به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، دومین کنگره بین المللی علم و فوتبال 15 و 16 آبان ماه و همزمان با حضور ژوزف سپ بلاتر، رئیس فدراسیون بین المللی فوتبال در تهران برگزار شد و پایان نامه های برتر فوتبالی در آن ارائه شدند.
ابراهیم احمدی در پایان نامه خود جهت اخذ درجه دکتری دانشگاه شهید بهشتی که در همین کنگره ارائه کرده، به تأثیر تمرین بازخورد زیستی و آرام سازی عضلانی بر اضطراب حالتی- رقابتی و عملکرد بازیکنان نیمه ماهر فوتبال پرداخته است.
در چکیده این پایان نامه آمده است: هدف این مطالعه تعیین تأثیر تمرین بازخورد زیستی تغییر ضربان قلب و آرام سازی عضلانی بر اضطراب حالتی- رقابتی وعملکرد بازیکنان نیمه ماهر فوتبال بود.
نمونه آماری متشکل از 18 آزمودنی با دامنه سنی 19 تا 26 سال بود، که در گروه آزمایشی بازخورد زیستی تغییر ضربان قلب، آرام سازی و ترکیبی از این دو روش تمرینی قرار گرفتند(هر گروه 6 نفر) قبل از مداخلات توسط پرسشنامه (اضطراب حالتی- رقابتی) و فیلم (عملکرد) پیش آزمون گرفته شد. سپس آزمودنی ها در هر گروه 7 جلسه تمرین کردند و پس آزمون گرفته شد.
برای تحلیل داده ها از آمار پارامتریک تحلیل واریانس با اندازه های مکرر 2×3 در هر کدام از متغیرهای اضطراب حالتی- رقابتی و عملکرد، استفاده شد.
نتایج تحقیق حاضر نشان داد که هر سه روش تمرینی روی درصد موفقیت بازیکنان نیمه ماهر فوتبال تأثیر مثبتی دارد و در بین سه روش تمرین، روش تمرین ترکیبی بهتر از دو گروه دیگر بود.اما هیچ کدام از تمرینات روی تعداد کل اقدام ها تأثیر مثبتی نداشتند. در متغیر اضطراب حالتی- رقابتی با وجود این که هر سه روش، اضطراب شناختی را کاهش داده بودند اما روی اعتماد به نفس تأثیری نداشتند و اضطراب جسمانی در گروه ها تا حدی افزایش نشان داد.
در کل تمرینات ترکیبی (بازخورد زیستی و آرام سازی) بهترین تأثیر را روی عملکرد داشت و می توان از آن به عنوان یک تکنیک مفید جهت رساندن ورزشکار به اوج عملکرد استفاده کرد.
اما گروه آرام سازی بهترین تأثیر را روی اضطراب حالتی- رقابتی داشت. برای تأیید یافته های این تحقیق به مطالعات بیشتری نیاز است.
احمدی در خصوص پایان نامه خود گفت: : موضوع تحقیق در رابطه با تاثیر تمرین باز خورد زیستی بر ضربان قلب است بعلاوه آرامسازی عضلانی روی مولفه عملکرد بازیکن فوتبال و اضطراب حالتی رقابتی آنها.
وی در ادامه افزود: از ترم اول ورود به شهید بهشتی این موضوع را آغاز کردم و دیدم در محیط های دیگر نیز کاربرد دارد.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: بازخورد زیستی نیز همان آرام سازی ای است که آن را پیشرفته به حساب می اورند و دستگاه های خاص خود را نیاز دارد، در ورزش های مختلف گشتم و دیدم این نوع تمرینات بیشتر در ورزش های انفرادی استفاده شده بود و در ورزش های تیمی به صورت همزمان از هر 2 استفاده نشده بود.
وی تصریح کرد: من با وجود مشکلات زیاد این کار را انجام دادم؛ اول سراغ بسکتبال رفتم که به دلیل عدم همکاری از سوی تیم ها به ناچار این پایان نامه را در خصوص فوتبال ادامه دادم.
احمدی به تشریح مراحل این تحقیق پرداخت و گفت: در فوتبال نیز تیم های دسته یک و حتی دسته 2 همکاری نکردند و به ناچار سراغ تیم هایی که خود را برای یازدهمین المپیاد دانشجویی آماده می کردند، رفتم.
وی افزود: یک بازیکن جدا از شاخه فیزیولوژی که دارد یک شاخصه روانی نیز دارد که شاخصه روانی می تواند مهم تر از شاخصه های بدنی باشد؛ این کار من کمک می کرد تا به بچه های تیم های مورد آزمایشم بیاموزم که در موقع گرفتن کارت زرد صبور باشد و موقع پنالتی تمرکز داشته باشد.
این پژوهشگر تصریح کرد: من برای این تحقیق 7 جلسه تمرین بازخورد زیستی و آرام سازی داشتم؛ دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه شهید رجایی مورد هدف من بودند که در نهایت 26 نفر در 3 گروه 8 نفره و 2 نفر در لیست ذخیره قرار گرفتند. در یک گروه تمرینات بازخورد زیستی را انجام دادم و بعد آرام سازی را در ان انجام دادم. یگ گروه نیز ارام سازی به تنهایی و یک گروه هم تنها بازخورد زیستی بود که نتیجه کلی این بود که روش های ترکیبی روی درصد موفقیت بازیکنان فوتبال تاثیر زیادی داشت.
وی خاطرنشان کرد: مولفه های فوتبالی من نیز پاس، دریبل و تکل بود که در این 3 مولفه نتایج مثبت بود و بازیکنان رشد بیشتری داشتند.
احمدی به مشکلات پیش روی خود در این تحقیق اشاره کردو گفت: من مشکلات زیادی داشتم برای مثال پیش آزمون از بازیکنان در شرایطی بود که انها یک بازی دوستانه برگزار کردند. هر چند به بازیکنان گفته بودند این مسابقه انتخابی است و مربیان جدیت بازیکنان را بیشتر کرده بود و حالت رقابتی را ایجاد کرده بودند ولی باز هم ترس و نگرانی انها کمتر از مقدار واقعی بود.
وی در خصوص استقبال و حمایت فدراسیون فوتبال در استفاده از چنین پایان نامه ایی گفت: با من هیچ صحبتی نشده و هیچ ارتباطی با من برقرار نکرده اند و خودم هم شخصا مراجعه کردم ولی نتیجه ای نگرفتم. در جلسه توجیحی با داوران که فداسیون برگزار کرد حاضر شدم و با داوران صحبت کردم و نتیجه آن را در یک جلسه ارائه کردم ولی بعد از پیگیری از سوی انها صورت نگرفت و به علت گران بودن دستگاهی که استفاده کردم امکان نداشت که بتوانم به صورت خصوصی با داوران کار کنم.
این پژوهشگر در خصوص حمایت دانشگاه نیز گفت: حمایت از من مانند همه دانشجو ها بود ما یک آزمایشگاه داریم که وسایل داخل ان بود و با اجازه مسئول دانشگاه از ان استفاده می کردم. دستگاهی که برای این تمرین استفاده شد حتی اساتید من هم استفاده از آن را نمی دانستند و متاسفانه کسی بالای دست من نبود که من را راهنمایی کند.
وی افزود: من رفتم موسسات خارج از دانشگاه و ساعتی 100 هزار تومان پرداخت کردم تا بتوانم کار با این دستگاه را یاد بگیرم و در این مورد نیز دانشگاه هیچ کمکی به من نکرد.
احمدی در پایان گفت: ورزش ما درشرایطی قرار دارد که به این گونه تحقیق ها نیاز دارد. بازی با کره جنوبی من پیش بینی کردم که فلان بازیکن به زودی اخراج می شود که چنین اتفاقی هم افتاد. این نشان می دهد که بازیکنی که دچار اضطراب و تنش است نمی تواند خود را کنترل کند که در اینجا نیاز تاکید بر روانشناسی ورزش بیشتر احساس می شود. روانشناسی ورزش برای یک روز و 2 روز نیست و مانند تمرینات بدنی نیاز به کار دارد و در این حالت می توانیم ورزش موفقی در سطح بین الملل داشته باشیم