به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» به نقل از مجلس نمایندگان آمریکا، در سخنرانی آغازین این جلسه استماع، اد رویس، ریاست کمیسیون امور خارجی، تصریح میکند که همچنان به توافقنامه موقت بسیار بدبین بوده و معتقد است که دولت اوباما آمریکا را در معرض تهدید هستهای ایران قرار داده است.
اد رویس، رئیس کمیسیون امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، سخنرانی آغازین جلسه استماعی را ترتیب داد که قرار است به بررسی موضوع اجرای توافقنامه موقت هستهای ایران بپردازد. این جلسه استماع با تشکیل کمیسیون مشترک با حضور کمیسیون فرعی تروریسم، منع گسترش تسلیحات هستهای و کمیسیون فرعی امور تجاری و به ریاست کمیسیون فرعی خاورمیانه و شمال آفریقا برگزار شد. در این نشست افراد زیر به سخنرانی خواهند پرداخت:
1. مارک دی والس: مدیر مرکز اتحاد علیه ایران هستهای
2. گئورگی جونز: کارشناس مرکز مطالعات سیاست گذاری منع گسترش تسلیحات هستهای
3. اولی هینونن: کارشناس مرکز مطالعات علوم و بینالملل بلفر در دانشگاه هاروارد
4. دیوید آلبرایت: ریاست مؤسسه علوم و امنیت بینالملل
اد رویس مطالب زیر را در آغاز این جلسه ارائه کرد:
«این جلسه در ادامه تلاشهای این کمیسیون در نظارت بر دیپلماسی هستهای دولت در قبال ایران، برگزار میشود. اینجانب نگرانیهای بسیاری در مورد برنامه اقدام مشترک دارم، به ویژه در این مورد که به ایران اجازه داده شده تا بخشهای کلیدی برنامه هستهای خود را همچنان در اختیار داشته باشد. از جمله:
• همچنان به غنی سازی اورانیوم ادامه خواهد داد.
• نگهداری حجم قابل توجهی از ذخایری که در حال حاضر از این ماده ایجاد کرده است.
• انجام پژوهش و توسعه ظرفیت سانتریفیوژهای پیشرفته.
• ادامه کار روی تأسیسات آب سنگین در اراک.
خیلی ساده اینکه این بخشهای برنامه تسلیحاتی هستهای همزمان با ادامه مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد. همچنین من بر این باورم که ایران باید به قدری تحت فشار قرار گیرد که فعالیتهای گسترده خود برای توسعه و آزمایش یک کلاهک هستهای را آشکار کند. همانطور که همه ما امروز خواهیم شنید شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد ایران تلاش بسیاری را در چند سال اخیر صرف چنین امری کرده است. این واقعیت به صراحت از نیات ایران پرده بر میدارد و ما نباید اجازه دهیم که حکومت ایران این شواهد بسیار را مخفی سازد.
اما حتی اگر توافق جامع نیز میسر گردید، تهدید یک ایران مسلح به تسلیحات هستهای تمام نخواهد شد. یکی از سخنرانان امروز پیشبینی میکند که حتی اگر ما ایران را وادار کنیم 80 درصد از 19000 سانتریفیوژ نصب شده خود را حذف کند، همه تأسیسات غنی سازی خود را در فوردو جمعآوری کند، راکتور آب سنگین اراک را از میان برداشته یا آن را با راکتور آب سبک عوض کند و با اجرای یک رژیم نظارتی چند دههای و بسیار سخت و گسترده موافقت نماید، ایران همچنان قادر است در مدت کمتر از شش ماه، به تسلیحات هستهای دست پیدا کند.
اجازه دهید تا این نگرانی را روشنتر سازم: حتی اگر دولت به یک توافقنامه بلند مدت دست پیدا کند، که بسیاری بعید میدانند چنین هدفی محقق شود ـ به ویژه اکنون که از اعمال تحریمهای جدید منع شدهایم ـ ایران همچنان توانمندی آن را دارد تا با سرعت بسیار یک سلاح هستهای تولید کند. به نظر میرسد دولت اکنون ما را در مسیر مواجهه با یک تهدید هستهای مستمر قرار داده است.»