بيکران براي کودکان معصومي که پيش از آن ناگزيربودند صبحها آفتاب نزده در گرما و سرما درآغوش مادر از خانه بيرون بزنند و روانه مهدکودکها شوند و عصرها با غروب خورشيد به خانه بازگردند. حضور مادران در خانه کمک بزرگي است به حفظ آرامش خانواده و حفظ سلامت جسمي و رواني کودکان. دوري از آلودگيهاي محيطي در سطح شهر ، کاهش اتلاف وقت، کاهش هزينه رفت و آمد، همه اينها منجر به سلامت روحي و رواني زنان شاغل و توجه بيشتر به امور خانه همزمان با انجام موظفات اداري است
?) احساس به خطر افتادن امنيت شغلي کارمندان دولت امري است که با اطمينان بخشيدن دولت محترم در اين باره مرتفع خواهد شد. اين دليل هم براي لغو دورکاري چندان موجه به نظر نمي رسد .
?) بهتر است جناب آقاي نوبخت جهت اثبات تمايل شديد کارکنان ضعيف به دورکاري نظرخواهي مجددي از مديران محترم بفرمايند و آمار مستدلي ارائه دهند. به عنوان يکي از کارمندان کوشا در کتابخانه ملي با قاطعيت، خودم و همکاران عزيزم را که نزديک به سه سال است به صورت دورکاري مشغول به کار هستيم از پرتلاش ترين کارمندان اين سازمان مي دانم که در برابر افزايش آمار کار در هر زمان که به تشخيص مديريت محترم بر ما اعمال شد به گوش جان پذيرفتيم و نهايت همکاري را با سازمان خويش داشته ايم. کمي بي انصافي است که تنبل و ضعيف شمرده شويم.
?) درباره عدم وجود نيروهاي متخصص و عدم امکان نظارت مناسب بر انجام وظايف و عملکرد فرد دورکار به دليل فقدان بسترهاي اداري لازم بهتر است به مديران محترم سازمان اسناد و کتابخانه ملي به عنوان يکي از بهترين مجريان طرح دورکاري مراجعه شود تا خلاف اين مدعا ثابت شود.
?) به اعتقاد بنده تعلق سازماني کارمندان چيزي نيست که با دوري يا نزديکي به محيط کار قابل سنجش و اندازه گيري باشد. نمي دانم اين حرف تا چه اندازه پايه علمي دارد. با اين حساب تمام کساني که با توجه به ماهيت شغلي شان در يک مکان به اسم اداره يا سازمان حضور فيزيکي ندارند نبايد احساس تعلقي هم به آنجا داشته باشند و فقط کساني از اين احساس والا برخوردارند که سر ساعتي معين در يک ساختمان حضور مي يابند و سر ساعت معيني هم از آنجا خارج مي شوند حالا دقيقا اين حضور فيزيکي تا چه اندازه بازدهي نشات گرفته از احساس تعلق به سازمان داشته باشد را خدا مي داند و بس.
بدون نام
-
۲۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
دورکاري در بسياري از سازمانها و دستگاههاي اجرايي به دليل عدم تطابق آن با ماهيت مشاغل موجود، يا سوء مديريت ،يا کم کاري کارمندان دورکار و يا به هر دليل ديگري با شکست مواجه شده است.اما در اين ميان سازمانهايي چون سازمان اسناد و کتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران هم بوده اند که با فراهم سازي زيرساختهاي لازم ، تجربه هاي موفقي را در اين زمينه پشت سر گذاشته اند. به عنوان نمونه مي توان به چند نکته اشاره کرد:
?) کليه ي زيرساختهاي فني و بسترهاي لازم براي انجام بخشي از امور فني کتابداري به صورت دورکاري در اين سازمان فراهم شده است. به اين صورت که تمام دورکاران با انتقال يک دستگاه کامپيوتر به منزل و مجهز شدن به اينترنت پرسرعت خانگي ، با استفاده از شبکه هاي vpn و vmware به سايت داخلي سازمان متصل شده و از طريق نرم افزار هاي موجود ،امور مربوط به پردازش و سازماندهي منابع را بر عهده دارند.
?) دور شدن کارکنان از محيط کار، هرگز به معناي عدم دسترسي به آنها نيست. دراين باره با توجه به ماهيت کاري در بخشهاي مختلف سازمان تدابيري انديشيده شده است. دورکاران موظفند همزمان با کارمندان حاضر در سازمان، راس ساعت ? صبح، پشت سيستمهاي خود حاضر باشند و تا پايان ساعت اداري از طريق کاميونيکيتور با مديريتها و ساير همکاران خود به صورت آن لاين در ارتباط باشند.علاوه بر اين کارکنان دورکار ، به طور مرتب و با برنامه ي زمان بندي شده موظفند يک روز در هفته يا روزهايي مشخص در طول يک ماه، جهت هماهنگي با بخش و انجام برخي امور محوله، در سازمان حضور يابند.
?) مقايسه ي گزارش کارهفتگي و ماهانه کارکنان پيش و پس از اجراي اين طرح ، اعلام رضايت مديران و کارشناسان از عملکرد مثبت دورکاران، سرعت بخشيدن به ارائه خدمات به ناشران و مراجعان و انجام امور فني کتابداري طبق برنامه استراتژيک سازمان ، نشان از افزايش بهره وري در نتيجه اجراي دورکاري است.
?) خروجي عملکرد کارمندان دورکار از طريق نرم افزار هاي موجود کاملا مشهود و قابل سنجش و بررسي است. در نتيجه امکان نظارت مناسب بر وظايف و عملکرد دورکاران به لحاظ کمي و کيفي با توجه به ورود اطلاعات و ثبت در برنامه ،کاملا فراهم است.
مشکلات موجود در بافت کلانشهرها با حجم سرسام آور ترافيک ، ميزان آلودگي هوا ، گستردگي جغرافيايي شهر و فاصله زياد محل کار نسبت به محل سکونت براي اکثر قريب به اتفاق کارمندان، باعث اتلاف انرژي ، وقت و هزينه ي فراواني است که بار سنگين آن به ويژه بر شانه هاي زنان شاغل با تمام مسووليتهايي که در خانه دارند مضاعف و کمرشکن است. علاوه بر آنکه تردد هر روزه در مسافتهاي طولاني بين خانه و محل کار باعث فرسودگي کارمندان و در نتيجه کاهش بهره وري خواهد شد. لذا از دولتمردان محترم انتظار مي رود با بررسي کارشناسانه تر اين طرح، امکان تقويت، توسعه و تداوم آن را در سازمانها و دستگاههايي که با توجه به ماهيت مشاغل موجود، ظرفيت و امکانات لازم را دارند، فراهم سازند.
ارسال نظرات
captcha