به گزارش خبرنگار علمی "خبرگزاری دانشجو"، بیش از دو سوم مساحت ایران دارای شرایط خشک و نیمه خشک است که تخریب منابع طبیعی و گسترش بیابانزایی در اثر عواملی مانند افزایش جمعيت و توسعه صنعتی و گسترش زمینهای کشاورزی، موجب آسيبهای زيست محيطی در این نواحی شده است.
از سوی دیگر بهره برداری بیش از حد بشر از طبیعت و منابع آن در دهههای اخیر باعث کاهش توان تولید عمده اکوسیستمها، خصوصا اكوسيستمهای مناطق خشك شده، كه موجب توسعه بیابانها، اثرات اقتصادی و اجتماعی مانند قحطی، مهاجرت، فقر شده است.
علاوه بر اینها پدیده گرد و غبار وریزگردها که تاثير بسيار زيادي بر مناطق عمده كشور داشته است به همراه خطرات ناشي از اثرات تغيير اقليم در كشور، مديريت مناسب اين مناطق را مشكل کرده است.
این در حالی است که با توجه به اينكه اين تغييرات و مخاطرات محيطي خسارات عظیم زیست محیطی، بهداشتی، انسانی و اقتصادی بر کشور تحمیل کرده است، بسیاری از فعالیتهای عمرانی و توسعهای در مناطق مختلف کشور، بدون توجه به یک رویکرد بوم شناسانه و برنامهای جامع بوده و تغيير كاربري اراضي با تخریب جنگلها و مراتع موجب گسترش و توسعه بيابان شده است.
از ین رو دانشگاه سمنان اقدام به برگزاری اقدام به برگزاری همایش بیایان با هدف شناخت مناطق خشك و كويري، منابع، توانمندیها و محدودیتهای آن و چگونگی بهره برداری متعارف از منابع و هم زیستی با آن در راستای توسعه پایدار و مدیریت جامع و ارائه راه حلهايی براي کاهش مخاطرات محيطي کرده است.
در این همایش که در روزهای 20 و 21 آبان ماه جاری برگزار میشود در خصوص موضوعاتی چون رسایش بادی و ریزگردها، گردشگری و اکوژئوتوریسم، اقلیم شناسی و روند خشکسالی در مناطق خشک، اثرات تغییر اقلیم و سازگاری با آن، هیدرولوژی و منابع آب در مناطق خشک، خاکشناسی و اکولوژی خاک در مناطق خشک، پوشش گیاهی و جنگلهای خشک و نیمه خشک، مدلهای مدیریت مناطق بیابانی و بیابانزدایی، سنجش از دور و GIS، کشاورزی پایدار در مناطق خشک، انرژیهای تجدید پذیر در مناطق خشک و بیابانی، حفاظت از محیط زیست، تنوع زیستی و حیات وحش در مناطق بیابانی و منابع معدنی در مناطق خشك و كويری بحث و بررسی خواهد شد.