حجت الاسلام مرتضی ادیب یزدی در گفتگو با خبرنگار آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»، با تأکید بر لزوم تحول در علوم انسانی و اسلامی سازی علوم اظهار داشت: این موضوع در عصر حاضر و چهارمین دهه از انقلاب اسلامی نکته ای حساس و دغدغه ای مهم برای فرهیختگان کشور است.
وی با اشاره به این که غربی ها در دوران رنسانس پیشرفت چشمگیری در حوزه های نظری و علوم انسانی داشتند، بیان داشت: در آن دوران غربی ها با برقراری ارتباط با مناطق دیگر دنیا مبانی فکری و نظری خود را به همگان القا کردند.
حجت الاسلام ادیب یزدی خاطرنشان کرد: پیشرفت غربی ها در دوران رنسانس در فرهنگ اسلامی کشور ما نیز تأثیرات فراوانی گذاشت و موجب شد تحولات زیادی در فرهنگ ما بوجود آید.
دوران رنسانس دچار خودباختگی علمی شدیم
وی تصریح کرد: طی این تحول برنامه علمی و نظریه های اساتید و دانشمندان ما به گونه ای تغییر کرد که دچار یک خود باختگی علمی و فرهنگی شدیم و پس از گذشت این همه سال هنوز نتوانسته ایم مبانی اسلامی سازی علوم را تدوین کنیم.
این کارشناس مسائل مذهبی ادامه داد: امروز علما، اندیشمندان و متفکران ما می توانند با تشکیل جلسات و کارگروه های مختلف بر اساس قرآن و روایات و منابع اسلامی به بازسازی، بازنمایی و اسلامی سازی علوم بپردازند.
از دانشجویی که با تفکرات غربی رشد کرده انتظار رفتار اسلامی نداشته باشید
وی تأکید کرد: از دانشجویی که به جای مکاتب اسلامی با مکاتب و نظریه های غربی رشد کرده انتظار نداشته باشید زمانی که در جامعه مسئولیتی پیدا کرد بر اساس اصول اسلامی رفتار کند، رفتارهای سکولار و بی توجهی برخی مسئولان و مدیران به احکام الهی نتیجه آموزش مکاتب و نظریه های غربی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی است.
حجت الاسلام ادیب یزدی با اشاره به سخنی از امام خمینی(ره) مبنی بر این که «مبداء همه تحولات و مقدرات یک کشور، دانشگاه است» عنوان داشت: به عقیده امام راحل این دانشگاه است که یک کشور را اصلاح یا تباه می کند، دانشگاه باید استقلال داشته باشد و به غرب و شرق وابسته نباشد، بنابراین داشتن دانشگاه اسلامی و ارائه علوم اسلامی یکی از نیازهای مهم و ضروری کشور است.
وی ابراز داشت: بنابر فرمایش امام خمینی(ره) اگر اساتید دانشگاه، دانشگاه را بسازند، کشور را بیمه کرده اند، ایشان تنها راه ساخته شدن دانشگاه را اسلامی شدن دانشگاه و علوم می دانند و می گویند کشور هر صدمه ای که خورده از کسانی بوده که اسلام را نمی شناختند.
امام خمینی(ره) معتقد بود دبستان تا دانشگاه باید از افکار غربی تهی شود
حجت الاسلام ادیب یزدی افزود: امام راحل در جای دیگری هم هشدار می دهند که دانشگاه ها باید بیدار شوند و دبستان تا دانشگاه باید از افکار غربی تهی شود.
محقق و پژوهشگر حوزوی یادآور شد: دانشگاه های کشور باید تعامل و ارتباطات بین خود را تقویت کنند، تبادل افکار و اندیشه می تواند در زمینه اسلامی سازی علوم تسریع ایجاد کند، همچنین شناسایی منابع اسلامی در حوزه های تخصصی و به اشتراک گذاری آن ها به پیشرفت این امر کمک زیادی می کند.
وی اظهار داشت: باید در زمینه علوم انسانی یک فراگیری حقیقی بوجود آورده و در پیدایش منشا اصلی آن بکوشیم تا بتوانیم تحولی در علوم انسانی ایجاد کرده و از جنبه های مختلف، از این علوم بهره ببریم.
حجت الاسلام ادیب یزدی با اشاره به اهمیّت تفکیک علوم بیان داشت: تفکیک علوم باعث می شود دانشمندان دانا داشته باشیم، این موضوع موجب جدایی روح و فکر شده و باعث می شود به طور ناخودآگاه پس از تفکیک علوم به دنبال تجزیه برویم.
کارشناس مسائل دینی در پایان عنوان داشت: ریشه اسلام در علوم انسانی نهفته است، امیدواریم هرچه زود تر تحولی عظیم در علوم انسانی بوجود آید تا بتوان مشکلات بوجود آمده در این حوزه را برطرف کرد.