گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ سال 1393 با تدبیر رهبر معظم انقلاب سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامیده شده که این مسأله اهمیت مسأله فرهنگ را نشان میدهد. در کشور ما دستگاهها و نهادهای رسمی زیادی متولی امر فرهنگ هستند، اما نهادها و اقشار دیگری نیز وجود دارند که شاید به صورت رسمی در زمره متولیان عرصه فرهنگ قرار نگیرند اما نقش بسزایی در فرهنگسازی جامعه دارند. یکی از این اقشار، «ائمه جمعه» هستند که به دلیل ارتباط با مردم و به خصوص جوانان میتوانند نقش مهمی در عرصه فرهنگ سازی ایفا کنند. مقام معظم رهبری نیز به جایگاه نماز جمعه و ائمه جمعه توجه زیادی دارند و نقش آنها را در عرصه فرهنگ برجسته نمودهاند.
از این رو، گفتگویی داشتیم با «حجه الاسلام حسینعلی محمدی نژاد» امام جمعه شهرستان رباط کریم و از وی در مورد نقش ائمه جمعه در فرهنگ کشور سوالاتی پرسیدیم که مشروح این گفتگو را پیش رو دارید.
نهادهای فرهنگی به انجام کارهای فرهنگی تظاهر می کنند
«خبرگزاری دانشجو» - ائمه جمعه به عنوان افراد موثر در عرصه فرهنگ چه نقشی در تحقق شعار امسال یعنی «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» می توانند داشته باشند؟
محمدی نژاد: ائمه جمعه سطح تاثیرگذاری بسیار بالایی در کشور دارند و بیش از 700 امام جمعه در کل کشور مشغول هدایت و ارشاد مردم هستند. اخیرا مقام معظم رهبری در یک جلسه خصوصی از دو قشر تاثیرگذار فرهنگی تشکر کردند و از آنها راضی بودند؛ یکی قشر ائمه جمعه هستند که در سراسر کشور با کمترین امکانات بیشترین کار فرهنگی را انجام می دهند و یکی هم بسیج است که نقش زیادی در اعتلای فرهنگ اسلامی دارد.
اساسا اگر فرهنگ مورد توجه اهل فرهنگ قرار گیرد و فرهنگ دوستان به نشر معارف و فرهنگ اسلامی توجه داشته باشند جامعه ما از رکود فرهنگی نجات پیدا می کند. الان نهادهای مختلفی کارهای فرهنگی انجام می دهند اما اینها بیشتر ظاهری از فرهنگ را نشان می دهند و تظاهر به کارهای فرهنگی می کنند. کار فرهنگی آن است که از عمق و محتوای فرهنگ دینی برخوردار باشد و اخلاقیات را در جامعه نشر دهد، نسبت به مسایل سیاسی، سیاست دقیق و واقعی اسلام را نشر دهد و در مسایل اقتصادی، اقتصاد اسلامی را تبلیغ کند. اینها کار نهادهای فرهنگی است.
ناراحتی مقام معظم رهبری از دست اندر کاران حوزه فرهنگ
وقتی ما در نوع پوشش و خرج کردنمان غربی عمل می کنیم و در سیاستمان نیز سیاست دینی و قرآنی نداریم آیا به این معنا نیست که نهادهای فرهنگی خود را راحت کرده اند و کار فرهنگی را به عهده دیگران گذاشته اند و کاری به کار فرهنگی ندارند؟ در چند سال اخیر مقام معظم رهبری از مسایل فرهنگی و دست اندر کاران عرصه فرهنگ شدیدا ناراحت هستند. از زمان دولت دوم خرداد تا الان و حتی دولت نهم و دهم، باز هم مقام معظم رهبری وقتی رییس جمهور گزارش کار خود را به ایشان ارائه می دهد، آخر کار می فرمایند ظاهرا آقای رییس جمهور از ارائه گزارش کارهای فرهنگی غفلت کرده اند.
متاسفانه ما امروز دم از کار فرهنگی می زنیم اما کارهای موازی فرهنگی زیادی انجام می شود و بودجه فرهنگی لازم گذاشته نمی شود یا نظارت درستی روی آن نیست. ما با گذشت 35 سال از وقوع انقلاب هنوز نتوانسته ایم فرهنگ دینی را برای مردم جا بیندازیم. اگر این فرهنگ جا می افتاد امروز جوانان ما به طرف فرهنگ غربی نمی رفتند، اگر مسئولین ما با فرهنگ دینی انس پیدا می کردند و خود و خانواده هایشان به این فرهنگ عمل می کردند و این فرهنگ را در جامعه نشر می دادند امروز خانواده های ما به طرف فرهنگ غربی نمی رفتند.
ائمه جمعه با کمترین امکانات بیشترین کار فرهنگی را انجام می دهند
متاسفانه ماهواره روز به روز زیادتر و فرهنگ غلط غربی در جامعه ما منتشر می شود. بنابراین، بنده به عنوان یک امام جمعه نمی توانم از دست اندرکاران فرهنگی اظهار رضایت کنم چون کار فرهنگی درست انجام نمی شود و بودجه فرهنگی خوبی تخصیص نمی یابد و بودجه های فرهنگی حیف و میل می شوند. اما ائمه جمعه با کمبود شدید امکانات بیشترین کارهای فرهنگی را انجام می دهند.
به عنوان مثال در رباط کریم بسیاری از دست اندرکاران معتقدند که اگر امام جمعه نباشد همین کارهای فرهنگی که انجام می شود روی زمین می ماند. بنابراین ائمه جمعه به عنوان کسانی که دلسوز فرهنگ دینی هستند هم در نماز جمعه هم در پیگیری شعارهای سال و فرمایشات مقام معظم رهبری فعال هستند.
کار ائمه جمعه مورد تأیید رهبری قرار گرفته است
باید ببینیم دستگاه های مختلف مانند دانشگاه ها در خصوص تحقق منویات مقام معظم رهبری چه اقدامی انجام داده اند. بودجه های دانشگاه ها و مدارس عملیه به چه اندازه است؟ ائمه جمعه یک ریال برای تخصیص به کارهای فرهنگی در اختیار ندارند و اگر مقدار مختصری هست از طریق کمک گرفتن از برخی ادارات و ... تامین می شود. الان در رباط کریم برای انجام کارهای فرهنگی دانشگاه ها را به میدان آورده ایم. روسای دانشگاه های ما در شورای فرهنگ عمومی با قدرت حضور پیدا می کنند و به آنها دستورالعمل داده می شود که برای پیگیری شعار سال چه اقداماتی انجام دهند. با اخلاصی که ائمه جمعه در سراسر کشور دارند و با دست خالی، کارهایشان مورد تایید مقام معظم رهبری قرار گرفته و این افتخاری برای ماست.
فعالیت های فرهنگی امام جمعه رباط کریم
«خبرگزاری دانشجو» - توضیحاتی راجع به فعالیت های فرهنگی که خودتان به عنوان امام جمعه رباط کریم انجام می دهید بفرمایید.
محمدی نژاد: برخی از فعالیت های فرهنگی ما در طول سال است مثل جلساتی که مربوط به ائمه می شود. ارشاد و سازمان تبلیغات وظیفه دارند این کارها را انجام دهند اما نقش امام جمعه در برگزاری این جلسات بسیار شفاف است. مثلا عید غدیر با حضور امام جمعه با قدرت برگزار می شود یا در جشن های نیمه شعبان جهت گیری های خلاف دینی وجود دارد اما سال به سال بیشتر از پیرایه هایی که بر این جشن ها بسته می شود و می خواهند این جشن ها را مانند عروسی برگزار کنند، پاکسازی می شود. ما این مسایل را در جلسه شورای فرهنگ عمومی پیگیری می کنیم و افراد را ارشاد می کنیم که این کارها را انجام ندهند. همچنین برگزاری مراسم لیالی احیا، اعتکاف و ... همه به امام جمعه برمی گردد.
در شورای فرهنگ عمومی سیاستگذاری فرهنگی داریم که این کار با حضور مسئولین شهرستان انجام می شود به نوعی که در میان شهرستان های استان تهران شورای فرهنگی شهرستان رباط کریم دوم می شود. این نشان می دهد که مسئولین شهرستان کار می کنند. ما دستور جلسه داریم و جلساتمان را به صورت مستمر برگزار و هر کاری را به کسی واگذار می کنیم. ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر هم وجود دارد که باید اعتراف کنیم در این زمینه قدری با مشکلات مواجه شده ایم چون مکان و بودجه نداریم و این کار با کندی صورت می گیرد. اما با این وجود، این کار را در شورای فرهنگ عمومی پیگیری می کنیم.
اکثر نمازگزاران رباط کریم جوانان هستند
«خبرگزاری دانشجو» - حضور جوانان در نماز جمعه رباط کریم چگونه است و شما مشخصا چه فعالیت هایی برای جذب جوانان به نماز جمعه انجام می دهید.
محمدی نژاد: در نماز جمعه رباط کریم کسانی که مسن هستند حداکثر صف اول یا دوم می ایستند ولی غالب نمازگزاران ما نسل جوان هستند. این نسل جوان دارای سن بیست سال تا چهل سال هستند و حتی نوجوانان و کودکان در نماز حضور دارند. ما با این افراد ارتباط برقرار کردیم و شماره تلفن هایشان را گرفتیم، برایشان اس ام اس می فرستیم و از آنها برای شرکت در امور فرهنگی مصلی دعوت می کنیم یا از آنها برای شرکت در نماز جمعه به وسیله اس ام اس قدردانی می نماییم.
خود بنده هم بعد از نماز جمعه آخرین نفری هستم که از مصلی خارج می شوم و به همین دلیل مردم می آیند و با ما ارتباط برقرار می کنند. با مردم برخورد مناسبی صورت می گیرد به نحوی که حتی علاقه پیدا می کنند با آنها عکس بگیریم. به این ترتیب، افراد جذب نماز جمعه می شود. بنده به مدارس می روم و درباره نماز جمعه صحبت می کنم. در مجموع، ارتباط ما با نسل جوان و نوجوان ارتباط خوبی است و سعی کردیم آنها را به نماز جمعه جذب کنیم و الحمدلله از این نظر وضعیت خوبی داریم.
به فرزندانم اجازه ندادم از موقعیت من سوء استفاده کنند
«خبرگزاری دانشجو» - رهبری فرمودند مسئولان و ائمه جمعه باید روی نزدیکان خود نظارت داشته باشند چون گاهی ممکن است به واسطه عملکرد برخی از نزدیکان، دیدگاه مردم نسبت به آن مسئول مخدوش شود. شما چقدر این مساله را در زندگی خود لحاظ می کنید؟
محمدی نژاد: اگر همه مانند ائمه جمعه نسبت به نزدیکان خود نظارت داشته باشند کشور ما با کمترین مشکلات و چالش ها مواجه خواهد شد. ائمه جمعه سراسر کشور بر نزدیکان خود نظارت دارند و اجازه نمی دهند که از حوزه کاری آنها سوء استفاده شود.
من سه پسر دارم که یکی از آنها پزشک، یکی معلم و دیگری کارمند دولت است. اما تا یک سال اخیر مردم رباط کریم فرزند مرا که در این منطقه پزشک است نمی شناختند. او خودش را به اسم محمدی نژاد معرفی نمی کرد و می گفت من محمدی هستم. در این منطقه فرزندان مرا بسیار کم می شناسند و من به آنها اجازه نداده ام از موقعیت امامت جمعه سوء استفاده کنند یا از کسی چیزی بخواهند که موجب وهن جایگاه امامت جمعه باشد. مسئولین بالاتر از ما می دانند که من تا چه اندازه در مورد بچه هایم سخت می گیرم و تاکنون برای آنها مقرری ماهانه درنظر نگرفتم واگر به پول احتیاج داشته اند به قدر نیاز و با رعایت ضوابط شرعی و اخلاقی به آنها داده ام. الان هم مایه افتخار ما هستند و اگر کسی پیدا شود که بگوید رفتار سوئی از آنها دیده من به شما جایزه می دهم.