به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، باشروع تصدیگری دولت یازدهم، در حوزه فرهنگ مسائل متعددی مطرح شد که در موارد بسیاری واکنش منفی اهالی وادی فرهنگ و هنر را در پی داشت.
از اقدام عجیب در دفن گروه موسیقی سگهای زرد تا سخن گفتن از رفع فیلتر فیس بوک و حذف ممیزی قبل از چاپ و خبر بازگشایی نشر موهن و مستهجن چشمه تنها بخشی از اقدامات فرهنگی وزارت ارشاد در 4ماه گذشته بوده است.
در طول این مدت وزارت ارشاد تاکید ویژهای بر حذف ممیزی و یا کاهش آن دنبال میکند، تا حدی که علی جنتی در عنفوان ورود خودبه این وزارتخانه خواستار حذف ممیزی قبل از چاپ در حوزه نشر شد، که البته مدتی بعد این سخن خود را پس گرفت!
اما نگاهی به اظهارات اهالی حوزه نشر که با مشکلات آن به صورت مستقیم درگیر هستند نشان میدهد، مسائل و دغدغه ناشران مسئلهای غیر از «ممیزی» و امثالهم است.
روح اله لک مدیر انتشارات عطش است وی دراین باره میگوید: مشکل نشر ما عدم حمایت از ناشر است و دلیلی ندارد هر کسی اجازه ورود به فضای نشر داشته باشد، البته خوب است وسعت دید بزرگ باشد، اما آثار برخی نویسندگان مخرب است.
روحاله لک علی آبادی درباره درباره مشکلات صنعت نشر هم میگوید: امروزه آنچه مطرح میشود مشکلات اعظم حوزه نشر نیست، دلیلش هم آن است که جامعه نشر ما یک جامعه بزرگی است که متاسفانه با تبلیغات مواردی چون ممنوعالقلم و ممنوعالنشر بودن و ممیزی در حال بزرگ شدن است، فکر میکنم این موارد اصلا مشکلات اصلی صنعت نشر نیستند.
* ممیزی مشکل گروهی است که مشکلات عموم ناشران را ندارند
رسول سعادتمند مدیر انتشارات تسنیم هم ممیزی را موضوع اول صنعت نشر کشور محسوب نمیکند ودراین باره اینگونه عقیده دارد: ممیزی مشکل گروهی است که مشکلات عموم ناشران را ندارند. این عده به جای اینکه به مشکلات اصلی ناشران بپردازند پرداختن به گرفتاری برخی ناشران و نویسندگان که نمیخواهند ضوابط را رعایت کنند را مطرح میکنند و خودشان مشکل ایجاد کردهاند.
* کسانی که آثار غیراخلاقی مینویسند از ممیزی شکوه میکنند
رحیم مخدومی مدیر انتشارات «رسول آفتاب هم در باره ممیزی اظهار نظر جالبی دارد او میگوید: قضیه برعکس شده و نگاه به مسایل سیاسی است. مخالفان کارهای ارزشی که معمولا یا میخواهند ضداخلاقی بنویسند یا ضد منافع ملت مطلب بنویسند اینها میگویند ما میان منگنه هستیم. بعد هم اظهار میشود که نویسنده ممنوعالقلم داریم که افراد بسیاری تقاضا کردهاند برای صحت این ادعا حداقل لیست ارائه دهید تا معلوم شود چه نویسندگانی ممنوعالقلم هستند، اما تا این ساعت افرادی که چنین ادعایی کرده بودند حاضر نشدند لیستی ارائه کنند.
* برخی که امروز از ممیزی ایراد میگیرند سختگیریهای دوره طاغوت را ندیدهاند
علی وافی مدیر انتشارات شفق است و سالهاست که در حوزه نشر فعالیت دارد. او حتی در دوره طاغوت نیزکتاب به چاپ رسانده است.
وافی در گفتگویی پیرامون مسائل اصلی حوزه کتاب در کشور میگوید: طی حدود 40 سال فعالیت در انتشارات با مشکلی در راستای ممیزی برخورد نکردیم، حتی سالهای پس از انقلاب، گاهی تذکراتی دریافت کردیم که برخی از آنها درست بود. به گفته مدیر انتشارات شفق، عدهای میخواهند عقیده خودشان را منتقل کنند تا دیگران هم آنگونه باشند، اما اینگونه نمیشود. برخیها از ممیزی در رژیم قبل و سالهای گذشته خبر نداشته و آن را ندیدهاند، زمانی یک کتاب 16 صفحهای داستان داشتیم که در آن کلماتی چون «ظالم»، «چوپان» و اینها آمده بود، زیر همه این کلمات خط کشیده بودند و اشکال گرفته و میگفتند باید حذف شود، به شکلی که باید کتاب را به کلی کنار میگذاشتیم، میگفتند منظورتان از چوپان و گرگ و... چیز دیگری است.
* ممیزی قبل از چاپ سرمایه ناشران را به هدر میدهد
سیدمصطفی میرحسینی مدیر انتشارات «آوای نور» است، او اعتقاد دارد ممیزی بعد از چاپ به ضرر ناشران تمام میشود ودراین باره صریح سخن میگوید: با ممیزی کردن آثار قبل از چاپ هم تکلیف ناشر و هم تکلیف کتاب مشخص میشود. در حالیکه ممنوعیت توزیع یک اثر پس از چاپ آن به خاطر ممیزی، همه سرمایه ناشر را به هدر میدهد. با ممیزی قبل از چاپ موافقم، اما باید ملاکهای مشخصی برای این کار در نظر گرفته و تدوین شود. در این صورت ناشر میداند که ممیزان نسبت به چه مواردی حساس هستند و میتواند قبل از ارائه اثر به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آن نکات را رفع کند. البته ممیزان هم باید از اعمال نظر و سلیقه شخصی اجتناب کنند.
* برخی مخالفت میکنندتا شناخته شوند!
حسین حسینزاده مدیر انتشارات کیسان هم با بیان اینکه برخی ناشران از طریق ابزار رسانه، ممیزی را بزرگ جلوه میدهند، میگوید: برخی مخالفت میکنند تا بیشتر شناخته شوند، اما ممیزی لازم است و نباید هر ناشری هر اثری را منتشر کند.
حسینزاده همچون بسیاری دیگر از همکاران خود در حوزه نشر به معضل «کاغذ» اشاره میکند و میگوید: از موارد قابل اشاره و قابل تامل نوسانات قیمت کاغذ است، زیرا این موضوع به حدی در نوسان است که نمیتوان قیمت ثابتی را اعلام کرد، باید مدام استعلامها به روز انجام شود.
به گفته مدیر عامل انتشارات کیسان، حمایت از ناشران شهرستانی با توجه به تیراژ و عملکرد به درستی صورت نمیگیرد، پیش از این مدتی کتابهای ناشران شهرستانی خریداری میشد، اما مدتی است کمیته خرید کتاب ارشاد حمایتی نمیکند و کتابی خریداری نمیشود.
* گرانی؛ حوزه نشر را آزار میدهد
ایوب سیفزاده مدیر انتشارات یاس نبی که در تبریز فعالیت میکند درباره مهمترین مشکلات فرا روی صنعت نشر کشور اینگونه عقیده دارد: بحث نابهسامانی اقتصادی در جامعه دامنگیر صنعت نشر هم شده است، خصوصا اینکه کالای مصرفی ما کاغذ است که آن هم گران شده، در کنار کاغذ مواد مورد استفاده در چاپخانهها هم گران شده است.
به گفته وی، الکلی که تا پیش از این برای مصرف در چاپخانه 250 هزار تومان خریداری میشد در حال حاضر حدود یک میلیون تومان خریداری میشود، مشخص میشود که نابسامانی اقتصادی تبعات خود را داشته است. مهدی فضائلی مدیر مسئول انتشارات سروش وابسته به صداو سیماست او درباره بحث ممیزی اینگونه سخن میگوید: در دنیا هم این طور نیست که هر چیزی چاپ شود. آنها هم خط قرمزهایی دارند که یکی از معروفترینهایش هولوکاست است که اولا اگر کسی بنویسد چاپ نمیشود و اگر چاپ شود با او برخورد میشود.
* ممیزی در همه جای دنیا وجود دارد
مهدی فضائلی مدیر انتشارات «سروش» وابسته به صداو سیما است، فضائلی هم مشکل اصلی انتشاراتی هارامسئله ممیزی نمیداندو علاوه براینکه بر اصل وجود آن تاکید میکند میگوید: در دنیا هم این طور نیست که هر چیزی چاپ شود. آنها هم خط قرمزهایی دارند که یکی از معروفترینهایش هولوکاست است که اولا اگر کسی بنویسد چاپ نمیشود و اگر چاپ شود با او برخورد میشود.
منبع: سایت هم اندیشی