گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» - مرضیه آزادی؛ مراسم چهارشنبهسوری امروزه رنگ و بوی دیگری پیدا کرده و به صورتی درآمده که از هفتهها پیش، مسئولان بیمارستانها حالت اضطراری و فوقالعاده اعلام کرده و برای این مراسم که میتواند به خوبی و شادی اجرا شود، مضطرب و نگرانند.
مسئولان نگران جوانان و نوجوانانی اند که برای شادی یک لحظه، یک سال را فدا می کنند. در این میان پلیس، اورژانس، بیمارستان ها و آتش نشانان نیز در آماده باش کامل هستند.
پلیس مراقب مردم است
هر ساله با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال شاهد حوادث تلخ چهارشنبه سوری هستیم. متاسفانه در سال های اخیر مراسم چهارشنبه سوری شکل سنتی خود را از دست داده و به بازی های خطرناک با مواد منفجره و محترقه تبدیل شده است.
پلیس اعلام کرده با شادی مردم مخالف نیست، اما با ناهنجاری ها برخورد می کند؛ آتش نشانان از ساعت 17 امروز در سطح شهر مستقر شدند.
آمار مصدومان سال گذشته نشان می دهد بیش از نیمی از قربانیان از ناحیه دست و چشم دچار آسیب دیدگی می شوند.
برخورد پلیس با هنجارشکنان
طی سال های اخیر نگاه پلیس به این شب اجتماعی جلب شده است. سردار رادان با اشاره به این موضوع می گوید: مردم ما در خصوص جشن های چهارشنبه آخر سال نسبت به گذشته آگاه تر شده اند و همین باعث کاهش تلفات و مصدومین حوادث شده است.
این مقام ارشد انتظامی با اشاره به این موضوع که مردم تصور نکنند حادثه متوجه آنها نمی شود، گفت: کاری نکنیم که چهارشنبه آخر سال تبدیل به حادثه ای تلخ شود و با این تلخکامی سال جدید را شروع کنیم.
رادان از والدین می خواهد تا در کنار فرزندان خود باشند و آنها را همراهی کنند؛ چهارشنبه آخر سال کوچه محور است و خط قرمز ناجا آنجاست که افرادی به بهانه تخلیه هیجانات خود معابر اصلی و میادین را با اقدامات ناهنجار دچار تنش کنند.
جانشین فرمانده ناجا با اشاره به این که چهارشنبه آخر سال با ایام فاطمیه مصادف شده و مردم به حرمت این ایام بر رفتار خود کنترل دارند معتقد است: با هماهنگی هایی که با دستگاه قضایی صورت گرفته اگر افرادی اقدام به هنجارشکنی کرده دستگیر و یا خودروهایی که در معابر اصلی ایجاد راهبندان و مزاحمت کنندتوقیف و تا پایان تعطیلات نوروزی مهمان ناجا هستند؛ بنده هیچ کس را به این مهمانی دعوت نمی کنم چراکه مهمانی خوبی نیست.
وی با اشاره به کشف 31 میلیون موادمحترقه با همکاری مردم توسط ماموران نیروی انتظامی خاطرنشان کرد: اکثر مواد محترقه ای که افراد تهیه می کنند استاندارد نیست.در این راستا پلیس عملیات خود را تشدید کرده و تاکنون نیز مقدار زیادی از این دست مواد محترقه کشف و منهدم شده است.
معضلی به نام چهارشنبه سوری
طی سال های اخیر با آگاه سازی خانواده ها و جایگزین کردن موادمحترقه استاندارد به جای اکلیل و سرنج، شاهد کاهش آمار حوادث و تلفات بوده ایم اما هنوز بی احتیاطی برخی نوجوانان و جوانان و نظارت کم خانواده ها بر روی فرزندان باعث تکرار حوادثی تلخ در این شب می شود.
رئیس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید بر اینکه باید چهارشنبه سوری هر سال را دوباره به یک دور هم جمع شدن لذت بخش تبدیل کنیم، اعلام کرد: در سوختگیهای الکتریکی جوانان، در سوختگیهای با آب داغ کودکان، در سوختگی با شعله همه گروههای سنی و در مراسم چهارشنبه سوری جوانان بیشترین آسیب را متحمل میشوند.
فاطمی با اشاره به اینکه بخشی از سوختگیها نیز در شبهای چهارشنبهسوری اتفاق میافتد، اظهار کرد: چهارشنبهسوری معضلی است که کل کشور را درگیر میکند.
وی افزود: متاسفانه استفاده از مواد محترقه و انفجار ناشی از آن صدماتی را ایجاد میکند که به دنبال پرتاب اجسام موجود در مکان حادثه به طرف افراد رخ میدهد. این اجسام حالت ترکشی پیدا کرده و میتوانند باعث قطع اندام، کوری و یا حتی فوت افراد شوند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی، چهارشنبه سوری را یک معضل فرهنگی، اجتماعی و درمانی دانست و گفت: میتوان این مراسم را با تدبیر و چاره اندیشی به یک اتفاق فرهنگی تبدیل کرد. امروز وضعیت به گونهای است که مردم از فرارسیدن این روز ترس و نگرانی دارند و زودتر به منزل میروند تا مبادا در مسیر اتفاقی ناگواری برایشان بیافتد.
آتش نشانان می توانند شبی امن را رقم بزنند!
مدیرعامل سازمان آتشنشانی تهران نیز از آمادهباش بیش از 5000 تن نیروهای آتشنشانی در چهارشنبهسوری خبر داد. سیدرضا خوشزاد درباره اقدامات آتشنشانی در چهارشنبهسوری گفته است که بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در جلسهای که با معاونان و مدیران آتشنشانی برگزار شد، بیش از 5000 تن از نیروهای عملیاتی آتشنشانی در قالب تیمهای موتورسوار، پیاده، آتشنشان داوطلب و ... پوشش ایمنی مراسم شب چهارشنبه آخر سال را بر عهده بگیرند.
خوشزاد ادامه داد: حضور آتشنشانان از ساعت 17 روز بیست و هفتم اسفند ماه در تهران آغاز خواهد شد تا در این شب شهروندان با اقدامات خود، شبی امن و آرام را پشت سر بگذارند.
توصیه های مهم به والدین
معاون عملیات سازمان آتشنشانی نیز در هشداری به والدین گفت: آنچه این روزها به عنوان ترقه و مواد محترقه و انفجاری مورد استفاده قرار میگیرد، نوعا به صورت ترکیبی است و همین موضوع سبب حساسیت این مواد شده تا جایی که گاه بر اثر جابجایی یا وارد شدن ضربهای کوچک و رسیدن حرارت عمل کرده و منفجر میشود.
گاهی بدون هیچ گونه محرکی و تنها به دلیل فعل و انفعالات شیمیایی یا ارتعاشات هوا نیز امکان فعال شدن و انفجار این مواد وجود دارد. به هر صورت انفجار این مواد سبب آزاد شدن ناگهانی حجم زیادی از انرژی و پرتاب ذرات و ایجاد حریق و صدای مهیب میشود که بروز خسارت جانی و مالی از نتایج آن است. در محیطهای بسته اثر تخریبی این مواد فوقالعاده بالا است به طوری که 250 گرم از این مواد میتواند یک خانه با وسعت 70 مترمربع را کاملا ویران کند و شیشههای چندین ساختن را تا شعاع 250 متری محل انفجار بشکند.
تیموری با بیان اینکه کبریت از جمله وسایل به ظاهر سادهای است که از سوی کودکان برای آتشبازی و ترقهبازی استفاده میشود، گفت: ممکن است این وسیله به ظاهر کم خطر به نظر برسد. اما به والدین توصیه میکنم که به ویژه در این ایام سال که ممکن است کودکان و نوجوانان تحت تاثیر برخی افراد به رفتارهای هیجانانگیز دست بزنند، کبریت و مواد و مایعات قابل اشتعال را از دسترس آنان خارج کنند.
وی با بیان اینکه برخی از کودکان و نوجوانان ممکن است برای تهیه مواد محترقه، به فروشگاههای رنگ، مواد شیمیایی و حتی داروخانهها مراجعه کنند، گفت: مسئولان این قبیل فروشگاهها باید توجه داشته باشند که از فروش این مواد به افراد مشکوک به ویژه در ایام منتهی به چهارشنبه آخر سال خودداری کنند.