به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، هرچه زمان بیشتری از توافق ژنو سپری میشود، بیصداقتی و فریبکاری طرف غربی در قبال تعهدات داده شده آشکارتر میشود.
در این زمینه و در حالی که آزاد شدن 4/2 میلیارد دلار از مجموع 100 میلیارد دلار دارایی بلوکه شده ایران کاملا زیر سوال رفته، رئیس سازمان هواپیمایی کشورمان نیز از نقض توافق ژنو در زمینه فروش قطعات هواپیما انتقاد کرد. توافق ژنو، سوم آذر به دست آمد و 30 دی 92 اجرایی شد.
طبق توافق 6 ماهه ژنو، طرف غربی متعهد شد در ازای دریافت امتیازات نابرابری نظیر توقف غنیسازی 20 درصد و از بین بردن تمام ذخیره 196 کیلوگرمی اورانیوم 20 درصد ایران و نیز توقف نصب سانتریفیوژهای جدید یا ادامه فعالیتهای مربوط به تکمیل راکتور آب سنگین اراک و...، اجازه دسترسی ایران به 4 میلیارد دلار از 100 میلیارد دارایی بلوک شده خود را به دست بیاورد و نیز بتواند به تهیه قطعات یدکی هواپیماهای مسافربری اقدام کند. این در حالی بود که اصل تحریمهای نفتی و بانکی که جای خود باقی ماند و به عنوان مثال ظرف ایران در همین مدت بالغ بر 30 میلیارد دلار بوده است.
در این میان خبرگزاری ایسنا - حامی دولت- در گزارشی نوشت: «در حالی که چند روز از موعد واریز قسط چهارم داراییهای بلوکه شده ایران میگذرد همچنان خبری از واریز قسط سوم و چهارم از سوی بانک مرکزی منتشر نشده است. تاکنون باید حدود 50 درصد از 4/2 میلیارد دلار پولهای بلوکه شده حاصل از فروش نفت ایران آزاد میشد اما هنوز خبری مبنی بر واریز این مبلغ به حساب بانک مرکزی منتشر نشده و بنا به اعلام این بانک تا حالا دو قسط به حساب واریز شده است. قسط سوم معادل 550 میلیارد دلار باید 7 مارس مصادف با 16 اسفندماه و قسط چهارم معادل 550 میلیون دلار نیز 10 آوریل برابر با 21 فروردین به حساب بانک مرکزی واریز میشد».
در واقع ایران درباره دو قسط اول امکان جابهجایی آنها در بانکهای بینالمللی را ندارد و درباره قسط سوم و چهارم نیز که فعلا خبری نیست.
در همین حال رضا جهانگیریان، رئیس سازمان هواپیمایی گفت: با وجود توافق ششماهه ژنو میان ایران و کشورهای 5+1 و تماس ایران با شرکتهای خارجی «تاکنون در این خصوص نتیجهای حاصل نشده است.»
جهانگیریان میگوید: پس از لغو تحریم فروش قطعات هواپیما به ایران در توافقنامه ژنو وزارت دارایی آمریکا بالاخره مجوز صادرات قطعات هواپیما به ایران را تنها برای شرکتهای بوئینگ و جنرال الکتریک صادر کرد، اما تاکنون اجرای کامل این بند توافقنامه محقق نشده است.ممانعت آمریکا از دسترسی ایران به قطعات یدکی هواپیماهای غیرنظامی مغایر معاهدات بینالمللی است.
کیهان قبل و بعد از مذاکرات ژنو تصریح کرده بود که غرب امتیاز نقد میخواهد و صرفا وعده نسیه میدهد. برخلاف وعدههای نسیه غرب، طرف ایرانی طی چند ماه گذشته با صداقت! تمام اقدام به رقیق کردن یا اکسیدسازی ذخایر سوخت 20 درصد خود کرده است.
واگذاری قطعات هواپیما 10 سال پیش نیز جزو تعهدات غرب در ازای تعلیقهای ایران بود اما همان زمان نیز عملی نشد و با این وجود، طرف ایرانی در مذاکرات ژنو مجددا وعده همین امتیاز کمارزش را باور کرد.
در حالی که تابستان و پاییز سال گذشته، موضوعاتی نظیر فروش هواپیما به ایران و برقراری پرواز مستقیم هوایی به آمریکا رونقبخش تیترهای غیرواقعی نشریات زنجیرهای بود، آخرین واقعیت بیدارکننده، مخالفت قاطع کنگره و وزارتخارجه آمریکا با صدور ویزا برای سفیر جدید کشورمان در سازمان ملل است. حمید ابوطالبی از دیپلماتهای مورد اعتماد آقای روحانی و معاون سیاسی دفتر وی بوده است.
منبع: کیهان