محققان دانشگاه آزاد اسلامی کرج با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی قزوین نانو هیدروژلهایی ساختهاند که قابل کاربرد در صنایع پزشکی، داروسازی و کشاورزی است.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، هیدروژلها ساختاری شبکهای شده از زنجیرهای پلیمری دارند که قادر به جذب و نگهداری مقادیر زیادی آب و محلولهای فیزیولوژیک هستند. خواص تورمی و واتورمی این مواد، آنها را جهت استفاده در حوزه ساخت حسگرهای زیستی، دارورسانی هدفمند و الکترونیک مناسب میسازد.
همچنین در حالت متورم، دارای فضای خالی بین شبکهای هستند و در نتیجه میتوانند به عنوان نانوراکتور برای تولید نانو ذرات عمل کنند. با توجه به کاربردهای گسترده نانو هیدروژلهای ابرجاذب، توسعه تولید و مطالعه رفتار آنها حائز اهمیت است.
در این راستا محققان دانشگاه آزاد کرج با همکاری محققان دانشگاه آزاد قزوین اقدام به بررسی روشهای بهینه تولید، رفتار نانو هیدروژلهای نهایی و همچنین کاربردهای این مواد کردند و در نهایت موفق به تولید نانو هیدروژلهای ابر جاذب شدند.
نانو هیدروژلهای تولید شده آبدوست، انعطافپذیر، زیست تخریبپذیر با قابلیت جذب بالای آب هستند. بر اساس نتایج موجود در ساختار شبکهای این نانوهیدروژلها، نانوذرات نقره وجود دارد. رفتارهای ضدباکتریایی در مقابل میکروارگانسیمهای گرم مثبت و گرم منفی به دلیل تشکیل این نانوذرات درون آن، از ویژگی بارز محصول تولید شده است. همچنین استحکام حرارتی بالا، خاصیت دیگر این محصول به شمار میرود.
زمانی که ابعاد ذرات نقره کوچک شده و به مقیاس نانومتر تبدیل میشود، خاصیت میکروبکشی آن بیش از 99 درصد افزایش مییابد. از اینرو جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیکهای مرسوم که در مقابل میکروبها قابلیت مقاومسازی دارند، بهحساب میآیند و میتوان از آن برای بهبود جراحات و عفونتها استفاده کرد.
این ابرجاذبهای تولید شده گزینه مناسبی برای کاربرد در صنایع کشاورزی، نساجی، بتنسازی، تصفیه آب، دارویی و آرایشی بهداشتی خواهند بود و در حال حاضر، عملکرد این نانوهیدروژلها بر خواص تازه و سخت شده ملات سیمانی خود متراکم در مرکز تحقیقاتی صنعت ساختمان (CCRC) دانشگاه آزاد اسلامی قزوین برای ساخت ملات سیمانی مقاوم در دست بررسی است.