انجمن های علمی دانشگاه های کشور نمونه هایی از آخرین دستاوردهای خود را به ششمین جشنواره ملی حرکت آوردند.
گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»، ششمین جشنواره ملی حرکت در حالی امروز به کار خود پایان داد که در مقایسه با دوره های پیشین داوری های تخصصی تر و بر اساس نیاز کشور شامل آن شد.
71 دانشگاه کشور در حوزه های پنج گانه علوم پایه، فنی مهندسی، هنر و معماری، علوم کشاورزی و دامی و علوم انسانی و در محورهای پژوهشی، آموزشی، مسابقات علمی و فناوری، ابتکار، نوآوری، تألیف و ترجمه کتاب، فعالیت های ترویجی، اختراع، نشریات علمی، کارآفرینی دستاورهای خود را به نمایش گذاشتند.
به گزارش خبرنگار علمی«خبرگزاری دانشجو»، مجتبی نیک آیین، دبیر شورای دبیران انجمن های علمی دانشگاه تهران درباره این جشنواره می گوید: دانشگاه تهران دارای 165 انجمن علمی و از این نظر سرآمد دانشگاه های کشور است و به دلیل کمبود فضایی که هر سال در این جشنواره داریم نمی توانیم تمام دستاوردهای خود را به نمایش بگذاریم.
قرار نیست تمام دستاوردهای دانشگاه ها بیایند جشنواره
وقتی این مشکل را از رضا روستا آزاد، رئیس دانشگاه صنعتی شریف می پرسم، می گوید: این جشنواره که در اثر حرکت خوش جوش دانشجویان خلاق و به دور از نمرات دانشگاهی برگزار می شود فرصتی است تا انجمن های علمی به سلیقه خود تعدادی از دستاوردهای دانشگاهی را به نمایش بگذارند، سالن تربیت بدنی دانشگاه صنعتی شریف را به این جشنواره اختصاص داده ایم، قرار نیست هر دانشگاهی تمام دستاورهایش را بیاورد جشنواره.
نیک آیین می گوید: دانشجویان دانشگاه تهران خرگوش بیمار تحت درمان، چند گونه ماهی بیمار، جنین سفره ماهی،لاک پشت، جوجه، سه نوع موش، انواع سنگ ها، نشریات حوزه های مختلف، کلیپ های همایش ها، دستگاه تسویه کننده کانال های آب، طراحی خودرو خورشیدی غزال، ربات عمود پرواز، رباط محافظ مزرعه و... را به جشنواره ملی حرکت آورده اند.
دبیر شورای دبیران انجمن های علمی دانشگاه تهران درباره مشکلات انجمن های علمی این دانشگاه می گوید: ما برای مدیریت انجمن های علمی نیاز به سامانه الکترونیکی داریم که متاسفانه تاکنون به دلایل مختلف در این باره با ما همکاری لازم نشده است.
خدمات به انجمن های علمی بسیار کم است
ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره این موضوع به «خبرگزاری دانشجو» می گوید: ما به طور کلی فکر می کنیم وقتی چندین هزار انجمن علمی در دانشگاه های کشور فعال هستند خدماتی که هم اکنون به آنها ارائه می شود بسیار کم است، ما می توانیم شاهد فعالیت هزاران انجمن علمی و توسعه انجمن های فعال باشیم، این امر مستلزم این است که ما نیز خدمت خود را مضاعف کنیم.
قولی که معاون وزیر علوم داد
هاشمی که قول همکاری بیشتری به دانشجویان خالق می دهد این گونه ادامه می دهد: من به همکاران خود در همه دانشگاه ها تاکید می کنم حساب جدیدی برای انجمن های علمی باز کنند تا در ماه های آینده شاهد رشد چندین برابری این انجمن ها باشیم.
مجتبی نیک آیین، دبیر شورای دبیران انجمن های علمی دانشگاه تهران همچنین می گوید: جشنواره ملی حرکت باید دانشجو محور باشد، اگر فرصتی برای ارائه دستاوردهای دانشجویی است چرا انجمن ها برای تامین بودجه به دولت وابسته هستند؟ چرا اجازه کارآفرینی و ارتباط دانشجویان با حامیان مالی داده نمی شود؟
مطیع قانون هستیم
هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پاسخ این انتقاد معتقد است: گمان می کنم انجمن های علمی می توانند در ارتباط با دانشگاه و صنعت پیشگام باشند، البته از این انجمن ها که امکانات مشخصی دارند نباید توقعات بیشتری داشته باشیم اما در چارچوب آیین نامه و مدیریت دانشگاه ها این ارتباط می تواند مفیدتر باشد.
این مقام مسئول می گوید: اگر آیین نامه مربوط به دانشگاه ها رعایت شود، به عقیده بنده مانع خاصی نباید برای این موضوع وجود داشته باشد.
معاون وزیر علوم می گوید: ما مشوق انجمن های علمی برای ایجاد این ارتباط هستیم اما هر کاری باید در چارچوب آیین نامه و قوانین انجام شود.
دانشجویان مخترع منتظر حمایت مسئولان از بازار داخلی
مصطفی آروند، نماینده عضو انجمن علمی طراحی صنعتی دانشگاه هنر تهران که برف پاک کن سیار خود را با همکاری سپیده گلگون طراحی و ساخته است به ششمین جشنواره حرکت آورده است، می گوید: کاربرد این برف پاک کن برای خودروهای ایرانی: پراید، سمند،ال 90 و ... کفاقد برف پاک کن عقب ماشین است.
وی می گوید: این برف پاک کن به مدت 72 دقیقه شارژ می شود و در استفاده مدام به مدت 4 ساعت و 22 دقیقه و به طور نرمال تا 12 ساعت شارژ دارد.
آروند معتقد است: این طرح برای خودروهای ایرانی اگر از طریق سایپا و ایران خودرو حمایت شود می تواند بازار جدیدی خلق کند این درحالیست که 13درصد از تصادفات بین جاده ای در برف و باران به دلیل شعاع دید رخ می دهد.
ایده ای که سرقت شد!
حسین کتیرایی، مسئول انجمن علمی دانشگاه بیرجند برخی دستاورهای دانشگاه خود را اینگونه معرفی می کند: دستگاه سد سنج قطب دیجیتالی و دستگاه متان سنج مورد استفاده در معدن، دستگاه مین یاب دستاوردهای به ثبت رسیده ای است که درا ین جشنواره به نمایش در آمده است.
این دانشجوی مهندسی صنایع می گوید: من ایده ای از شیوه جدید تبلیغات داشتم اما به دلیل اینکه به شرکت های خصوصی و خارج از دانشگاه مراجعه کردم نه تنها با من همکاری نشد بلکه ایده من به سرقت رفت.
کتیرایی می گوید: از مسئولان دانشگاه ها انتظار داریم مرکزی برای معرفی وحمایت ایده های جدید دانشجویان معرفی راه اندازی کنند.
دانشگاه بیرجند در جشنواره تحقیق در اردیبشهت 91 مقام دوم را کسب کرده است.
انجمن های علمی جزء معاونت پژوهشی قرار بگیرند
حسن مراد قلی، دبیر شورای انجمن علمی دانشگاه کردستان به خبرنگار علمی«خبرگزاری دانشجو» می گوید: دانشجویان این دانشگاه ماشین کمیکار که به جای سوخت ازمواد شیمیایی در آن استفاده می شود، و ربات های جنگجو را به جشنواره ملی آورده است.
این دانشجوی کردستانی درباره یکی از دغدغه های انجمن علمی اینگونه می گوید: انجمن های علمی هم اکنون جزء فعالیت های فرهنگی محسوب می شود در حالی که این دو با یکدیگر سنخیتی ندارند، ما از مسئولان تقاضا داریم که این انجمن ها به مجموعه معاونت پژوهشی افزوده شود تا شاید بتوانیم از امکانات این معاونت برای پیشبرد اهداف انجمن برخوردار شویم.
ربات های دانشگاه کردستان در سه لیگ کشوری در سال های 89، 90 و 91 نیز حضور داشته است.
یوسف دانشی، کارشناس نشریات انجمن های علمی وزارت علوم درباره این درخواست به «خبرگزاری دانشجو» می گوید: فعالیت این انجمن ها زیر نظر معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم است، طبق آیین نامه هدف این وزارت خانه سیاست گذاری و حمایت از فعالیت های علمی، فرهنگی، سیاسی و هنری دانشجویان است.
قرار گرفتن انجمن های علمی در معاونت پژوهشی امکان پذیر نیست
دانشی می افزاید: دانشجویان در این انجمن ها با آموزش و پژوهشی که انجام داده اند یافته های علمی خود را ترویج می دهند و از طریق کمیته ای که تشکیل شده اند با صنعت و جامعه ارتباط برقرار می کنند و امکان پذیر نیست که تمام حوزه های انجمن های علمی تحت حمایت معاونت پژوهشی قرار بگیرد.
محمد کیان، طراح و عضو انجمن علمی دانشگاه گلستان درباره طرح خود می گوید: سایتی راه اندازی کرده ایم که تمام اطلاعات هر استانی را به صورت تفکیک شده در حوزه های استخدام، املاک، مشاغل، کارخانجات، شرکت ها، و... در اختیار مخاطبان قرار می دهد.
کیان می گوید: این شکبه اینترنتی مانند شبکه اجتماعی عمل می کند، مخاطبان می توانند به صورت آنلاین با یکدیگر در ارتباط باشند، علاوه بر این درج آگهی رایگان در این سایت نیز امکان پذیر است.
این مخترع جوان، آب جوش ساز لحظه ای مولد برق و دستگاه بازیاب سبز از دیگر دستاوردهای دانشگاه گلستان در این جشنواره بیان می کند و می گوید: مخترعان برای افزایش انگیزه و تجاری سازی دستاوردهایشان به حمایت های بیشتری از مسئولان نیاز دارند.
رضا قربان زاده، نائب دبیر شورای دبیران انجمن های علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز می گوید: موتورسیکلت برقی، هواپیماهای بدون سرنشین و3DX از جمله دستاوردهای به نمایش گذاشته شده در این جشنواره هستند.
وی می گوید: این موتورسیکلت با 6 ساعت شارژ می تواند بدون آلایندگی 4 ساعت بازدهی داشته باشد، هواپیمای بدون سرنشین که ساخته ایم تا ارتفاع 150 متر موفق عمل کرده است.
ششمین جشنواره ملی حرکت به میزبانی دانشگاه صنعتی شریف با حضور 71 دانشگاه کشور از دوشنبه هفته جاری تا امروز برپا بود.