به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، قرار بود منطقه 22 منطقه نمونه تهران باشد اما ایجاد پدیده گندابی در دریاچه شهدای خلیج فارس، بوی بد و حشرات برای ساکنان این منطقه دردسرساز شده است.
هشداری که پیش از ساخته شدن آن نیز از سوی کارشناسان محیط زیست عنوان شده بود و حتی وزیر بهداشت نیز نسبت به نداشتن پیوست سلامت و کمبود مراکز درمانی این منطقه انتقاد کرد. حالا اما حالا هر چند مدت زیادی از عمر این دریاچه نمیگذرد بوی بد و حشرات این دریاچه مصنوعی یک چالش زیست محیطی را هشدار میدهد.
هشدار زیست محیطی
دکتر اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست پیش از ساخت این دریاچه گفته بود: اگر در ساخت دریاچه مصنوعی شمال پارک چیتگر ارزیابی زیست محیطی صورت نگیرد، ساخت این دریاچه با از بین بردن پوشش گیاهی منطقه نه تنها به نفع محیط زیست نبوده بلکه به ضرر آن تمام میشود. بنا به تاکید وی با توجه به کمبود آب در تهران، تامین آب دریاچه به عنوان یکی از دغدغههای محیط زیست مطرح است، زیرا برداشت از منابع آبهای زیرزمینی برای پرکردن آب این دریاچه که نیمی از آب شرب تهران را تامین میکند یا سایر منابع آبی بالادست یا پایین دست آن، پایتخت را بیش از پیش با مشکل کمبود آب مواجه میکند. دکتر کهرم تاکید کرده بود: اگر هم آب این دریاچه تعویض نشده و خروجی برای آن تهیه نشود، بعد از مدتی تبدیل به گنداب و مانداب میشود که در آن صورت، هزینه زیادی را برای خروج آن از حالت ماندابی و کاشت نی به همراه خواهد داشت.
حالا رییس اداره محیطزیست تهران گفته این دریاچه با آب فاضلاب آبگیری شده و از آنجا که برای آبگیری آن عجله داشتند بدون ساخت تصفیهخانه آن را آبگیری کردهاند.
آبگیری با فاضلاب
دو ماه پس از آبگیری دریاچه پارک چیتگر که نام آن پس از افتتاح به شهدای خلیجفارس تغییر کرد، خبرهایی درباره پیامدهای منفی زیستمحیطی این دریاچه منتشر شد. معاون وقت عمرانی استانداری تهران از شرایط بغرنج شهروندان ساکن در محدوده پیرامونی این دریاچه خبر داد و گفت: «شاهد هجوم قورباغهها و دیگر موجودات آبزی و پشههای بسیار خطرناک در منطقه هستیم؛ اتفاقی که به گفته مسئولان شهری، بهوقوع پیوستن آن به این زودی پیشبینی نمیشد.» اگرچه از نظر ضوابط و قوانین زیستمحیطی، ایجاد یک دریاچه بدون احداث تصفیهخانه خلاف قانون است اما مسئولان شهری تهران این دریاچه را افتتاح کردند.
شهردار تهران گفته بود: «آبگیری دریاچه چیتگر یک کار منطقی و اصولی بوده که با هماهنگی کامل وزارت نیرو انجام شده است.»
حالا اما رییس اداره کل محیطزیست شهر تهران، حرفهای دیگری میزند. به گفته وی براساس بررسیهایی که انجام شد قرار بر این بود که آب دریاچه چیتگر با استفاده از آب تصفیه شده رودخانه کن تامین شود اما چون این دریاچه سریعا آبگیری شد، تصفیهخانهها ساخته نشده و این دریاچه با فاضلاب آبگیری میشود.
محسن شوکتی افزود: اگر طبق آنچه پیشبینی شده تصفیهخانهها ساخته شود این دریاچه قدرت خودپالایی پیدا میکند اما در حال حاضر آب این دریاچه آلوده بوده و ماهیان آن مرده و تنها قورباغهها زنده ماندهاند. به باور وی تنها کاری که در این دریاچه انجام میشود قایق سواری بوده و کسی به آب آن دست نمیزند. بنابراین تاثیری در به خطر انداختن سلامت مردم منطقه ندارد. با وجود این محمد هادی حیدرزاده رییس ستاد محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران درباره آبگیری این دریاچه تصریح کرد: چون در زمان افتتاح دریاچه فصل پرآب نبود و در این کار تعجیل شد متاسفانه تصفیهخانههایی که قرار بود ساخته شود هنوز احداث نشده بود. میپذیریم زیرا باید پیش از افتتاح دریاچه تصفیهخانه آن را احداث میکردیم.
سلامت مردم منطقهای که 5 مرکز امدادی دارد
«بهزاد سعیدپور» از اعضای هیات علمی دانشگاه محیطزیست معتقد است: یکی از دلایل آلودگی آب دریاچه پارک چیتگر، کم عمق بودن آن است که در اواخر فصل تابستان به اوج خود میرسد زیرا با کمترین ورودی هم در این مدت مواجه میشود. البته نباید این را هم نادیده گرفت که آبگیری دریاچه، زمانی انجام شد که دیگر فصل بارش به اتمام رسیده بود. بههرحال قرار بود منبع آب آن، مسیلهای شمال شهر تهران باشد تا هم عمق آن حفظ شود و هم راکد نماند. اما حالا تنها مسیل رودخانه کن باقیمانده است که این هم نمیتواند به تنهایی تامینکننده اصلی باشد. رشد پلانکتونها مشکل دیگر این دریاچه است و آنرا به پهنه بزرگی از آب فاضلاب تبدیل کرده که سلامت مردم را تهدید میکند. وزیر بهداشت هم در پاسخ به این سوال که چرا منطقه 22 تهران فقط پنج مرکز امدادی دارد، گفت: مشکل اینجاست که در طرحهای کلان کشور پیوست سلامت درنظر گرفته نمیشود. آن زمان که اتوبان ایجاد میکردیم، دریاچه احداث میکردیم، مجتمع مسکونی میساختیم باید پیوست سلامت را در نظر میگرفتیم. به عبارت دیگر زمانی که پیشبینی 2 میلیون جمعیت را در این منطقه میکنیم باید به فکر درمان و بیمارستان هم باشیم.
هاشمی درباره بوی بد دریاچه شهدای خلیج فارس در ایام تابستان و وجود حشرات بسیار زیاد این دریاچه که ساکنین اطراف دریاچه را آزار میدهد نیز افزود: من مطمئنم مسئولین این منطقه به فکر هستند و بدون آنکه آسیبی به زیست بوم و طبیعت منطقه برسد مانع از ایجاد این حشرات خواهند شد و من قطعا از مسئولان مربوطه برای حل این مسئله سوال خواهم کرد.
منبع: تهران پرس