به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، شبکه بیبیسی گزارش داده «باراک اوباما»، رئیسجمهور آمریکا در نامهای به کنگره کشورش خبر داد برای سال 2014 نیز قانون وضعیت اضطراری در قبال ایران، قانونی که 19 سال پیش در این زمینه وضع شده بود را برای یک سال دیگر به صورت اجرایی حفظ میکند. قانون وضعیت اضطراری در قبال ایران در ماه مارس 1995 وضع شد و طبق مفاد آن بعد از یک سال خود به خود منقضی میشود مگر اینکه 90 روز پیش از تاریخ انقضای یکساله، رئیسجمهور آمریکا در نامهای به کنگره از تمدید آن خبر بدهد. قانون وضعیت اضطراری در قبال ایران در 19 سال گذشته به طور متناوب تمدید شده اما این اولین تمدید آن بعد از حصول توافق موقت هستهای در ژنو است. رئیسجمهور آمریکا در این نامه آورده اگر چه این اولین بار در یک دهه گذشته است که توافق ژنو عقبنشینی در بخشهای کلیدی برنامه هستهای ایران را ممکن کرده است اما از آنجایی که برخی اقدامات و سیاستهای دولت ایران با منافع آمریکا در منطقه مخالف است و برای امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا تهدیدی غیرمتعارف و جدی است، وضعیت اضطراری در قبال ایران و تحریمهای جامع علیه این کشور ادامه خواهد یافت.
این اقدام باراک اوباما همزمان با پایان سفر روحانی به عمان صورت گرفت. حامیان دولت از این سفر به عنوان سفر به کشور میانجی یاد میکردند اما به نظر میرسد تشدید تحریمها توسط اوباما این سفر را به حاشیه برده باشد. این اقدام اوباما به معنای عدم تغییر در اعتقاد او نسبت به اعمال سیاست فشار علیه ایران است. اوباما که پس از توافق ژنو بارها گفته بود این توافق بهترین گزینه برای عقبنشینی ایران از برنامه هستهای خود بوده است؛ نشان داده در قبال ایران یک الگوی مشخص دارد. براساس آنچه از اظهارات و رفتار اوباما مشخص است؛ او معتقد است گزینه مطلوب علیه ایران، فشارهای همهجانبه با محوریت تحریمهاست. بر همین اساس پس از توافق ژنو او اعلام کرد این توافق نتیجه تحریمها بوده است. کارشناسان معتقدند رئیسجمهور آمریکا ابزار تحریم را یک ابزار کارآمد علیه ایران میداند و بر همین اساس از این ابزار به صورت مداوم علیه ایران استفاده میکند. به همین دلیل است که بهرغم توافق ژنو، او ابزارهای دیگر برای اعمال فشار علیه ایران را ادامه میدهد البته بر اساس آنچه آمریکاییها میگویند؛ تنها 5 درصد تحریمها علیه ایران نه لغو بلکه دچار وقفه شده است و تحریمهای ساختاری همچنان علیه ایران اعمال میشوند. البته در ایران یک اجماع فراگیر در انتقاد نسبت به محتوای توافق ژنو ایجاد شده است.
منتقدان عدم توازن در این توافقنامه را مهمترین ایراد آن میدانند که البته به مرور شواهد این موضوع مشخص خواهد شد. درحالی ایران غنیسازی 20 درصد خود را متوقف کرده و ذخایر ارزشمند آن را از بین برد که فرآیند آزادسازی 4 میلیارد دلار از داراییهای 100 میلیاردی ایران با مشکلات و موانعی مواجه شده است. از سوی دیگر بهرغم توافق ژنو بانکهای غربی نیز همکاری لازم را با ایران بهعمل نمیآورند. رویترز گزارش داده است بانکهای کشورهای غربی بهرغم تلاشهایی که ایران برای همکاری با آنها در مبادلات مالی مربوط به مسائل انسانی دارد از ترس تحریمهای آمریکا از همکاری با ایران خودداری میکنند. به موجب «طرح اقدام مشترک» که در سوم آذرماه سال جاری بین ایران و کشورهای 1+5 منعقد شد کشورهای طرف مذاکره با ایران متعهد شدند کانال مالی لازم برای تسهیل مبادلات مالی مربوط به خرید و فروش کالاهای انسانی را فراهم کنند. به گزارش فارس، رویترز ادعا کرده به موجب سندی از دولت ایران که به رؤیت این خبرگزاری و برخی منابع آگاه به این موضوع رسیده، تهران به عنوان بخشی از توافق ژنو سعی میکند قدرتهای جهانی را تحت فشار قرار دهد تا مبادلات مالی مربوط به خرید و فروشهای کالاهای انسانی را سرعت بخشند.
در این سند آمده: «اطلاع حاصل کردیم که طبق مذاکرات و توافقات انجام شده در ژنو، امکان مبادله مستقیم اعتبارات اسنادی بین 7 بانک اروپایی و 8 بانک ایرانی برای غذا، دارو و کالاهای انسانی فراهم شده است.» این سند میافزاید: «لطفا توجه فرمایید که ما نمیتوانیم هیچ تعهد قانونی درباره این اطلاعات به عهده بگیریم زیرا لازم است مقامات مربوطه آن را به طور رسمی تایید کنند.» مقامات خزانهداری آمریکا و اتحادیه اروپا از اظهارنظر در این باره خودداری کردهاند، اما یک مقام آمریکایی به رویترز گفته آمریکا با برخی از بانکها در این مورد صحبت کرده است.
منبع: وطن امروز