به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در نشستی که عصر دیروز سه شنبه 12 آذر در دانشگاه تهران برگزار شد، به سوالات دانشجویان پاسخ داد.
اولین فردی که به نمایندگی از اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل بر روی سن رفت علی عبدی دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل بود که مشروح سخنان وی به شرح زیر است:
به نام خدا
اللهم عجل لولیک الفرج والعافیه والنصر واجعلنا من خیر انصاره و اعوانه والمستشفدین بین یدیه
ضمن عرض سلام و خیر مقدم خدمت ریاست محترم دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران و دانشجویان و اساتید محترم دانشگاه تهران
جناب آقای دکتر ظریف بنده در ابتدای عرایضم از طرف تمامی اعضای انجمن اسلامی دانشجویان مستقل اعلام میدارم که شما را سرباز انقلاب و رهبری، و فرزند این ملت میدانیم و مطلبی را که خدمت شما و اساتید و دانشجویان بیان میکنم،سوالات و انتقادات بخش قابل توجهی از دانشجویان و ملت ایران است که ما وظیفه خود میدانیم به صورت منصفانه با حضرتعالی در میان گذاریم.
آقای دکتر ظریف، چرا مذاکرات صورت گرفته روشن برای مردم مطرح نمیشود؟ قرار بود فقط در جریان انجام این مذاکرات مفاد آن محرمانه باشد، نکند مردم را نامحرم میدانید؟
آیا داده های ما با ستاده های ما در این توافقنامه برابری میکند؟ مگر نه اینکه ملت ما همه این زحمات را طی سالها متحمل شد، و احمدی روشن، قشقایی، رضایی نژاد، شهریاری و علیمحمدی داد تا حق غنی سازی اش به رسمیت شناخته شود؟ پس چرا شما و تیم ایرانی تلاش نکردید تا دقیقاً واژه حق غنی سازی در این پیمان گنجانده شود؟! در حالی که پذیرش پروتکل الحاقی و جلوگیری از روند تکمیل نیروگاه اراک از سوی شما جای تعجب دارد! شاید بگویید این حق در دو بند بصورت ضمنی به ایران داده شده است- که البته طرف آمریکایی نظری جز این دارد- اما چه تضمینی وجود دارد که پس از 6ماه بازهم وجود چنین بندی مورد قبول طرف غربی قرار گیرد؟
آقای دکتر، آیا این توهین به ملت ایران نیست که پول این ملت را به صورت قسطی به خودشان برگردانند؟ این بند که ما نام آن را دیپلماسی صدقهای میگذاریم شایسته شان ملت بزرگ ایران نیست! کل مبلغی که قرار است غربی ها از پول های بلوکه شده خودمان برگردانند، 2/11 میلیارد دلار است، با این پول میتوان چیزی معادل 4ماه یارانه کشور را تامین کرد! آیا معنی نرمش قهرمانانه که مد نظر رهبری معظم انقلاب است این بود که بازپس گیری پولهای خودمان با دادن امتیازهای بزرگ همراه شود؟!
آقای ظریف، با اینکه ممکن است جنابعالی بگویید در صورت عدم پایبندی طرف غربی به عهدشان، ما چیزی از دست نمیدهیم، اما سوال اساسی این است که چند وقت طول میکشد تا ما بتوانیم اورانیوم 20درصدی را که بر اساس این پیمان باید نیمی از آن را به 5درصد تبدیل، و نیمی دیگر را امها کنیم، مجدداً تولید نماییم؟!
آقای دکتر، هم ما و هم شما به خوبی میدانیم که یکی از علت های عدم حمله نظامی به ایران، شناخت ناکافی آمریکاییها از توانمندی های نظامی و دفاعی ایران است، حال با این توافق اطلاعات آنها از توانمندی های ایران، بوسیله بازرسی های بیشتر تا حدود زیادی افزایش میابد، آیا این موضوع برخلاف امنیت ملی و موجب افشای اسرار کشور نمیشود؟
اما آقای ظریف، انتقاد اصلی ما به دولت یازدهم این است که چرا بجای نگاه به درون، و تکیه بر نیروی داخلی، عمده نگاه خود را معطوف به خارج از کشور کرده است؟ امروز همه پیشرفت های عظیمی که در کشور رخ داده، با اتکا به نیرو و تخصص جوانان ایرانی بوده است نه لطف کشورهایی که سابقه دشمنی طولانی با این مردم را داشته، و طومار جنایت های آنها در حق این ملت، سر به فلک میکشد! رهبری معظم انقلاب بارها اعلام کرده اند که ما به غربی ها بی اعتمادیم، اما متاسفانه برخی جریان ها در درون کشور به نیروی داخلی بی اعتماد بوده و دلداده غرب هستند! آقای دکتر، بیم آن میرود این جریان مرعوب، با فتح الفتوح خواندن این پیمان شما را هم دچار سوء تفاهم کنند.
خدا را شکر که پس از مدت کوتاهی از پایان مذاکرات، مصاحبه های وزیر امور خارجه آمریکا و رئیس جمهور این کشور، در نقض مفاد این مذاکرات، ثابت کرد که نگاه رهبری مبنی بر عدم صداقت آمریکایی ها درست بوده است.
آقای دکتر، ما در این مذاکرات هر آنچه می توانستیم برای جلب رضایت طرف غربی انجام دادیم، اکنون سوال اساسی این است که پس از 6ماه، برای دستیابی به توافق مجدد چه امتیازی باید بدهیم؟ آیا آخرین امتیازی که در دست داریم و آمریکایی ها به دنبال تصاحب آن هستند، اصل حق غنی سازی نیست؟
با آرزوی توفیق روزافزون برای حضرتعالی و سایر خدمتگزاران در دستگاه دیپلماسی کشور
والسلام علیکم و رحمه الله
ظریف در پاسخ به دانشجویانی که در واکنش به سخنان دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل اعتراض کردند،اظهار داشت: متاسفانه این دوستان چنین سوالاتی را در اذهان عمومی مطرح کردند، اجازه دهید مطرح کنند من پاسخ می دهم.
وزیر امور خاجه کشورمان با بیان اینکه غربی ها از 4 تا تانک و موشک ما نمی ترسند،خاطرنشان کرد: آنان از مردم ایران می ترسند این جمله همراه با فریاد و سوت دانشجویان بود. آیا فکر کردید آمریکا که می تواند با یک بمب تمام سیستم دفاعی ما را از کار بیاندازد از سیستم دفاعی ما می ترسد؟ آیا واقعا به خاطر قدرت نظامی، آمریکا جلو نمی آید؟ بر اساس کدام سند فکر می کنید آمریکا می تواند به اطلاعات نظامی ما دست پیدا کند؟
وی ادامه داد:جان کری به من می گوید که در عمر کاری ام کسی اینقدر تلخ با من صحبت نکرده بود چرا شما به خودتان اجازه می دهید نمایندگان این ملت بزرگ را در مقابل خارجی ها تحقیر کنید؟ ما در مقابل خارجی ها می گوییم که باید اعتماد مردم را جلب کنند چرا شما از طرف خارجی ها حرف می زنید؟
طریف با انتقاد از اقدامات دولت گذشته گفت: ما داریم پولی را که دولت مورد حمایت شما در اختیار غربی ها گذاشت پس می گیریم، این پول به دلیل ندانم کاری در اختیار غربی ها قرار گرفت و ما آن را پس می گیریم اما آیا این توهین به ملت ایران نبود که نتوانیم پول نفت ایران را به کشور بیاوریم؟ و برای هر یک دلار 8 تا 30 سنت به واسطه ها بدهیم تا پول خود را بگیریم؟
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: برای من دردناک است که این حرفها را بزنم. وقتی از ژنو برگشتم از همه دولت های گذشته و مذاکره کنندگان تشکر کردم. بنا ندارم بعد از این گروهی حیثیت خود را برای احقاق حقوق ملت گذاشتند مطالبه کنیم. پولی را که در گذشته مانده بود اقلا ما قسطی برمی گردانیم.
ظریف: اگر حمایت رهبری نبود نمی توانستیم هیچ اقدامی را انجام دهیم
ظریف در پاسخ دانشجویان گفت: من یک سرباز کوچک شما هستم همه چیز ما فدای این کشور، نظام و رهبری است اگر حمایت رهبری نبود نمی توانستیم هیچ اقدامی را انجام دهیم.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: این دانشجویان محترم نکاتی را مطرح کردند اگر مبنای شما «فکت شیت» کاخ سفید است به همان مراجعه کنید بدانید که ما هم بلدیم مغلطه کنیم و اگر نگرانیم به خاطر این است که از گفتمان صحیح استفاده کنیم. دو جای سند به غنی سازی اشاره شده است اگر شما می خواهید به آمریکایی ها یاد دهید، نگویید که از حقوق ملت ایران دفاع میکنیم.
در این هنگام تعدادی از دانشجویان شروع به فریاد و شعار دادن کردند که ظریف گفت: دوستان من اجازه ندهید تندروی ما را هم به تندروی بکشاند.
وی با اشاره به دشوار بودن مذاکره گفت: مذاکره در اتاق مذاکره صورت می گیرد نتیجه مذاکره را من بیرون دادم، آمریکایی ها فکت شیت دادند ما با این اعتقاد که خدا مذاکرات را ضبط می کند پشت میز مذاکره نشسته ایم و امیدواریم این مذاکرات روزی منتشر شود. مذاکره برای گرفتن منافع کشور است برای منافع شخصی من نیست. اگر محتوای مذاکرات را پخش می کردم مطمئن باشید که از این بیشتر سوت و کف میگرفتم.
ظریف: مذاکره ای که برای هورا و کف باشد منافع ملی را تامین نمیکند
ظریف تصریح کرد: شما مذاکره می کنید که به نتیجه برسید. ذره ای از عزت این مردم بزرگ را نداده ایم مذاکره را به قیمت همه چیز محرمانه نگه میداریم اما مذاکره ای که برای هورا و کف باشد منافع ملی را تامین نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: دوستمان درباره داده ها و ستاده ها صحبت کردند من جدولی از داده ها و ستاده ها دارم. آنچه گرفتیم حقمان بوده بنده هیچ نقشی در شرایطی که آنها بتوانند این جور با ما حرف بزنند نداشتم. بنده تلاش می کنم آن شرایط را عوض کنم.
ظریف اظهارداشت: از شما تقاضا می کنم منافع ملی را اصل بگیریم. منافع ملی در این است که بدانیم مذاکره سخت و دشوار است. داد و ستد است و باید تلاش کرد که در این داد و ستد با استفاده از هر توان کشور بیشترین دستاورد را داشته باشیم.
ظریف: به شما قول می دهم تا پایان کار دروغ نخواهم گفت
وی با تشکر از دلسوزی دانشجویان خاطرنشان کرد:برای منافع کشور اینکه دلتان برای کشور می سوزد و نقد می کنید سپاسگزارم، حواستان باشد که انتقاد و نقد به نفع کسی است من هم حقوقدان هستم و ایرادات متن را می بینم، اما متن مذاکره است و بیانیه نیست. تلاش نکنیم استدلال های حقوقی طرف مقابل را تقویت کنیم. ما آنقدر خیالمان راحت بود که در شرایط نامناسب مذاکره کردیم و سهم گرفتیم و آن را منتشر کردیم. واشنگتن پست اعلام کرده که سند منتشر شده از آمریکا به مردم این کشور دروغ گفته است چون حق غنی سازی را منتشر نکرده است من به شما قول می دهم تا پایان کار به شما دروغ نخواهم گفت.
در ادامه این نشست محمد رهبری، سخنگوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران، نیز به قرائت متنی پرداخت:
متن مشروح ان به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
پیش از هر چیز مایلم خرسندی خود و دوستانم را ابراز کنم از اینکه در جمع مسئولان، دانشگاهیان و وزیر امور خارجه کشورمان حضور پیدا کرده ام و تشکر کنم بابت تلاش خستگی ناپذیر شما و همکارانتان در جهت دفاع توامان از حقوق هسته ای کشور و نیز امنیت و آسایش مردم.
انجمن اسلامی دانشجویان پرطرفدارترین تشکل در دانشگاه تهران است اما متاسفانه تنها صدای منتقد در دانشگاه است و این در حالی است که چندین تشکل همسو و یک صدا با خواندن بیانیه اکتفا می کنند و این یک بی عدالتی آشکار است. بدون شک، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران با تکیه بر مرام اصلاح گرانه و تجربه بیش از هفت دهه حضور روشنگرانه در قلمرو دانشگاه و جامعه می تواند نمایانگر بخش مهمی از مطالبات و سوالات دانشجویان باشد.
جناب آقای دکتر ظریف
کشورما و مردم در سالیان گذشته، به واسطه عدم توافق در مذاکرات مختلف آلماتی و استانبول و عراق ... و در نتیجه آن، افزایش تحریم ها، دچار ضربات فراوانی شده است. از شما تشکر می کنم که با دیپلماسی قدرتمند تیم خود، جلوی ادامه این ضربات را می گیرد. اما چه تفاوتی در این دور از مذاکرات با گذشته وجود دارد، که 8 سال مذاکره دستاوردی نداشته، اما سه ماه گفتگوی شما چنین نتایج مثبتی به بار آورده است؟
جناب آقای دکتر ظریف، عضو حقوقی شورای عالی امنیت ملی
مسائل داخلی در ایران مانند حصرها و حبس ها و زندان ها، از چشم جهانیان پنهان نیست. آیا این مسائل قدرت شما را در مذاکرات محدود نکرده است؟ این مسائل گروه های دیپلماسی را برای شما کورتر نکرده است؟ به نظر میرسد به واسطه رابطه محکمی که میان وضعیت سیاست داخلی و خارجی وجود دارد، مناسب باشد تا وضعیت سیاست داخلی ما نیز بهبود یابد. نظر شما در این رابطه چیست؟
جناب آقای دکتر ظریف
چرا در حالی که تندروها و افراطیون، در داخل و خارج علیه همدیگر شعار مرگ سر میدهند، شاهد این هستیم که آن ها با هم در یک راستا، یعنی عدم توافق در مذاکرات، رفتار می کنند؟ شما در سخنانتان به درستی از این تندروی ها گلایه کردید، اما به نظر شما چه نسبتی میان این دو گروه تندرو در داخل و خارج وجود دارد؟
در پایان لازم می دانم از جنابعالی بابت حضورتان تشکر کنم و امیدوار باشم در حضورهای بعدی تان در دانشگاه تهران شاهد فضای بهتری در دانشگاه تهران باشیم و فضای امنیتی در دانشگاه، بیش از پیش، کمرنگ گردد.
خسته نباشید و آرزوی سلامت و توفیق برای حضرتعالی و تیمتان
والسلام
ظریف نیز با نشنیده گرفتن سوال این دانشجو در خصوص حصر فتنه گران پاسخ داد:از شما تشکر می کنم من واقعا در پی این نیستم در مورد دیگران قضاوت کنم آنچه به دست آوردیم نتیجه مقاومت مردم ایران بود ما مردم یک مرز و بوم هستیم و خط کشی سیاسی نباید ما را از هم جدا کند.
وی ادامه داد: ما در نبرد دیپلماتیک با هم هستیم من اگر اشاره کردم به گذشته ها به خاطر این بود که در گذشته مشکلاتی ایجاد شده و در فکر حل این مشکلات هستیم، دنیا غنی سازی ما را پذیرفته است، پذیرفته شدن حق غنی سازی نتیجه مقاومت مردم است این مقاومت را ارج می نهیم و کاری هم به افراد نداریم ما همه یا با هم پیروز می شویم یا باهم می بازیم. و بر اساس این منطق با همدلی پیش می رویم و دل در گروه این آب و خاک داریم همچنین برای آینده بهتر ایران تلاش می کنیم.
ظریف: امروز تندروها، جنگ طلبها و کسانی که حقوق مردم فلسطین را پایمال می کنند آرامش و راحتی ندارند
ظریف خاطرنشان کرد: من فکر می کنم تندروها بدون اینکه بخواهند یک صدا هستند نه اینکه بخواهند، نه اینکه من متهم بکنم. رهبر انقلاب فرمودند مذاکره کنندگان فرزندان انقلاب هستند بعضی وقتها این طور می شود که گروهی از این طرف فکر می کنند منافع از بین رفته و گروه دیگر از خارج فکر می کنند منافع آنها نیز از بین رفته لذا واقعا هم صدا می شوند، چراکه ما باید حواسمان به حرفهای کسانی که بدخواه ملت و مردم ایران هستند باشد، به آنها اجازه ندهیم قدرت بگیرند امروز تندروها، جنگ طلبها و کسانی که حقوق مردم فلسطین را پایمال می کنند آرامش و راحتی ندارند.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: انتخابات اخیر سرمایه ملی را بازسازی کرد این سرمایه بزرگترین پشتوانه ماست امیدواریم با درایت و نظر مقام معظم رهبری زمینه برای تقویت ملی و سرمایه اجتماعی بیش از پیش فراهم شود. انشاءا... این مورد تحقق پیدا خواهد کرد و زمینه خوشحالی مردم خواهد شد.
در ادامه این نشست امیرعلی آزادی نماینده بسیج دانشجویی نیز به ارائه مواضع بسیج دانشجویی پرداخت:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر ظریف سلام علیکم
ابتدا حضور شما فرزند انقلاب و سرباز خط مقدم دیپلماسی کشور را در دانشگاه تهران نماد آموزش عالی کشور گرامی میداریم اما جای تاسف است که به نمایندگان دانشجویی تنها دو دقیقه وقت داده شده و در این فرصت محدود نمیتوان سوالهای اساسی که پیرامون توافق نامه هستهای کشور است مطرح گردد. لذا از همین تریبون از حضرتعالی دعوت مینماییم که به دعوت بسیج دانشجویی در جلسه دیگری به میزبانی این تشکل حضور یابید و به پرسشها و شبهات اساسی دانشجویان پاسخ دهید. اما در این مجال کوتاه به پرسش سه سوال اساسی اکتفا مینماییم:
1- با توجه به سابقه مذاکره ما با کشورهای غربی و پذیرش تعلیق تاسیسات نطنز بصورت داوطلبانه و قابل تمدید با هدف اعتمادسازی آیا با پایان یافتن دوره زمانی شش ماهه اعتماد وعده داده شده حاصل شد؟ اگر چنین است به چه دلیل بعد از بازگشایی سایت نطنز حتی بیش از زمان تعیین شده پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل ارجاء داده شد.
2- با ابهامات موجود و امکان تفسیرهای متعدد در متن توافق نامه چه خواهیم کرد؟ همین که ما اعلام میکنیم حق غنی سازی ما به رسمیت شناخته شده و وزیر خارجه آمریکا دقیقاً عکس آن را اعلام میکند همین که ما اعتقاد داریم بر اساس متن توافقنامه فعالیت تاسیسات اراک ادامه خواهد یافت اما کاخ سفید منکر آن میشود. چگونه قابل توجیه است؟ در بند اول بعد از تعیین تکلیف غنی سازی 29 درصد عبارت (خط بازگشت وجود نداشته باشد) استفاده شده است این مطلب را شما به معنی توقف غنی سازی 20 درصد میدانید اما طرف غربی اینطور معنی میکنند تجهیزات مربوط به تعطیل اورانیوم 5 درصد به 20 درصد بطور برگشت ناپذیری از خط تولید خارج شوند. واقعاً معنای انی جمله چیست؟
3- در گام بعدی چه چیزی برای ارائه و چانه زنی داریم؟ اورانیوم زیر 5 درصد، سانتریفیوژهایی که کار نمیکنند، ذخایر خالی و اطلاعاتی که دیگر همه از آن آگاه اند و یا غنی سازی 20 درصدی که مهم ترین ابزار چانه زنی ما در مذاکرات بود و بقول خاویر سولانا با سخاوتمندی از دست ما رفت آیا ابزاری قابل معالمه با تحریمهای نفتی و بانکی برای ما باقی مانده است.
در آخر یادآور میشویم ما کاملاً به تیم مذاکره کننده خود اطمینان داریم و به فرمان رهبر حضرتعالی را فرزند صدیق انقلاب میدانیم اما تکرار این مفهوم برای فرزندان انقلاب ضروری است که با دشمنی با دستهای چودنی و دستکش مخملی روبه رو هستیم.
بنده شما را به صبر و تحمل مخالف دعوت میکنم عرصه سیاست خارجی عرصه منافع ملی است دولت شما و دولت ما چه معنایی دارد اقای دکتر؟ باور کنید اگر ما شما را نقد میکنیم به شما و دولت علاقه داریم این طرز رفتار در شأن یک وزیر آنهم وزیر خارجه نیست که خود را درگیر مسائل سطحی داخلی کند. آیا این به سرمایه ملی که میفرمایید آسیب میزند؟
ظریف در پاسخ به نماینده بسیج دانشجویی گفت:تشکر می کنم از دوست عزیز تلاش بنده همواره در این بوده و هست و خواهد بود که زمینه را برای انسجام تقویت کنم اما یک دست صدا ندارد حتما نیاز است هر دو طرف برای تقویت انسجام تلاش کنند.
وی ادامه داد: من 8 سال همه گونه توهین، اتهام و دروغ را قبول کردم یک کلمه صحبت نکردم توقع داشتم دوستان 8 هفته به من فرصت می دادند از نصیحت شما سپاسگذارم اما واقعیت امر این است که ما به مذاکره نرفته بعضی دوستان اعلام شکست مذاکره کردهاند. اگر ما صبر کردیم صحبت نکردیم پیامهایی که از تهران به خبرنگاران آمد را اعلام کردیم به دلیل نجابت ما بود به این دلیل نگویید که نمی دانیم بلکه می دانیم.
وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد: پیروزی در مذاکرات هسته ای پیروزی همه ما است، دوستان سعی نکنند طعم شیرین مقاومت را در ذائقه ملت تلخ کنند. مذاکره در شرایطی بود که رهبری نظرشان را مطرح کردند ما هم پیرو نظر رهبری بودیم امروز هم در شرایط متفاوتی مذاکره می کنیم. و حاصل8 سال مقاومت مردم و سختی هایی که مردم تحمل کردند را به عنوان پشتوانه خود داریم انشاءا... که به نتیجه می رسیم.
ظریف به تشریح توافقنامه پرداخت و گفت: غنی سازی در متن بیانیه توافق هست ولی در متن بیانیه کاخ سفید نیست یک بار هم که شده باور کنید طرف شما راست می گوید اما در تفسیرهای متفاوت بروید از کاخ سفید بپرسید که واشنگتن گفته آنها به مردم آمریکا دروغ گفته اند، ساخت و سازها در اراک ادامه پیدا می کند، اگر آنها می گویند ساخت و سازها در اراک ادامه پیدا نمی کند خلاف می گویند ما غنی سازی 5 درصدی را ادامه می دهیم.
وزیر امورخارجه کشورمان ادامه داد: غربی ها در پیشنهاد آلماتی گفتند که لوله کشی فردو را عوض کنید که اگر این کار را می کردیم 9 ماه طول می کشید برای غنی سازی 20 درصدی اما توافق ژنو به نحوی تنظیم شده که اگر امروز یک شیر را باز کنید ظرف 24 ساعت می توانید آن غنی سازی را انجام دهید، این چه حرفی است که می گویید «نوکاور جنرال» یعنی اینکه میله سوختی کارخانه نطنز را نمی توانیم به اورانیوم 20 درصدی برگردانیم این چه منطقی است؟
ظریف تصریح کرد: من حاضرم فشار داخلی را تحمل کنم اما موضع مذاکراتیم را از دست نمی دهم؛ شما در تهران نگویید که غنی سازی داده نشده است غنی سازی را فردو و نطنز و اراک را در دنیا پذیرفته اند. چرا حرفی می زنید که پس فردا می شود از آن سوءاستفاده کرد. چرا حرفی علیه امنیت ملی می زنید؟ چرا آنها بتوانند به روزنامه ایرانی استناد کنند؟ آیا این در جهت امنیت ملی است؟ کاخ سفید مجبور شده است تا بگوید چرا واقعیتهای را به مردم نگفته است.
در ادامه این نشست یکی از دانشجویان به نمایندگی از دبیر انجمن علمی دانشکده علوم سیاسی بیان کرد:
مراتب تشکر و قدردانی خود را به عنوان عضو کوچک از ملت بزرگ ایران از تلاش وزارت امورخارجه از دستیابی از توافق مشترک ضمن رعایت اصول و خط قرمزها دارم و حضور جنابعالی در دانشگاه تهران و احساس مسئولیت در پاسخ گویی را مایه افتخار می دانیم.آیا مذاکرات می تواند زودتر به توافق برسد یا خیر؟ امور دیگری در سیاست خارجه ایران مهمتر از مساله هسته ای وجود دارد که من در آن موارد سوال می پرسم اتباع ایرانی در خارج از کشور دچار مشکلات زیادی هستند مجازات های ناروا علیه اتباع ایرانی صورت می گیرد. رویکرد وزارت امورخارجه در این موارد چیست؟
از سوی دیگر مهاجرت سرمایه داران و نخبگان کشور به خارج مطرح است و همچنین اینکه آیا شاهد تغییر رویکرد وزارت امورخارجه نسبت به نهادهای حقوقی که علیه ایران فعالیت می کنند خواهیم بود و راهکار برای تبیین نقش ایران در سازمانهای بین المللی مانند سازمان ملل متحد و... چگونه خواهد بود و معیارهای اصلی در انتخاب سفرا و نمایندگی ها چیست؟ سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با دولت آمریکا و گستره فتح دیپلماتیک آن دولت چگونه خواهد بود و آیا روند حاضر با آمریکا با حفظ عزت ملی ادامه خواهد یافت؟ (این دانشجو در پایان صحبتهای خود از حاضران خواست که وی را با صلوات همراهی کنند و ظریف نیز در ادامه گفت: از اینکه دوستمان جلسه را با صلوات عطرآگین کرد تشکر می کنم و می خواهم یک صلوات دیگری بفرستید)
ظریف پاسخ داد: از آخر شروع می کنم چون فکر می کنم دوست داشتید آخری را بشنوید گفت: هدف حل و فصل مذاکرات کنونی هسته ای است مردم ایران در انتخابات اخیر فرصت ویژه ای ایجاد کردند که دنیا و غرب و به ویژه آمریکا جبران مافات کند و بتواند اعتماد ملت بزرگ ایران را جلب کند.
وی اداه ادا: مردم ما مردم خوبی هستند آنها ممکن است جنایت آمریکا را فراموش نکنند اما اجازه می دهند تلاش کنند اعتماد مردم ایران را جلب کنند. ما با چشم باز و توجه به گذشته حرکت می کنیم بیان کرد: کارهایی که در چند ماه گذشته کرده اند و دوستان ما به آن استناد می کنند که توافق خوبی نداشتیم باعث می شود مردم به آنها بی اعتماد شوند، آمریکایی ها باید پیشرفت کنند باید یاد بگیرند با مردم باید با زبان تکریم صحبت کرد هر چه زودتر متوجه این امر شوند می توانند در مشکلی که برای خود ایجاد کردند رهایی پیدا کنند نیاز است توجه کنید آمریکا این توانایی را دارد که براساس منافع ملی خود حرکت کند.
وزیر امورخارجه گفت: شما دانشجو هستید مطالعه می کنید و کتاب می خوانید منافع آمریکا فدای منافع لابی های صهیونیستی می شود یک گروهی در آمریکا اول را اسرائیل می دانند باید آمریکا بفهمد منافع اش در چیست؟ مذاکرات هسته ای یک فرصت است و من اجازه می خواهم یاد و خاطره شهدای هسته ای را زنده کنم و از شما میخواهم که برای شادی روحشان صلوات بفرستید.
ظریف افزود: در مورد حقوق بشر اعتقاد دارم ما به عنوان یک وظیفه ملی و دینی موظف به رعایت حقوق مردم خود هستیم در این مسیر اگر حقوق مردم را رعایت کنیم مشکلات کمتر می شود. اما این به معنای آن نیست که حقوق بشر ما به کسی ربط ندارد حقوق بشر تابلوی جمهوری اسلامی است باید حقوق مردم را رعایت کنیم و به همین دلیل نیز منشور حقوق شهروندی از اولویتهای دولت آقای روحانی است خیلی از موضوعاتی که مطرح می شود مشکل حقوق بشر ندارد و آقایان اگر پیاده شوند با هم راه می رویم آنها سوار مرکبی شده اند که مناسب نیست.
وی تصریح کرد: کسی که از رژیم صهیونیستی حمایت می کند و قطعنامه های ضد حقوق بشر امضا می کند خیلی صلاحیت حمایت از حقوق بشر را ندارد، کانادا اعلام کرد انتخابات ایران را به رسمیت نمی شناسد من چندان به این دولت اهمیت نمی دهم اما حقوق بشر باید به عنوان وظیفه ملی و شرعی ما باشد.
وزیر امور خارجه گفت: مشکل اتباع ایرانی مساله مهم ماست، مجازات اتباع ایرانی را غیرقانونی می دانیم آمریکایی ها به اتباع ما در مالزی و تایلند فشار می آورند و باید این سیاستها را تغییر دهند.
ظریف افزود: جوانان ما ارزشمند هستند و باید همیشه در ایران بمانند اما هر کسی که از ایران خارج شد ایران از دل او خارج نمی شود تک تک ایرانی ها در خارج از کشور یک نماد افتخار برای ما هستند باید زمینه ای فراهم کنیم که اگر دوست داشتند به کشور باز گردند و در غیر این صورت سفیران ما در خارج باشند حقی که اتباع ایرانی در کشور دارند مثل همه ماست.
در ادامه این نشست در دانشگاه تهران با وجود آنکه سوالات 4 تشکل به پایان رسیده بود دانشجویان علاقمند به پرسیدن سوالهای بیشتر شدند و دستهایشان را با فریاد برای سوال بلند کردند. دکتر ظریف خطاب به دانشجویان گفت: احترام یکدیگر را رعایت کنید اما اگر بخواهم به یک نفر اجازه دهم که صحبت کند دیگرانی هم هستند به هر حال پس از فریادهای دانشجویان یکی از آنها برای پرسیدن سوال پای میکروفن آمد که خطاب به ظریف گفت: خوشحالم که بعد از دهها سال در این مملکت اجازه داده شد یک نفر از وسط جمع سوال بپرسد. سوالی که انجمن دانشجویان با ایما و اشاره و کنایه به دنبال آن بود در مورد وضعیت بعضی از دانشجویان سیاسی بود که من از شما می خواهم به آن پاسخ دهید.
ظریف گفت: من عرض کردم که انتخابات اخیر سرمایه اجتماعی جمهوری اسلامی ایران به پشتوانه مردمی است رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در زمان انتخابات گفت رای مردم حق الناس است دوستان این ارزشها را ارج بنهند در پایان صندوق رای می توان برای کشور تعیین تکلیف کرد امیدوارم با بازسازی همه مشکلات حل شود.
ظریف:به شهدا و نیروهای بسیجی افتخار می کنیم
*از همه دوستان ممنونم دوستانی که نقد کردند و تشویق کردند اگر عصبانی شدم عذر می خواهم و اگر کسی دلخور شد نیز عذر می خواهم کار دشواری به دوش ماست نیاز به حمایت تک تک مردم ایران داریم من در صحبتهایم گفتم که آمریکا از تسلیحات ما نمی ترسد اما نگفتم تسلیحات ما مهم نیست به شهدا و نیروهای بسیجی افتخار می کنیم و من امیدوارم و معتقدم که ضرورت راه همدلی و یک پارچه ملی است باید قدر هم را بدانیم پذیرش انتقاد و نظر مخالف و حمایت از نظر مخالف را قدر بدانیم و با هم به سوی فردای بهتر حرکت کنیم.
نکته قابل توجه این جلسه نوع رفتار محمدجواد ظریف در فراخوان فعالان دانشجویی برای حضور در پشت تریبون بود. یکی از دانشجویان حاضر در جلسه در پایان این جلسه به خبرنگار ما گفت: وی با گفتن واژه "بعدی" این را در سالن القا کرد که گویا قرار است قاضی یک جلسه دادگاه متهمین و یا شهود را جهت حضور در پشت تریبون فرا بخواند و نه یک دانشجویی که بتواند آزادانه سخن بگوید و آزادانه پرسش نماید و شاید این محصول دولت حقوق دان است.
جوسازي نميتونين ضد اين دو نفر انجام بدين