fه گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، مهندس یوسف آرمودلی دبیر ستاد انرژیهای نو معاونت علمی از تجهیز 11 مرکز دانشگاهی به آزمایشگاه پیل سوختی خبر داد و افزود: هر یک از این آزمایشگاهها به دانشگاهها کمک کرده تا مرکز تحقیقاتی در زمینه پیل سوختی باشند و به قطب این علم تبدیل شوند. بر این اساس قطعات پیچیده پیلها ساخت داخل شده و مقالات علمی خوبی در این زمینه تولید و در مجلات معتبر دنیا چاپ شده است.
وی تجهیز وسایل اندازه گیری مربوط به حوزه ژئوترمال برای دانشگاههای شاهرود، صنعتي اصفهان و پژوهشگاه نیرو را از دیگر اقدامات این ستاد دانست و اظهار داشت: با تجهیز این دانشگاهها گروههای مستقر در آنها کارشناسان خبره پتانسیل سنجی ژئوترمال شدند و از آنجا که مشاوران این حوزه از خارج کشور به علت مسائل جابه جایی ارز قادر به فعالیت در داخل نیستند این گروهها و مراکز تخصصی جایگزین مشاوران خارجی شدند که به خوبی جواب داده است.
دبیر ستاد انرژیهای نو با اشاره به نحوه حمایت از پروژهها توسط این ستاد راهبردی خاطر نشان کرد: مراکز دانشگاهی، اساتید، گروههای تحقیقاتی پارکهای علم و فناوری و مجموعههای پژوهشی تحت نظارت وزارت علوم پروپزالهای تحقیقاتی خود را به معاونت یا مستقیما دبیرخانه ستاد ارسال کنند تا درخواست مربوط در کارگروههای تخصصی بررسی شود تا پس از تصویب در شورای ستاد برای بررسی و حمایت به معاونت ارسال خواهد شد.
آرمودلی یادآور شد: از زمان تشکیل ستاد تاکنون 160 پروژه تحقیقاتی و حمایتی در زمینه انرژیهای نو انجام شده است، بزرگترین دستاورد ایجاد زیر ساخت بزرگ در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی برای پذيرش مأموريت ملي در حوزه فناوری انرژیهای تجديدپذير است.
وی از تولید پیل سوختی نوع پم (PEM) با توانایی تولید تا 20 کیلووات خبر داد و اضافه کرد: آماده ساخت استک 100 واتی کربنات مذاب آن هستیم، این قدم بزرگی در زمینه تولید این فناوری است. در پیلهای سوختی نوع PEM از الکترولیتهای پلیمری جامد که توانایی انتقال پروتون را دارد، استفاده میشود.
دبیر ستاد انرژیهای نو با بیان اینکه ستاد با همکاری صنعتگران و مراکز پژوهشی با ایجاد توان ساخت و تولید توربینهای بادی، مانده توربینهای منجیل در حال نصب است، ادامه داد: همچنین محققان ما موفق به ساخت سیستمی در جهت تعمیر توربینها شدند، تعمیرات توربین بادی با استفاده از جرثقیلهای بلند انجام میشد که هزینه اجاره آنها روزی بیش از یک میلیون تومان است که با نصب سیستم جدید کار جرثقیل بر روی توربینها حذف شده که با توجه به اینکه بیش از 200 توربین در کشور داریم از صرف بودجههای گزاف برای تعمیر و تگهداری توربینهای بادی جلوگیری خواهد شد.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده در بخش انرژی خورشیدی، افزود: در این زمینه كلكتور 100 متری با دهانه 5.5 متر برای نخستین بار در نیروگاه خورشیدی پارابولیک شیراز در حال ساخت است که این نخستین کنداکتور با این ویژگی است که با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری توسط مرکز خورشیدی دانشگاه شیراز به زودی نصب و راهاندازی میشود.
به گفته مدیر عامل سازمان انرژیهای نو ایران 23 دانشگاه با حمایت معاونت علمی ریاست به این سیستمها مجهز شدند.
وی ساخت اینورتر سیستم فتوولتاییک که از اقلام تحریمی است را از اقدامات دیگری ستاد نام برد و اظهار داشت: ساخت و تست اینورترها که برق یک سو را به برق شهر تبدیل می کنند با ظرفیت 1.5 کیلووات مستقل از شبکه در دانشگاه تهران انجام شده و آماده تولید انبوه توسط شرکتهای دانش بنیان است.
دبیر ستاد انرژیهای نو درباره همکاری ستاد انرژیهای نو و سازمان محیط زیست بیان کرد: در راستای همکاری ستاد با سازمان محیط زیست کشور در زمینه بیوماس و زباله سوزها در حوزه انرژیهای نو فعالیت زیادی شده زیرا یکی از معضلات کشور دفع این زباله ها است به خصوص در شمال کشور که شیرابههای آن و در دریا و رودخانهها آلودگی ایجاد میکند.
وی عنوان کرد: به کمک سازمان محیط زیست و وزارت کشور کارگروههایی را در ساری، نوشهر، تنکابن، رشت، تهران و در آینده نزدیک اصفهان و تبریز ایجاد کردیم تا دستگاههای زباله سوز را در این مکانها نصب کنیم.
آرمودلی گفت: در بحث احداث نیروگاه ابتدا تاییدیه سازمان محیط زیست را میگیریم پس از آن مجوز صادر میشود. همچنین در تمام کارگروههای ستاد نمایندهای از سازمان محیط زیست وجود دارد.
وی همچنین در پایان گفت: تصویب سند راهبردی انرژیهای تجديدپذير مراحل نهایی تایید را در شورای عالی انقلاب فرهنگی طی میکند.