به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، تصاویر منتشر شده هم نمونه اصلی پهپاد و هم نمونه ساخته شده توسط مهندسان ایرانی را نمایش میداد. این تولید که 3 سال پس از به زمین نشاندن پهپاد آمریکایی محقق شده بود، به سرعت در رسانههای غربی انعکاس یافت و سیاستمداران و نظامیان آمریکایی را متعجب کرد.
در آخرین روزهای سال 2011 میلادی بود که هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی در نزدیکی صحرای طبس توسط عملیات جمینگ ایرانی به دام انداخته شده و به زمین نشست. این پهپاد که از پیشرفتهترین نوع هواپیماهای جاسوسی آمریکاست، بدون هیچ صدمه مهمی به زمین نشست و سیاستمداران آمریکایی را با شگفتی و البته عصبانیت شدیدی روبهرو کرد. بلافاصله اوباما از ایران درخواست کرد هواپیمای به زمین نشسته را به آمریکا پس بدهند اما ایران با این خواسته موافقت نکرده و چند روز بعد تصاویری از این پهپاد در تلویزیون به نمایش گذاشته شد و مسؤولان بخش دفاعی کشور و سپاه پاسداران اعلام کردند بزودی عملیات مهندسی معکوس روی این پهپاد اطلاعاتی آغاز خواهد شد. در حالی که اوباما و همکارانش در کاخسفید به دنبال راهی برای پس گرفتن یا دزدیدن این هواپیما از خاک ایران بودند و سعی داشتند عملیاتی شبیه به عملیات دلتا فورس را در ایران مورد آزمایش قرار دهند، مسؤولان وزارت دفاع آمریکا اعلام کردند نمیتوانند ریسک ورود نیروهای ویژه به ایران را پذیرفته و شاهد افتضاحی درست مانند عملیات دلتا فورس یا همان توفان شن در طبس باشند. در همین زمان بود که رسانههای آمریکایی دست به کار شده و به سیاست تحقیر رویآوردند. از یک سو دیپلماتهای چینی و روسی در صف ایستاده بودند تا بلکه راهی برای خرید این هواپیمای بدون سرنشین از ایران پیدا کنند و از سوی دیگر رسانههای آمریکایی مدعی میشدند ایران نمیتواند به هیچوجه از تکنولوژی بسیار پیشرفته این پهپاد سر در بیاورد.
این رسانهها کار را به جایی رساندند که مدعی شدند دست پیدا کردن ایران به این فناوری نوین مانند افتادن یک آیپد بر سر عرب شترسوار قرنها پیش است! و با این کار سعی کردند افکارعمومی آمریکا را قانع کنند که ایران نمیتواند به هیچوجه با انجام عملیات مهندسی معکوس پهپادی با این تکنولوژی پیشرفته بسازد. اما از روز دوشنبه رسانههای آمریکایی پی بردهاند که چگونه بازی را به ایران واگذار کردهاند. آنها تیترهایی برای گزارش خود از نمایشگاه دستاوردهای دفاعی ایران انتخاب کردهاند که خود حاکی از نگرانی عمیقشان از این مساله است. برخی عنوان کردهاند کابوس آمریکا در نهایت به وقوع پیوست و برخی دیگر بیان کردهاند ماموریت غیرممکن ایران انجام شد!
خبرگزاری فاکس نیوز با اشاره به تولید این پهپاد در ایران بیان کرد تست پرواز این پرنده آمریکایی بزودی انجام میشود و تصریح کرد: در ابتدای امر دولت اوباما بیان کرد این پهپاد در افغانستان مشغول انجام فعالیت بوده و به دلیل نقص فنی در بیابانهای ایران سقوط کرده اما بعدها مشخص شد این هواپیمای اطلاعاتی برای جمع کردن اطلاعات از نیروگاهها و سایتهای فعال هستهای ایران به سوی مرزهای ایران فرستاده شده بود.
در ادامه این گزارش آمده است: در آن زمان دولت اعلام کرده بود ایران نمیتواند اطلاعات و تکنولوژی موجود در این هواپیما را به دست آورد چرا که برای انجام ماموریت در کشورهای متخاصم، میزان کارآیی اطلاعاتی و ارزشهای اطلاعاتی این هواپیماها بشدت محدود میشود تا در صورت سقوط این تکنولوژی به دست کشورهای متخاصم نیفتد. جو لیبرمن رئیس کمیته امنیت ملی مجلس سنا نیز بلافاصله بعد از دیدن خبر رونمایی از پهپاد RQ170 ایرانی بیان کرد ایران دانش کمی برای کپیبرداری از این پهپاد دارد و بار دیگر به افکارعمومی آمریکا اطمینان داد ایران نمیتواند از این نوع پهپادها در اختیار داشته باشد. او در ادامه افزود: «این پهپاد از سیستم مکانیکی کاملا هوشمندی برخوردار است.»
اما آنطور که نشریه «اینترنشنال بیزینس تایمز» بیان کرده، فیلم ارائه شده توسط تلویزیون ایران نشان داده که از ایران صدای متفاوت از صدای لیبرمن به گوش میرسد و ظاهرا ماموریت غیرممکن به ماموریت ممکن تبدیل شده است. جو لیبرمن به روزنامه گاردین نیز گفت: «برای آمریکا خوب نبود که این پهپاد در ایران به زمین افتاد و اینکه ایرانیها آن را گرفتند هم خوب نبود». این مقام آمریکایی تصریح کرد آمریکا از پهپاد RQ170 برای بررسی برخی مناطق ایران استفاده کرده است: «این پهپاد بسیار پیشرفته است و کمکهای زیادی در زمینه امنیت ملی به ما کرده است، اعم از اینکه فکر میکنم از آن برای بررسی تمام نقاط ایران بویژه مناطقی که ما بر پایه مستدلات فکر میکنیم در آنجا فعالیت هستهای دارند، استفاده شده است».
کریستین ساینس مانیتور نیز در این باره نوشته است: از ابتدای گم شدن پهپاد RQ170، دولت اوباما بیان میکرد امکان ندارد ایران توانسته باشد با عملیات الکترونیکی هواپیما را به زمین نشانده باشد اما بعد از آن با انجام شدن عملیاتهای الکترونیکی خاص روی هاردهای این هواپیما مشخص شد توانایی ایرانیان بیش از اینهاست چرا که آنها به وضوح بیان کردند از این هواپیما در 13 عملیات جستوجو و شناسایی در افغانستان و پاکستان استفاده شده اما هرگز به انجام عملیات در ایران اشارهای نکردند. با این حال بعدها فیلمی توسط ایران منتشر شد که طریقه نشستن هواپیما در فرودگاه قندهار را نشان میداد و ثابت کرد که ایرانیان توانستهاند بهخوبی وظیفه تخلیه اطلاعاتی پهپاد را انجام دهند.
منبع: وطن امروز