وحید ضرابی عضو هیات علمی پژوهشکده ICT جهاد دانشگاهی در گفتگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، طراحی و پیاده سازی سیستم مشابهتیاب متون فارسی را از طرحهای تحقیقاتی اجرا شده در این مرکز داتست و افزود: این سیستم در فاز دوم طراحی سیستمی قرار دارد و مقرر شده است که به صورت یک بسته نرمافزاری که خاص مشابهتیابی مقالات علمی است، عرضه شود.
وی کشف تقلبات علمی را از جمله کاربردهای این سیستم ذکر کرد و اظهار داشت: با راهاندازی کامل سیستم مشایهتیاب متون فارسی به محض آنکه مقاله علمی بخواهد برای ارایه به نشریات و یا کنفرانس ثبت شود، از طریق این نرمافزار مشایهتیابی میشود تا در صورت بروز تخاف اقدام به ثبت آن خواهد کرد.
ضرابی با تاکید بر اینکه این سیستم تنها برای مشابهت یابی مقالات کاربرد دارد، افزود: با توجه به برنامهریزیهای انجام شده قرار است که سیستم مشابهتیاب متون فارسی تا آخر سال جاری به بهرهبرداری برسد.
ضرابی به بیان جزئیات این طرح پرداخت و با اشاره به بخش پایگاه داده این نرمافزار توضیح داد: براساس مذاکراتی که با پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی انجام شده، قرار است با استفاده از بانک مقالات این پایگاه تعداد 450 هزار مقاله به پایگاه داده این سیستم اضافه شود.
وی با تاکید بر اینکه برای اجرای این پروژه مطالعات متعددی در حوزه مشابهتیابی متون انجام شده است، خاطرنشان کرد: برای پیشبرد هر چه بهتر در زمینه راهاندازی سیستم مشابهتیاب متون فارسی، الگوریتمها و مقالات، اطلاعات کنفرانسهای بینالمللی و کلیه نرمافزارها و اطلاعات این حوزه مورد بررسی قرار گرفته است تا سیستم جامعی در این زمینه عرضه شود.
عضو هیات علمی پژوهشکده ICT جهاد دانشگاهی با اشاره به اینکه نوع مقالات پوششی در این سیستم، اظهار داشت: سیستم مشابهتیاب متون فارسی در فاز اول تنها مقالات فارسی را پوشش خواهد داد اما براساس برنامهریزیهای صورت گرفته سیستم در آینده به صورت چند زبانه مقالات انگلیسی را نیز مشابهت یابی خواهد کرد که این موضوع جزو برنامههای بلند مدت است.
وی از امکان دسترسی کاربران عمومی برای کنترل مقالات خود خبر داد و یادآور شد: کاربران عادی با ثبت نام در این سیستم و دریافت شناسه کاربری امکان بهره مندی از خدمات آن را دارند ضمن آنکه اعضای هیات علمی نشریات علمی - پژوهشی و کنفرانسهای علمی برای بخش داوری میتوانند از این سامانه استفاده کنند.
این محقق با اشاره به اهمیت و جایگاه زبان فارسی در منطقه اظهار داشت:براساس ویژگیهای منحصربه فرد زبان فارسی، کشف تقلب و تخلفات مقالات علمی فارسی مورد نیاز بود که در این راستا این سیستم طراحی شد و در آینده تاثیر بسزایی در رمینه کشف تقلبات علمی ایفا خواهد کرد.