به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، تاکید و تصریح بر «صراحت» در بیان و لسان که بی تردید ساری و جاری در کنش ها و واکنش ها نیز می باشد بی گمان یکی از مهمترین مولفه های اساسی در بیان خویشتن و هویت خود می باشد.
صراحت این واژه مقتدر گرچه قطعیت در کلام را در متن و بطن خود دارد اما هر واژه و هر گزاره جاری در آن یک اعلام موضع است، یک خط کشی و یک بیان هویتی.
هویتی که از جان یک منظومه فکری جوشیده و هم پیشران است و هم یک زره حفاظتی در برابر تلاش هایی که تافته ها و بافته های یک مرام و نظام اندیشگی را نشانه می روند تا آن را یا هضم کنند یا کرخت و لخت.
بی تردید بر همین اساس است که نظام هایی همچون نظام جمهوری اسلامی ایران که برپایه تکوین یک هویت جدید در نظام بین الملل شکل گرفته اند، برای بیان اندیشه های خود باید از هویت خود دفاع کرده و دیدگاه ها و نقطه نظرات خود را با صراحت بیان نمایند.
این هویت که به وضوح مهمترین ساختار بینا ذهنی قوام دهنده به آن،هنجارهای نشأت گرفته از فرهنگ ایرانی-اسلامی است علاوه بر وظیفه صیانت از استقلال و منافع ملی کشور در بردارنده مسئولیتها و تکالیف فراملی در چارچوب نقشهای متعدد است و یک نظام ارزشی-قضاوتی و یا یک قالب فکری(پارادایم)جدید پدید آورده و بدین ترتیب ملاکهای متفاوتی را برای«خودیها»و«دگرها»در عرصه ملی و فراملی برای ایران ایجاد میکند.لذا چندان و عجیب غریب نیست که مجموعه نظام سلطه، تهدیدات خود را در همه شرایط به شکل و شمایل های مختلفی در می آورند تا برای خدشه دار ساختن هویت انقلاب اسلامی، هویتی که این روزها منشاء بیداری اسلامی شده و جان های تشنه را از اصول و مرام خود اقناع می کند، عزم ها را سست و عمق استراتژیک پیام انقلاب را نشانه بروند.
بی تردید وجود این شرایط است که رهبر معظم انقلاب را نیز به عنوان دیده بان انقلاب اسلامی بر آن می دارد که با رصد لحظه ای و فوق راهبردی تلاش های غرب، ضمن تشریح تلاش های دشمن، به پاسبانی از هویت انقلاب پرداخته و تصریح کنند که مهمترین عامل در حفظ این هویت صراحت بر انقلاب و اصول و مواضع آن می باشد.
بررسی اظهارات رهبر معظم انقلاب در دیدار با فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش در 19 بهمن سال 92 نشان می دهد که مقام معظم رهبری چگونه تهدیدات دشمن را از خلال چهره پوشیده و بازی های زبانی و کلامی دشمن احصاء کرده و به شاخص سازی برای انقلاب اسلامی و مسئولان در شرایط کنونی پرداختند.
رهبرمعظم انقلاب در این دیدار تامین کننده استقلال برای انقلاب اسلامی را تکیه «صریح» و «شفاف»بر مبانی، اصول و ارزش های انقلاب عنوان کرده و تصریح کردند که«اصول انقلاب، مبانى انقلاب، ارزشهاى انقلاب، بهشکل صریح و شفّاف مورد تکیه باید قرار بگیرد. همچنانکه امام بزرگوار اینجور بود؛ امام از اوّل شروع نهضت، همهى حرف خود را صریح، بدون ابهام بیان کرد. از اوّل، امام رژیم طاغوتىِ موروثىِ استبدادىِ سلطنتى را نفى کرد، ملاحظه نکرد؛ از اوّل معلوم بود که امام دنبال یک نظام و یک تشکیلات مردمى است. سلطنت موروثى، مردود؛ نظام استبدادى، مردود؛ نظام فردى و متّکى به ارادهى فرد، مردود؛ اینها را امام صریح بیان کرد؛ پردهپوشى نکرد. امام بصراحت بیان کرد که نظام اسلامى - نظامى بر مبناى اندیشهى اسلام و ارزشهاى اسلامى - باید سرِ کار بیاید؛ پردهپوشى نکرد. امام در قضیّهى مقابلهى با شبکهى صهیونیستىِ خطرناکى که بر دنیا میخواهد حکومت بکند، هیچ ملاحظهاى نکردند، حرفى را پوشیده نگذاشتند، صراحتاً در مقابل صهیونیسم موضع گرفت. امام در مقابل رژیم صهیونیستى که یک رژیم جعلى و غاصب است که بر منطقهى فلسطینِ مظلوم حکومت میکند، صریحاً موضع گرفت؛ هیچ ملاحظه و پردهپوشى نکرد؛ ببینید اینها اصول و پایهها است. امام در اینکه ما با نظام سلطه مخالفیم، هیچ پردهپوشى نکرد. نظام سلطه یعنى آن نظام بینالمللىاى که متّکى است به تقسیم دنیا به سلطهگر و سلطهپذیر؛ امام قاطعاً این را رد کرد. آن نظام سلطه هم در شکل کامل خود تجسّم و تجسّد پیدا میکند در رژیم و دولت کنونى ایالات متّحدهى آمریکا؛ لذا امام صریحاً در مقابل آمریکا موضع گرفت. موضعگیرى ما در مقابل آمریکا به مناسبت این نیست که اینها یک ملّتى باشند که ما با این ملّت مخالف باشیم یا خصوصیّات نژادى تأثیرى داشته باشد؛ مسئله اینها نیست؛ مسئله این است که منش و ذات و رفتار دولت ایالات متّحدهى آمریکا، مداخلهگرى و سلطهگرى است؛ امام در مقابل این، موضع صریح و شفّاف گرفت. براى همین است که شما مىبینید انقلاب بعد از گذشت 35 سال بر اصول و مبانى و بر ریل حقیقى خود استوار و پابرجا است؛ انقلاب عوض نشد، حرف خود را عوض نکرد، راه خود را عوض نکرد، هدفهاى خود را عوض نکرد؛ خیلى مهم است. انقلابها در مقابل طوفانهایى که بر آنها فرود مىآیند، مقاومت خودشان را از دست میدهند؛ خیلىها، یا حرفشان را عوض میکنند، یا راهشان را عوض میکنند، یا اصلاً بکلّى نابود میشوند و از بین میروند. انقلاب اسلامى از اوّلى که پدید آمده است تا امروز، اهداف مشخّص خود را حفظ کرده، به سمت این اهداف حرکت کرده، به پیشرفتهاى حیرتانگیز در بخشهاى مختلف نائل شده، خود را دارد از یک کشور و ملّت فراموششدهى بىتأثیر در دنیا، بهعنوان یک قدرت منطقهاى بزرگ و یک عنصر مؤثّر در سیاستهاى بینالمللى، به دنیا نشان می دهد.»
ایشان همچنین راز ماندگارى نظام جمهورى اسلامى بر ریل انقلاب و بر خطوط اصلى امام بزرگوار را صراحت بیان کرده و تصریح کردند:« هیچ نبایستى این شفّافیّت را، این صراحت را از دست داد. در مقابل مخالفان، در مقابل دوستان، در مقابل دشمنان، مواضع جمهورى اسلامى باید مواضع شفّافى باشد. تاکتیکها را میتوانند عوض کنند، شیوههاى کار را میتوانند عوض کنند، [ امّا] اصول، همچنان مستحکم باید بماند؛ این راز استحکام انقلاب و راز پیشرفت کشور است.»
ایشان همچنین ضمن تاکید بر ضرورت دشمن شناسی تاکید کردند:«بعضىها میخواهند نظر مردم را از دشمنىِ دشمن منصرف کنند؛ نه، ببینید دشمنى را، ببینید دورویى را. مسئولین آمریکایى در جلسات خصوصى با مسئولین کشور ما یکجور حرف میزنند، بمجرّد اینکه از آنها جدا میشوند، در بیرون یکجور دیگر حرف میزنند. مردم ایران این دورویى دشمن و نیّات سوء و پلید دشمن ما را ببینند؛ ملّت توجّه داشته باشد. ببینند که باید یک کشور اقتدار درونى خود را حفظ کند؛ این توصیهى همیشهى ما به مسئولین است. مشکلات کشور را تنها یک چیز حل میکند، آن هم عبارت است از نگاه به ظرفیّتهاى درونى - که این ظرفیّتها هم بحمداللَّه بسیار است، بىشمار است - و استفادهى از این ظرفیّتها به شکل حکیمانه.»
بی گمان نگاهی به بیانات رهبر معظم انقلاب نشان می دهد که
1- معظم له تاکید بر هویت انقلاب اسلامی و تصریح بر اصول و ارزش های آن را مهمترین عامل در تامین استقلال کشور دانسته و بر این باور هستند که دشمن تلاش ویژه ای را برای جلب و هضم اصول انقلاب با بازی های مختلف در محیط بین المللی مورد نظر خود داشته و می کوشد تا با تقویت نیروهایی در داخل که گریز از دشمنی ها را احتراز از صراحت می دانند، مسئولان را از بیان صریح مواضع خود بر حذر دارد.
2- تاکید رهبر انقلاب بر صراحت داشتن در بیان اصول انقلاب بی تردید از مشاهده شکل گیری یک تلاش داخلی و خارجی در محیط داخلی جمهوری اسلامی ایران است که تحت عنوان نئو لیبرال ها می کوشند اینگونه القاء کنند که صراحت در بیان ارزش های انقلاب دشمن ساز و تحریک کننده دشمن بوده و باید سیاست دیگر و بیانی مطابق با خواست جهانی برگزید.
بی گمان این جریان تلاش می کند که با گفتمان سازی های خاص در محیط رسانه ای و متاثر کردن برخی مسئولان این گفتمان را به ترمز صراحت انقلابی تبدیل کند.
3- توجه عمیق رهبر انقلاب به تغییر چهره یافتن تهدیدات به سیمای فرهنگی – اجتماعی یکی از دیگر موضوعاتی است که قابلیت بررسی توسط مسئولان و کارشناسان را دارد.نحوه بهره گیری برخی از نیروهای داخلی از «قواعد احساسی تخصصی شده» برای توجیه سازگاری با محیط بین الملل به نام تعامل و کمرنگ ساختن خطوط ایدئولوژی بخشی از این ماجراست.چنان که این خطوط در برخی سیاست های فرهنگی موجود در دستگاه اجرایی کشور در حوزه فرهنگ نیز مشاهده شده و دیده می شود که چگونه کارگزاران فرهنگی سیاست های نئولیبرالیستی با تکیه بر محصولات فرهنگی همچون کتاب و رسانه در حال قوام دیدگاه های خوددر جامعه می باشد.
بی تردید در این زمینه احساس خجالت از بیان مواضع انقلابی و ترسیم چهره دگیری از دشمن بخشی از نگاه های نهفته در حوزه سیاست و سهل گیری های اجتماعی است تا خطوط انقلابی کمرنگ و مرزهای هویتی و ایدئولوژیکی نیز جابجا شوند.
در خاتمه باید گفت آنچه که تامین کننده استقلال کشور و اقتدار انقلاب اسلامی است به تعبیر مقام معظم رهبری صراحت در بیان ارزش های انقلاب و عدم واهمه از دشمنی های خصم می باشد که این نگاه بی گمان در متن و بطن خود نگاه به قدرت درونی کشور را در خود نهفته دارد.
منبع: تهران پرس