آیا قرار است در دانشگاه شریف هم استادان به جای پرداختن به مسائل علمی و آموزشی وارد لابیگریهای چند ماهه برای انتخاب رئیس جدید شوند؟
گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»؛ با سرپرستی جعفر توفیقی بر وزارت علوم موج تغیرات اتوبوسی در مسئولان دانشگاه های کشور آغاز شد و با روی کار آمدن رضا فرجی دانا به اوج رسید، این تغییرات با حواشی زیادی همراه بود که باعث تشنج در فضای دانشگاه ها شد و اعتراض دانشجویان را به همراه داشت.
در ابتدای کار گروههایی با عنوان «هیأت نظارت و ارزشیابی وزارت علوم و تحقیقات فناوری» تشکیل شد که به نمایندگی از وزارت علوم به دانشگاه های مختلف می رفتند و به بهانه شنیدن انتقادات و حرف های دانشجویان، با دانشجویانی که به دلایل انضباطی و اخلاقی از دانشگاه اخراج شده بودند دیدار می کردند و فضای دانشگاه ها را بر هم می زدند. نکته جالب توجه این مسئله آن بود که بلافاصله بعد از خروج این گروه، رئیس دانشگاه به طرق مختلف تغییر می کرد.
یکی از نمونه های آن در دانشگاه شهید چمران اهواز اتفاق افتاد، بر این اساس هیأت نظارت و ارزشیابی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دانشگاه شهید چمران اهواز حضور پیدا کرد و جلسه ای تحت عنوان دیدار با نمایندگان تشکلات دانشجویی برگزار شد، اما آنچه این جلسه را تعجب برانگیز کرد، دعوت هیأت نظارت از برخی اخراج شدگان دانشگاهی و افراد غیر دانشجو در این جلسه بود که پیش از سایر حاضرین اقدام به اظهار نظر در رابطه با مشکلاتشان کردند.
این مسئله با عث برهم خوردن فضای آرام دانشگاه شهید چمران شد و دیری نپایید که حکم عزل رئیس این دانشگاه نیز طبق روال بسیاری از دانشگاه ها که کمیته مزبور به آنجا رفته بود، صادر شد.
اما ماجرای تغییر روسای دانشگاه ها و سیاسی کاری های وزارت علوم به اینجا ختم نمی شود، یکی دیگر از نمونه های ایجاد حاشیه و بر هم زدن نظم دانشگاه ها ماجرای انتخاب رئیس دانشگاه تهران است، عزل رئیس قبلی دانشگاه تهران را نمونه ای از سیاسی کاری مسئولان وزارت علوم میتوان برشمرد، روز قبل از این تغییر، نشریه انجمن تهران در حالی این خبر را منتشر می کند که هیچ یک از مسئولان این دانشگاه از این قضیه اطلاع نداشتند و سوالی که در این باره پیش آمد این بود که چه ارتباطی میان انجمن تهران و وزارت علوم وجود دارد که اخبار تغییرات قبل از رسیدن به دانشگاه به آنها می رسد؟
وزارت علوم برای انتخاب رئیس جدید دانشگاه تهران شورایی تشکیل داده که گزینه های موجود را بررسی کنند، نحوه عملکرد این شورا به گونه ای است که موجب اعتراض شورای عالی انقلاب فرهنگی به این قضیه شده است.
اما قضیه به همین جا ختم نمی شود، در حالی که هنوز شورای انتخابی وزارت علوم نتوانسته است رئیس جدیدی برای این دانشگاه تعیین کند اخبار منتشر شده حکایت از آن دارد که جعفر توفیقی در راستای نقش آفرینی خود در وزارت علوم قصد تشکیل شورایی پنج نفره برای انتخاب رئیس دانشگاه صنعتی شریف را دارد.
اکنون سه ماه است دانشگاه تهران درگیر انتخاب رئیس جدید شده است، استادان و هیأت علمی این دانشگاه به جای تمرکز بر مسائل آموزشی و پیشبرد علمی دانشگاه مهمترین دغدغه شان انتخاب رئیس جدید شده و برگزاری کلاس درس در اولویت دوم این دانشگاه قرار گرفته است، این در حالی است که سال تحصیلی رو به اتمام است، اما رئیس جدید دانشگاه تهران پس از چند ماه انتخاب نشده و تاریخ تعیین آن هنوز هم مشخص نیست.
با این وجود، این نگرانی پیش می آید که آیا قرار است دانشگاه صنعتی شریف هم مانند دانشگاه تهران درگیر حواشی انتخاب رئیس جدید بشود؟ آیا قرار است در دانشگاه شریف هم استادان به جای پرداختن به مسائل علمی و آموزشی وارد حواشی مرتبط با انتخاب رئیس جدید شوند؟ امیدواریم وزارت علوم تدبیری بیندیشد تا مشکلات دانشگاه تهران دامن گیر دانشگاه صنعتی شریف نشود.
جدا از بحث بجا بودن یا نبودن این تغییرات در شرایط کنونی دانشگاه ها، موضوع مهم حواشی ایجاد شده در دانشگاه هاست که موجب نگرانی بسیاری از دانشجویان شده است، گفتنی است این نحوه تغییرات باعث برهم خوردن فضای علمی دانشگاه ها و ایجاد فضای متشنج و از بین رفتن شادابی و نشاط در دانشگاه ها و دانشجویان می شود.
همچنین عملکرد نادرست وزارت علوم باعث افت چشمگیر در رشد علمی کشور شده تا آنجا که رتبه علمی کشور در جهان دو پله سقوط کرده است.
با توجه به شیوه عملکرد وزارت علوم در دولت جدید احتمالاً باید منتظر بازگشت جناح های سیاسی به دانشگاه ها و سیاسی کاری مراکز آموزشی و فاصله گرفتن از فضای علمی و رشد علمی دانشگاه ها مانند دوران موسوم به اصلاحات باشیم.