پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خراسان رضوی روشی را برای افزایش مقاومت به خوردگی فولادهای ضدزنگ برای مصارف پزشکی ارائه کردند.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو» فلزات، قدیمیترین موادی هستند که در کاربردهای پزشکی و جراحی مورد توجه بودهاند. مهمترین عیب این نوع از مواد اثر منفی یونهای فلزی آزاد شده بر اثر خوردگی، بر فرآیندهای بیولوژیکی بدن انسان است.
از سوی دیگر در بین عناصر به کار رفته در فولادهای ضدزنگ رایج، نیکل و کروم عناصر زیان آوری هستند. بنابراین بهبود رفتار خوردگی آنها اهمیت ویژهای دارد. پوشش دهی سطح مواد کاشتنی با مواد زیست سازگار یکی از راه حلهای مؤثر برای محافظت از فولادهای کاشتنی در برابر خوردگی است.
در این راستا محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خراسان رضوی (نیشابور) به منظور جلوگیری از اثرات منفی یونهای فلزی آزاد شده به علت خوردگی در فرآیندهای بیولوژیکی بدن انسان، رفتار خوردگی فولاد ضدزنگ را پس از پوششدهی با لایههای نازک پایه زیرکونیا مورد ارزیابی قرار دادند.
این محققان برای ارزیابی مناسب خوردگی، از سیال شبیهسازی کننده محیط بدن و پوششهای اکسید زیرکونیا و هیبریدی زیرکونیا-پلی متیل متاکریلات استفاده کردند.
نتایج به دست آمده از این تحقیقات نشان میدهد که با افزایش تعداد لایههای پوشش و در نتیجه افزایش ضخامت فیلم، مقاومت به خوردگی یکنواخت و موضعی بهبود مییابد. به عبارت دیگر، مکانیزم حفاظت از خوردگی، ایجاد یک سد فیزیکی در مقابل الکترولیت است. پس با افزایش ضخامت، نفوذپذیری سد فیزیکی کاهش مییابد و دسترسی به زیرلایه نیز مشکلتر خواهد شد.