به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه در جلسه هفتگی امروز هفتگی خود با خبرنگاران که در وزارت امورخارجه برگزارشد، در مورد کودتای 28 مرداد اظهار داشت: این کودتا یادآور دخالتهای آمریکا و انگلیس در امور داخلی ایران است که به سرنگونی دولت مردمی و بازگشت شاه دیکتاتور منجر شد.
افخم افزود: مسئولیت مستقیم عواقب این کودتا در همه ابعاد حقوقی و بین المللی متوجه عاملان است و خشم و بیاعتمادی عمیق ملت ایران از این دو کشور ناشی از همین رویکردهای دخالت جویانه و خصمانه است.
وی ادامه داد: دولت یازدهم در راستای سیاست تنش زدایی و درمسیر خطوط کلی نظام موضع مدیریت اختلافات از تکریم و تحریم به ملت ایران را دنبال می کند و همواره مبانی سیاست خارجی و دولت یازدهم براین اساس تشکیل شده است و ما شاهد سیاست های واقع بینانه دولت در این راستا هستیم.
وی در مورد وضعیت اخیر یمن و آخرین پیگیری ها از وضعیت دیپلمات ربوده شده ایرانی افزود: همواره پیگیری های ما ادامه دارد و ملاقات های صورت گرفته و اطلاعاتی نیز در این زمینه به دست آورده ایم که ایشان در سلامتی کامل به سر می برند و کمیته ای که مسئول پیگیری این کار است این موضوع را پیگیری می کند و امیدوارم ایشان سالم به کشور بازگردند.
افخم ادامه داد: ما از روندهای سیاسی حمایت میکنیم و امیدواریم این سازوکارها پاسخی به مطالبات مشروع مردم باشد و امیدواریم آینده سیاسی یمن براساس مشارکت و فعالیت همه گروهها و احزاب سیاسی باشد و در فضای مسالمتآمیز آینده این کشور شکل گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد جزئیات مذاکرات آمانو با مسئولین ایرانی افزود: همکاری های ایران و آژانس رو به جلو است و دارد مسیر پیشرفت را طی می کند و تفاهماتی براین اساس شکل گرفته است و همواره گفت و گوها برای رفع برخی ابهامات ادامه دارد و این مسیر سازنده ای است و امیدواریم این گفتگوها در فضای فنی و حقوقی پیش برود وآژانس تمام تلاش خود را در این زمینه به کار گیرد.
وی تاکید کرد: امیدواریم آژانس از امکان و تأثیر امور سیاسی بر این روند تلاش خود را به کار ببندد تا مانع از تأثیرگذاری امور سیاسی بر این روند باشیم و کاملا در یک فضای تخصصی این موضوعات مسیر تدریجی خود را طی کند.اگر بخواهم به طور خلاصه بگویم این سفر، سفر سازندهای بود و بر تداوم همکاریها تأکید شد و این مسیر رو به جلو را ادامه خواهیم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی درمورد یادداشت نخست وزیر انگلیس مبنی بر همکاری این کشور با ایران علیه گروه تروریستی داعش افزود:جمهوری اسلامی با کشورهای مختلف از جمله کشورهای اروپایی درباره خطرات تروریسم و تکفیریها و گسترش فعالیتشان گفتگوهایی را شروع کرده است و رایزنیها در جریان است و مطالبی که در یادداشت مورداشاره آمده در همین چارچوب است.ما در چارچوب مقررات بینالمللی و نظر دولت عراق گفتوگوها را تنظیم و از آنها استقبال میکنیم
افخم در مورد سفرهای دکتر ظریف به چند کشور اروپایی گفت: ما همواره رفت و آمدهای سیاسی را در دستور کار داریم و آقای دکتر ظریف به چند کشور سفر خواهند کرد که جزئیات این سفرها اعلام خواهد شد.
وی همچنین در مورد بحران داعش در منطقه افزود: ما از ابتدای بحران تروریست اعلام کردیم که مخالف تروریست ها در عراق هستیم و همکاری ما با سایر کشورها مبتنی بر خواسته و همکاری دولت عراق است و ما موضع ما در این خصوص قبلاً اعلام شده است و حمایت های آمریکا از این تروریست ها کاملاً روشن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد ارسال مواد غذایی ودارویی به غزه گفت: پیگیری ها در این خصوص ادامه دارد ودفتر حفاظت منافع ما در قاهره پیگیر این موضوع بوده و به محض اینکه اطلاعات جدیدی صورت گیرد، اعلام می شود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه با توجه به تحولات در کردستان عراق تقاضایی برای پناهجویان کرد عراقی به مسئولان ایرانی مطرح شده است، گفت: هنوز به شکل رسمی گزارشی مبنی بر ورود پناهجویان کرد به خاک کشور نداشتیم و موضوع جدیدی در اینباره نداریم و اگر مسئولان عراقی درخواستی دراین باره داشته باشند آن را بررسی و اعلام نظر میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد مذاکرات ایران و 1+5 ادامه داد: تماس ها برای تنظیم مذاکرات ادامه دارد و گفتگوها با کشورهای 1+5 از طریق سفارتخانه ها در تهران در حال رایزنی است و تا قبل از برگزاری نشست 1+5 جزئیات اعلام خواهد شد و آقای دکتر ظریف و اشتون نیز دیدارهای خواهند داشت و پیش بینی شده است که امکان دارد در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل دیدارهای صورت گیرد و به محض اینکه محل دقیق مذاکرات مشخص شود اطلاع رسانی خواهد شد.
افخم همچنین وزارت خارجه آمریکا واکنش ایران به حوادث شهر فرگوسن آمریکا را نوعی دخالت در امور داخلی ایران قلمداد کرده است، گفت: ما به عنوان عضو کنوانسیون منع تبعیض نژادی همواره موضع خود را اعلام کردیم، اختلافات طبقاتی به عنوان مطالبات جدی همواره مطرح است و ما اخبار و تحولات را در این زمینه دنبال می کنیم و اینکه یک فرد سیاه پوست در آمریکا کشته شده است، سئوال جدی است که کسانی که ادعای حقوق بشری دارند چرا چنین مسائلی باید در کشور آنها رخ دهد.
وی در ادامه گفت: دولت آمریکا به عنوان یک عضو کنوانسیون رعایت اشکال منع تبعیض نژادی باید نسبت به جلوگیری از اقدامات تبعیض نژادی حرکت جدی داشته باشد علاه بر این این مسایل یک مطالبه داخلی نیز هست.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه چرا وزارت امور خارجه در واکنش های خود تأخیر دارد وچه توجیه ای در این مورد دارد، گفت: توصیه های ما همواره روشن است و همانطور که اعلام کردم ما به عنوان عضو کنوانسیون منع تبعیض نژاد موضع خود را اعلام کردیم.
تیم های کارشناسی در وزارت امور خارجه وجود دارد که همواره موضع گیری های را بررسی و سپس اعلام می کند و به نظر من اصلاً این طور نیست که واکنش های وزارت خارجه نسبت به تحولات با تأخیر انجام شود.
افخم در مورد اعزام تیم ایرانی به اوکراین برای بررسی هواپیمای آنتونف افزود: در مورد اینکه در این رابطه مذاکره شده است، درست است. بخشهای تخصصی و فنی مذاکراتی داشته اند اما درباره مفاد آن اجازه دهید منابع رسمی اطلاعرسانی کنند. البته برخی خبرهای اولیه که در رابطه با تاریخ این مساله منتشر شد عجولانه بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد درخواست یمن از ایران برای میانجی گری در این کشور افزود: این تنها گمانه زنی رسانه ای بوده است.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد سفر روحانی به مجمع عمومی سازمان ملل گفت: برنامه های سفر رئیس جمهور از سوی دفترایشان اطلاع رسانی خواهد شد.
وی همچنین در مورد پیگیری وزارت خارجه در مورد تحولات منطقه گفت: تحولات منطقه از دستور کار خارج نمی شود و همواره در حال پیگیری است.
وی در مورد روابط ایران و عربستان اظهار داشت: ما معتقدیم حل مشکل منطقه از طریق گفتوگو یک راهکار موثر است و جایگاه ایران در منطقه به همراه دیگر کشورها و نیز عربستان کاملا مشخص و روشن است.جایگاه ایران در تمام تحولات خاص مورد توجه بوده است و این موضوع می تواند به حل تحولات منطقه کمک کند، آقای صادقی سفر جدید ما در ریاض در حال حاضر مستقر شده اند و نقش دو کشور ایران و عربستان می تواند به مسائل ومشکلات منطقه کمک جدی کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه هشت ماه از توافق ژنو می گذرد و همواره نقض های در این مورد صورت گرفته است و کمیته پیگیری چه اقداماتی در این خصوص انجام داده است، گفت: کمیتهای در چارچوب توافق ژنو درباره نحوه توافقات با حضور نهادها و سازمان های ذیربط تشکیل شده و این کمیته دبیرخانهای در وزارت خارجه دارد که جلسات مستمری نیز در این خصوص تشکیل شده است. سازوکاری که براساس برنامه اقدام مشترک پیشبینی شده در حال کار است و در خیلی از موارد که منجر به کندی کار، توقف و یا ایجاد مشکلات در اجرای تعهدات وجود داشته از طریق این سازوکار حل و فصل شده است.
وی همچنین در مورداجلاس شانگهای افزود: اجلاس وزرای شانگهای در طی ماه های اخیر تشکیل شد و موضوع گفتگو در مورد تغییر کشورهای ناظر و بحث درون گفتمانی است وهنوز در این زمینه خبر رسمی نداریم.
افخم در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه چقدر احتمال توافق وجود دارد، گفت: اگر طرف غربی حسن نیت داشته باشد مذاکرات می تواند به نتیجه برسد و علی رغم مسائل و مشکلاتی که در روند مسائل جاری داریم مذاکرات می تواند به نتیجه برسد، بحث های در برخی حوزه ها توافق شده است و تحریم ها نیز نادیده گرفته شده که از جمله می توان به حوزه های پتروشیمی و بیمه ای اشاره کرد که قدم های دراین خصوص برداشته شده است.
وی همچنین در مورد اختلافات کنگره و دولت آمریکا اظهار داشت: این موضوع بحثی است که مربوط به خودشان بوده و باید با جمع بندی میان خود به پای میز مذاکره با ایران بیایند، بسیاری از جریان های افراطی در آمریکا با نفس مذاکرات مخالف بودند اما در عین حال مسئول مذاکره کننده آمریکایی است که این مذاکرات را تنظیم می کند.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد اموال بلوکه شدن ایران و اینکه مشکلاتی در مورد بازگشت این اموال به کشور وجوددارد، گفت: مذاکرات در این خصوص ادامه دارد تا ما متناسب با شرایط بتوانیم این اموال را به کشور بازگردانیم و بخشی از تبادلات بانکی ما نیز صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد روابط ایران و روسیه نیز گفت: ایران و روسیه کشورهای خوبی هستند که همکاری های بسیار خوبی داشته ومی توانند از فرصت های خوب تجاری استفاده کنند و ما باید از این فرصت پیش آمده برای همکاری های جدیدتر استفاده کنیم ونمایندگان ما در خارج از کشور به فعال تر شدن تجار و بازرگانان اقتصادی نیز کمک خواهند کرد.