علی رضا مهدوی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: برنامه غربالگری در ایران تنها یک بار انجام شده و قرار بر این است که این برنامه سال دیگر نیز اجرا شود.
وی افزود: سال 84 تا سال 87 برنامه غربالگری در ایران صورت گرفت و در سال 90 باید برای بار دیگر غربالگری را انجام می دادیم اما به دلیل اجرای برنامه پزشک خانواده دستور دادند که یک سری از اقدامات را متوقف کنیم، یکی از این اقدامات برنامه غربالگری بیماری دیابت بود.
مدیر برنامه کنترل بیماری های غیر واگیر در ادامه تاکید کرد: باید توجه داشته باشیم که برنامه غربالگری در تمام جهان، دارای فواصل سه ساله است که در ایران نیز این برنامه باید رعایت شود.
مهدوی با اشاره به انجام غربالگری در روستاها بیان کرد: غربالگری را از روستاها شروع می کنیم و زمانی که مردم دارای ریز فکتورهایی برای بیماری دیابت بودند، بیمار را تحت کنترل و مراقبت قرار می دهیم و سه سال بعد، بررسی مجدد انجام می دهیم و تاثیر اقدامات پزشکی را بر افراد می سنجیم.وی تصریح کرد: طبیعتا هر چه میزان دفعات غربالگری بیشتر باشد، با افراد بیشتری که به بیماری دیابت هستند مواجه می شویم.
مدیر برنامه کنترل بیماری های غیر واگیر با اشاره به فواصل زمانی انجام غربالگری، اظهار داشت: سه سال زمان مناسبی برای انجام غربالگری است البته افرادی که دارای ریز فکتورهای بیماری دیابت هستند مثلا قند بالای 100 دارند هر سال باید آزمایش بدهند.وی درمورد رسیدگی به بیماران دیابتی در شهرستان ها اظهار داشت: الگوی بررسی هر ماهه بهورزان، به اینگونه است که به کنترل کلی بیماری و بررسی قند خون می پردازند و دستورات غذایی را به بیمار می دهند ولی نمی توانند کار خاصی برای بیمار انجام بدهند.
مدیر برنامه کنترل بیماری های غیر واگیر درمورد مشکلاتی که بیماران دیابتی دارند، بیان کرد: برخی بیمارانی را که طی برنامه غربالگری پیدا کردیم دچار مشکلات دیگری مثل نارسایی کلیه و یا درجاتی از مشکلات چشمی بودند که با رسیدگی به موقع می توان میزان این مشکلات را کاهش داد.بیماران تیپ یک به رسیدگی بیشتری نیاز دارند.
مهدوی با اشاره به رسیدگی بیشتر به بیماران تیپ یک بیان کرد: دیابت نوع یک، بیماری پر سر و صدایی است و به محض تظاهر بیماری، بیمار باید برای درمان مراجعه کند.
وی در ادامه افزود: عوارض و مشکلات چشمی بیماری دیابت نوع یک، پنج سال بعد از شناسایی بیماری ظاهر می شود و نمایان می گردد.
مدیر برنامه کنترل بیماری های غیر واگیر با اشاره به عوارض بیماری دیابت بیان کرد: برخی از بیماران، به خاطر عوارض بیماری، متوجه وجود بیماری دیابت می شوند. در طول این سال ها مکررا مشاهده کردم که بیماران دیابتی، بعد از اینکه کلیه هایشان دچار مشکل می شوند، در نهایت متوجه وجود بیماری دیابت می شوند.
وی با اشاره به آمار بیماران دیابتی بیان کرد: حدودا 3 تا 5 درصد جمعیت، دچار بیماری دیابت هستند و تعداد بیماران دیابتی 4 تا 5 میلیون نفر است.وی در ادامه تصریح کرد: غربالگری را در افراد بالای 30 سال که علائم بیماری را دارند، شروع می کنیم و خدماتی را در ابتدا به آنها ارائه می دهیم.
مهدوی با اشاره به غربالگری در مناطق شهری گفت: در مناطق شهری برنامه غربالگری بیماران دیابتی به صورت فعال نیست و افراد خود به بیمارستان ها مراجعه می کنند و با اطلاع رسانی هایی که می شود به وجود این بیماری پی می برند.
وی با اشاره به هفته دیابت اظهار داشت: در هفته دیابت بیشتر درخصوص دیابت نوع دو صحبت می شود که شیوع این بیماری روز به روز در حال افزایش است و با توجه به شرایط موقعیتی و کم تحرکی مردم کلان شهرها، این بیماری را می توان به صورت خیلی بارز مشاهده کرد.
مدیر برنامه کنترل بیماری های غیر واگیر درمورد عواملی که زمینه ساز بیماری دیابت می شود، بیان کرد: کم تحرکی و پرخوری مواد غذایی که ارزش غذایی ندارند، دو عاملی است که امکان ما را برای پیشگری از بیماری دیابت کاهش می دهد.
وی درخصوص هدف از برگزاری هفته دیابت بیان کرد: امسال در هفته دیابت هدف ما، مشارکت حداکثری سایر سازمان هاست.
درخصوص بیماری های غیرواگیر تنها مسئول وزارت بهداشت نیست. باید عزم را جزم کنیم و برای کم کردن تعداد مبتلایان به این بیماری اقداماتی اساسی انجام بدهیم و توجه داشته باشیم که کنترل بیماری دیابت باید به صورت تیمی انجام بشود.