به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، احمد وثوق، معاون پژوهشگاه رویان درباره تازهترین دستاوردهای پژوهشکده رویان گفت: پروژههای کنونی رویان در سطح بسیار ریز و علمی و در سطح مولکولی و سلولی در حال انجام است که بیشتر در جهت تایید کارهای قبلی یا بسترسازی برای کارهای آینده صورت میگیرد.
وی درباره بحث تولید اسپرم از سلولهای بنیادین خاطرنشان کرد: ما ثابت کردیم که سلولهای بنیادین قابلیت تبدیل به هر سلولی را دارند، از جمله اینکه ما موفق به تولید پیشسازهای اسپرم از سلولهای بنیادین شدیم.
به گفته وثوق، اسپرم تکامل یافته پیشسازهایی دارد؛ از یک سلول شروع میکند به تکامل تا تبدیل به اسپرم کامل شود. ما اکنون توانستهایم این پیشسازها را تولید کنیم اما هنوز هیچ کس نتوانسته یک اسپرم کامل را در دنیا تولید کند.
معاون پژوهشگاه رویان درباره امیدوارشدن مردان عقیم به باروری، اظهار داشت: امیدواری هست که بتوانیم این مشکل مردان نابارور که مربوط به تولید اسپرم میشود را برطرف کنیم اما باید تأکید کنم که نیازمند تحقیقات مستمر و زمانبر است و به سرعت نمیتوان به آن دست یافت.
وی همچنین افزود: همانطور که میدانید احتمال تولید هر نوع سلول از سلولهای بنیادین وجود دارد و از نظر علمی این امر غیر محتمل نیست اما چیزی که درباره تحقیقات سلولهای بنیادین در ایران به خاطر شرع و اخلاق پزشکی و اسلامی و چه در کشورهای دیگر دنیا اساس است، پایبندی به تفاهمنامهای است که تحقیق روی سلولهای بنیادین از جمله آنهایی که منشأ آن جنین انسان است را منوط به رعایت اخلاق میکند. به باور وثوق، نباید کار و تحقیقی انجام شود که با عرف اخلاق پزشکی در تضاد باشد و این کار نیز از جمله مواردی است که مراکز پزشکی به آن ورود پیدا نمیکنند.
وی همچنین درباره درمان ناباروری یادآور شد: در موضوع درمانهای ناباروری به طور قطع و یقین همسطح پیشرفتهترین کشورهای دنیا در حال حرکت هستیم. هم از جهت تجهیزات، هم از جهت نوع درمان و هم از لحاظ وسایل مصرفی و محیط کشت به صورت خیلی معمولی در حال انجام است.
معاون پژوهشگاه رویان اظهار داشت: ضمن اینکه به اثبات رسیده است که متخصصان ایرانی ماهرترین افراد در درمان ناباروری هستند. در این زمینه نه تنها وابستگی به خارج از کشور نداریم، بلکه به وفور و فراوان خارجیها به ایران میآیند تا ناباروری خود را درمان کنند. وثوق در پاسخ به این پرسش که چند درصد زوجهای نابارور قطعی درمان میشوند و چند درصد آنها درمانپذیر نیستند؟ خاطرنشان کرد: درمان ناباروری با توجه به روشهای کمکی که اکنون وجود دارد، در دسترس است. اما به یک استمرار و پشتکار نیاز دارد.
وی ادامه داد: یعنی زوجین وقتی برای درمان مراجعه میکنند، برای درمان باید حوصله داشته باشند و زمان بگذارند تا هم مشکلشان مشخص شود و هم درمان مناسب آنها تشخیص داده شود.
این پژوهشگر یادآور شد: پس از اینکه روش درمانی انتخاب شد، شانس باروری در هر دوره درمان محدود است، یعنی این طور نیست که با یک بار درمان احتمال بارداری به 100 درصد برسد. بعضی زوجها نیاز به تکرار درمان دارند و باید تحمل داشته باشند و هزینه آن را که گران هم هست، بپذیرند.
وی همچنین درباره هدف اصلی برنامههای پژوهشگاه افزود: تمام تلاش ما این است که در نهایت دستاوردها به این بینجامد که ما بتوانیم اصل سلول را بشناسیم و تمام نکات ناشناخته آن برای ما نمایان شود و از این شناسایی به وظایف هر کدام از پروتئینهایی که در سلولها وجود دارد پی ببریم و نقشی که آنها ایفا میکنند را بدانیم. به باور وثوق باشناسایی این پروتئینها و عملکرد آنها ما میتوانیم پیشامدهایی که برای یک انسان قرار است رخ دهد را شناسایی کنیم. این پیشامدها میتواند هم رخدادهای خوب در جهت تکامل بشر و افزایش سلامت باشد و هم رخدادهایی که ممکن است موجب عوارضی برای انسان شود.
منبع: وطن امروز