محققان ایرانی خارج از کشور توربینهای بادی را طراحی و عرضه کردند که با حذف پروانه ها قادر است از انرژی باد در سرعتهای پایین سه کیلومتر در ساعت برق تولید کند.
داریوش اعلایی، مجری طرح تولید انرژی از باد با توربینهای بدون پروانه در گفتوگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، با بیان اینکه در این مطالعات در صدد تولید نسل جدیدی از توربینهای بادی بودیم، گفت: این نسل با عنوان «اینولکس» مطرح شده که بهترین روش برای تولید برق در شرایط آب و هوایی ایران و سازگار با محیط زیست است.
وی اینولکس (Invelox) را به معنای افزایش سرعت باد دانست و ادامه داد: این نسل با حذف «ابر» پروانهها در بالای ستونهای غول پیکر توربینهای بادی، مزایای تازهای را به بازار تولید انرژی ارائه میدهد.
اعلایی در این باره توضیح داد: در این توربین با حذف ابر پروانهها در بالای ستونهای غول پیکر با یک روش ساده، باد جذب شده، سرعت آن افزایش مییابد و منجر به تولید برق میشود. در این توربین به یک چهارم سرعت باد نسبت به توربینهای بادی سنتی برای تولید برق نیاز است.
وی اینولکس را فاقد هر گونه آلایندگی زیست محیطی دانست و خاطرنشان کرد: ایمنی کامل در مراحل استفاده، نداشتن صدا و نداشتن هر گونه قسمت گردنده در بالای دکل از دیگر مشخصات این سیستم نوین تامین انرژی سبز است.
مجری طرح با تاکید بر توجیه اقتصادی این روش، هزینه تولید برق از روش اینولکس را بسیار ارزانتر از توربینهای بادی سنتی دانست و یادآور شد: این روش قابلیت رقابت با مولدهای سوختهای فسیلی در چرخه تولید برق را دارد. قابلیت تولید انرژی در اینولکس در مقایسه با توربینهای بادی معمولی، شش برابر است و کارکرد در سرعت پایین باد (3 کیلومتر در ساعت)، احداث در مساحتی کمتر از 10 درصد و ارتفاعات پایینتر، هزینه تعمیر، نگهداری و سرمایه گذاری اولیه کمتر از 50 درصد از جمله مزایای توربینهای تولید شده است.
اعلایی با بیان اینکه صنعت تولید برق توسط باد در یک صد سال گذشته نتوانست جایگاه خود را در صنعت انرژی به عنوان فناوری سبز و ارزان بدست آورد، اضافه کرد: این در حالی است که اینولکس جایگزین مناسبی برای توربینهای بادی سنتی و گاز طبیعی است.
وی با اشاره به اتمام طراحی مولد 25 مگاواتی این توربین، از اجرایی شدن این روش در آینده نزدیک خبر داد و افزود: بزودی کشورهای اروپایی، آسیایی از جمله چین، کره جنوبی و امارات متحده عربی از انرژی پاک این فناوری استفاده خواهند کرد.
اعلایی با اشاره به کاربردهای اینولکس در ایران خاطرنشان کرد: با استفاده از این توربین میتوان با جلوگیری از هدررفت منابع نفتی و گازی کشور، طرحی مفید برای انرژی در خاورمیانه و ایران پیاده کرد.
این محقق با اشاره به سهم اندک ایران در استفاده از باد برای تولید برق، به دلیل پایین بودن سرعت بادهای منطقهای گفت : با توجه به قابلیت کار اینولکس در سرعت باد بسیار پایین کلیه مناطق ایران اعم از شهری و روستایی و دورافتاده میتوانند از این فناوری بهره مند شوند.
وی با اشاره به بحران زیست محیطی در ایران و مصرف بالای انرژی فسیلی در نیروگاههای کشور ادامه داد: با بهره گیری از فناوری اینولکس، نیروگاههای برق ایران از آلایندگی خارج میشود؛ ضمن آن که صرفه جویی اقتصادی را به همراه دارد.
اعلایی با تاکید بر اینکه فناوری روز توربینهای بادی به سمت نسل جدید و با حذف ابر پروانهها حرکت کرده است، گفت: در صورتی که ایران بخواهد راه حل مناسبی برای کنترل آلایندههای نیروگاههای برق داشته باشد، این نوع توربینهای بادی میتواند جایگزینی برای آن باشد.