با مجوز اپراتورهاي نسل سه و چهار تعداد کاربران اينترنتي صد برابر شدهاند
در ابتداي اين برنامه شاهميرزايي در خصوص اعتراضات اعضاي شورا در خصوص مجوز دادن به اپراتورهاي تلفن همراه مبني بر خدمات اينترنتي، اظهار داشت: همانطور که برداشتهاي غلطي از برخي از مباحث در رسانهها مطرح شد قطعا کسي با تکنولوژي مخالف نيست و تعبيري از حضرت آقا در اين باب وجود دارد که ميفرمايند اگر ما را از اين فناوريها منع کردند بايد به زور هم که شده از اين فناوري استفاده کنيم.
وي با بيان اينکه خيلي از اعضاي شورا افرادي هستند که در اين حوزه کار کردهاند، خاطر نشان کرد: قطعا ايرادات به نحوه اجر است که ناگهان ما با اين مجوز تعداد کاربران اينترنتي را حدود 100 برابر کرده ايم؛ در کشورهاي لاييک هم براي چنين موضوعي ابتدا مطالعات جدي ميشود. سوال ما از وزارتخانه اين است که سند افزايش پهناي باند فضاي مجازي کجاست؟ همه جاي دنيا اين بحث منتشر و تبيين ميشود. با چه مطالعهاي اين کار صورت گرفته است؟ نگراني ما در خصص همين امر است که مطالعه جدي دراينباره صورت نگرفته است.
در ارتباطات وضعيت مناسبي در کشور حاکم نيست
سبوحی در پاسخ خاطر نشان کرد: ما در رابطه با ارتباطات وضعيت مناسبي نداريم. اين بحثي که نسل 3 و 4 ارائه داده شده صرفا براي اينترنت نيست؛ لازم است توضيح دهم که حجم اطلاعات در حال افزايش است و اين حجم بالا منابع ميخواهد؛ اينکه ما ميگوييم نسل 3 و 4، دو مولفه از جمله دادن سرعت بالاي اطلاعات و ديگري سرعت حرکت مشترک است.
وي یادآور شد: ما هميشه مسئول بوديم که چرا در کشور ما از اين ظرفيت استفاده نميشود لذا از ابتدا هم اعلام کرديم در تاريخ 31 مرداد که پايان انحصار اپراتور سوم است با شرايط کيمسيون تنظيم به اپراتورهاي ديگر هم اين امکانات را ميدهيم که اين کار انجام شد و با اين کار تسهيلات مختلف را براي کاربران تهيه کرده ايم.
نماينده وزارت ارتباطات افزود: برآورد ما اين است ما بعداز 4 يا 5 سال حدود 50 درصد از مشترکين از اين شبکهها منتقل خواهند شد.
بعد از گذشت 5 سال هيچ پيوست فرهنگي تهيه نشده است
شاهميرزايي با تاکيد بر اينکه در ابتداي تعريف اين فرآيند چيزي به نام نسل 3 وجود نداشت، تاکید کرد: ولي متاسفانه برنامهاي که در آن زمان ارائه شد به دليل مشکلاتي که آن اپراتور داشت، نشد که به خوبي اجرايي شود. چون در آن سال شروع کار بود قابل قبول بود که يکسري از مباحث به بعد موکول شود مثلا ما يک کاغذ سفيد داشتيم که گفتيم اين پيوست فرهنگي است و بعدها اين را تکميل خواهيم کرد اما الان که ما بيش از 70 ميليون سيمکارت فعال اين دو اپراتور را داريم و به راحتي يک کودک ميتواند با يک پيامک آن را فعال کند نبايد چنين باشد که ما هنوز آن پيوست 5 سال گذشته را داريم.
وي همچنين اظهار داشت: با توجه به اينکه دولت قبل 5 سال در اين حوزه وقت داشت و بيشتر مقصر از دولت کنوني است اما بايد ببينيم اين دولت در اين يکسال چه کاري انجام داده است و اين درست نيست که بگوييم ما بعد از پنج سال کار جديدي نکرده ايم و مثل پنچ سال پيش که خدماتي را به يک اپراتور داديم در شرايط کنوني هم فقط همان خدمات را به اپراتورهاي ديگر داديم؛ آيا اين استدلال درست است؟! طبيعي است الان بايد نسبت به قبل مطالعات کاملتري انجام دهيم و از تجربه قبل استفاده کنيم.
وقتي مرجع تقليدي اظهار نظر ميکند نبايد بگوييم ايشان را تحت تاثير قرار داده اند
سبوحي در رابطه با سوال پيامکي برنامه گفت اين سوال نسبي است چراکه بايد ببينيم تعريف پرسرعت و کم سرعت چيست. فرهنگ سازي جنبههاي مختلفي دارد؛ اين روزها کمتر کسي است که در 24 ساعت به اينترنت دسترسي نداشته باشد که بنابراین و باتوجه به نياز جامعه بنده گزينه يک را انتخاب ميکنم.
شاهميرزايي گفت: در سوال فقط در فرهنگ سازي تاکيد شده است اين که ما بايد از اين خدمات استفاده کنيم خوب است اما بايد ببينيم چرا خيلي از دلسوزان مشکلاتي را وارد کرده اند؛ جواب من اين است که فرهنگ سازي نشده است.
عضو شوراي فضاي مجازي اظهار داشت: ما اگر سخن منتقدين را ناقص بشنويم ظلم است؛ وقتي مرجع تقليدي در اين رابطه اظهار نظر ميکند نميشود بگوييم ايشان را تحت تاثير قرار دادهاند.
وي افزود: ما نميگوييم اينترنت پرسرعت بد است ما ميگوييم در اين امر يکسري پيش نياز، نياز داريم بهطور مثال وقتي وزير بهداشت ميگويند در شير نبايد پالم باشد بعد عدهاي بيايند بگويند وزير بهداشت با شير مخالف است.
وي در ادامه یادآور شد: بنده سوال دارم آيا سرعت مساوي با پهناي باند است؟ يک مسئله مهم در سرعت فاصله سرور تا کاربر است ما بايد سرور را به داخل کشور بياوريم. کسي اين کار را از وزارتخانه پيگيري نميکند که چرا ما از مرکز دادهاي که توليد محتوا هم ميکند بابت پهناي باند پول ميگيريم؟
تولیدکنندگان محتوا از دادن سهم دولت معاف ميشوند
سبوحي گفت: در رابطه با ميزباني اطلاعات وقتي ميزباني ما خارج از کشور است کيفيت ما پايين ميآيد. اينکه ما بخواهيم ميزبانيها را به داخل کشور بياوريم از تکاليف ماست و طبق قانون پنجم شبکه ملي اطلاعات اين کار را آغاز کردهايم به طوری که سال گذشته اطلاعاتي که در داخل ميزباني ميشد 10 درصد بوده است اما امسال اين رقم به 34 درصد رسيده است و حتي براي اينکه دقيقتر ترافيکها را جدا کنيم مراکز تبادل اطلاعات آي پي را در کشور ايجاد کردهايم که اين امر يک اتفاق بزرگ است.
وي افزود: اينکه ما مجوز اپراتورهاي نسل 3 و 4 را دادهايم تازه شروع کار است؛ ما به موازات اين پروانههايي که دادهايم کار را براي توليد محتوا شروع کردهايم. اخيرا در حمايت از محتوا و افرادي که محتوا توليد ميکنند مصوبهاي در شوراي تنظيم و مقررات تصويب شد و مقرر شده است که سهم اپراتورها، بيشتر از 30 درصد تعيين نشده و ما براي حق و سهم دولت که از درآمد اپراتورها حاصل ميشود، بخشي را که مربوط به محتوا است معاف کردهايم.
مصوبات شورايعالي فضاي مجازي براي دولت لازم الاجراست
قائم مقام سازمان تنظيم مقررات ارتباطات راديويي در رابطه با پيوست هاي فرهنگي گفت: سال 86 که مزايده اپراتورهاي نسل 3 را داشتيم مصادف بود با ابلاغ کلي سياستهاي برنامه پنجم توسط مقام معظم رهبري که بر دولت تکليف شد که پروژههاي مهم بايد پيوست فرهنگي داشته باشد؛ تاکنون مصوبات شورا براي ما لازم الاجراست و اين موضوع را تا کنون اجرايي کردهايم.
سبوحي افزود: شوراي فضاي مجازي 3 مشخصه را براي ما تکليف کردهاند که عبارت است از دسترسي پرسرعت، تحرکپذيري کاربر و تعرفههاي رقابتي که خود اين 3 مولفه تاييد اين نکته هستند که اپراتورهاي ما بايد به نسل 3 و 4 تغيير کنند چون ما يک اپراتور داريم که اين خدمات را ارائه ميکرد و طبيعتا شاهد اين خواهيم بود که با افزايش اپراتورها تعرفهها کاهش پيدا خواهد کرد.
شرکت داخلي براي توليد ترافيک بايد پول بدهد اما شرکت خارجي پول ميگيرد!
شاهميرزايي با طرح اين سوال که مسئله ما اين است چرا در اين مسائل هميشه قول آينده ميدهيم؟ گفت: معمولا آنچيزي که مدنظرمان است را ميگوييم بهطور مثال از سياست هاي شورا که حدود 30 بند است فقط 3 سياست گفته ميشود يا از برنامه پنجم هميشه آن قسمت افزايش باند که مورد نظر اين دولت است گفته ميشود اما مباحث ديگري مثل دولت الکترونيک که در اين برنامه بوده است صحبتي نشده است و جامعيتي در ديدگاه ما نبوده است بهطور مثال کره جنوبي مقام اول پهناي باند است ولي 70 درصد محتوي را خودش در داخل توليد ميکند.
وي همچنين در پاسخ به برخي از اظهارات سبوحي خاطرنشان کرد: در رابطه با توليد محتوا در داخل که شما فرموديد کميسيون تنظيم مقررات ميخواهد مجوز بدهد نگران شدم؛ خواهش ميکنيم مجوز ندهيد. چرا که ما يکي از مشکلاتمان اين است که هميشه شرکتهاي داخلي خودمان که ميخواهند کاري را انجام بدهند مجوز ميخواهند اما کشورهاي خارجي براي انجام اين کار نيازي به مجوز ندارند بهعبارتي شرکت خارجي براي توليد ترافيک پول ميگيرد اما در داخل بايد پول بدهند، داخلي براي توليد محتوي مجوز ميخواهد اما خارجي مجوز نميخواهد.
در شبکههاي ثابت بايد اينترنت پرسرعت داشته باشيم
سبوحي در ادامه خاطر نشان کرد: ما در حوزه تصدي تمام قسمتهايي را که بايد واگذار ميکردهايم واگذار کردهايم به بخش خصوصي و فقط در حوزه حکومتي تصدي آن بر عهده ما است و اينطور نيست که ما بدون اينکه منافع بخش خصوصي را در نظر بگيريم بتوانيم اقدامي را انجام بدهيم.
وي افزود: ما در شبکههاي ثابت هم معتقديم که بايد اينترنت پرسرعت داشته باشيم؛ از نظر دسترسي اينترنت پر سرعت وضعيت مناسبي نداريم و اعلام ميکنم که در حوزه شبکههاي ثابت تا يکي دو ماه آينده بايد يک همگرايي اتفاق بيفتد و يکي از دلايلي که کيفيت و قيمت مناسب نيست به دليل تعدد بازيگران در حوزه ثابت است البته اين بحث به معناي حذف هيچکدام از بخشها نيست ولي معتقديم نيازمند بازسازي هستيم.
نماينده وزارت ارتباطات خاطر نشان کرد: سايتهاي مختلف که اپليکيشنهاي ايراني را به فروش ميگذارند بسيار زياد شده است که ما حتما اين مسير را ادامه خواهيم داد؛ شما وقتي پهناي باند را توسعه ميدهيد چون به فرد امکان کار کردن در شرايط خودش را ميدهد به اشتغال کمک شاياني ميکند.
وي در پاسخ به اظهارات شاهميرزايي در خصوص ندادن مجوز گفت: مجوز دادن هميشه به معناي محدود کردن نيست گاهي اوقات شما مجوز ميدهي تا کار توسعه پيدا کند چراکه کار با بي نظمي شناخته ميشود و توسعه پيدا نميکند.
چرا بودجه يک وزارتخانه در اين دولت به يکباره 5 برابر شده است؟
شاهميرزايي در ادامه یادآور شد: ما در شوراي عالي فضاي مجازي در اين يک سال عادت کردهايم که اخبار اين حوزه را قبل از اطلاع خودمان بايد از رسانه دريافت کنيم. قاعدتا آن مواردي که بهعنوان سياستهاي شوراي عالي کشور ابلاغ شد، اسناد بالا دستي شورا است که بايد اجرا شود و براي اينکه اين موارد در شورا مطرح شود وزارت خانه بايد يک پيشنهادي، پيش نويسي يا حتي يک برگه کاغذ بدهد تا شورا به آن راي بدهد؛ وقتي چيزي ارائه نشده است نميتوانيم بگوييم که شما تصويب کنيد و ما راي ميدهيم.
شاه ميرزايي در خصوص اينکه بودجه اين وزارت خانه در سال گذشته 5 برابر شد، گفت: آيا سوال پيش نميآيد که در اين دولت چرا به يکباره بودجه اين وزارتخانه 5 برابر شده است؟ آيا اينکه گفته ميشود ما بهدنبال تصديگري نيستيم اينترنت فروشي تصديگري نيست؟
وي تاکيد کرد: تقريبا شما هر جاي دنيا برويد نميتوانيد يک سيمکارتي را پيدا کنيد و بخريد بدون احراز هويت. ولي در کشور ما موارد بسياري هست که شخص ميگفت 5 سيم کارت به اسم من وجود دارد و با آن جرم قانوني صورت ميگيرد.
شاهميرزايي گفت: 10 درصد GDP کشور ها را اين صنعت به خودش اختصاص ميدهد و آنهم به معناي 10 درصدي است که با هر 10 ميليون ميتوانيم يک شغل ايجاد کنيم؛ بهترين فرصت براي خروج از رکود همين است که ما بايد بگوييم اين موضوع را در کشور به چند درصد رساندهايم.
دولت عزمي براي اصلاح وضعيت فيلترينگ ندارد
وي در ادامه گفت: بحث من در رابطه با مجوز اين است که اين موضوع زمانبر است. مرکز داده و سيديان که در داخل وزارتخانه است را مجوز نميدهيد اما يکسري مسائل که از وظايف وزارتخانه نيست را مجوز ميدهيد؟ در بحث فيلترينگ که بنده هم معتقدم بايد اصلاح شود و ايراداتي دارد علي رغم صحبتهايي که در رابطه با اين موضوع از سمت دولت شده است و فقط اقدامات رسانهاي است يک برگه کاغذ در خصوص پيشنهادي براي بهتر کردن اين روند از دولت به شورا نيامده است.
دولت فقط مي گويد اينترنت پرسرعت حق مسلم ما است
شاهميرزايي اظهار داشت: در خصوص اينترنت خانواده که يک خانوادهاي بتواند با خيال راحت براي فرزندش اين امکان را فراهم کند هيچ اقدامي صورت نگرفته است در صورتيکه اين کار شايد در طول يکماه نهايتا ميتوانسته انجام بگيرد.
وي ادامه داد: اما دولت اين مسائل را نگاه نميکند و فقط ميگويد اينترنت پرسرعت حق مسلم مردم ما است، ما خودمان هم مدعي اينترنت پرسرعت هستيم اما بايد همه جانبه به اين عوامل نگاه کرد و خيلي از عوامل مانند احراز هويت، سي دي ان و غيره بايد مورد توجه قرار بگيرد.
دولت متصدي فروش اينترنت است
سبوحي تاکيد کرد: اينکه ما بخواهيم مصوبات شورا را اجرا نکنيم درست نيست چراکه ما يک دستگاه اجرايي هستيم.
وي در رابطه با فروش اينترنت گفت: قانون تعريف کرده است که شبکه زير ساخت ما بايد در اختيار دولت بماند و در صدر اصل 44 است که تصدي گري اين امر در اختيار دولت است.
سبوحي در خصوص دغدغه فرهنگي وزارت ارتباطات گفت: اولين دستگاهي که در کشور بحث پيوست فرهنگي را مطرح کرد و خودش را ملزم دانست ما بوديم و جلسات متعددي را با دانشگاهيان و صاحب نظران درخصوص تدوين پيوست فرهنگي داشتيم و از اپراتور تعهد گرفتيم که هر پيوستي که درآينده ابلاغ کنيم لازم الاجرا است.
وي افزود: ما به محض تشکيل شوراي عالي مجازي نامهاي را به دبير شورا نوشتيم و درخواست کرديم که با توجه به اينکه شورا تشکيل شدهاست و ما قصد تدوين پيوست فرهنگي را داريم سياستها و اصولي را که مدنظر شورا است به ما اعلام کنند ولي هيچ جوابي از شورا نگرفتيم.
رئيس شوراي عالي فضاي مجازي هم 3G را بدون مجوز خوانده است
شاهميرزايي در ادامه گفت: در بحث پيوست فرهنگي فرمايش شما صحيح است و دبيرخانه روي آن کار کرد که البته جاي نقد دارد اما الان وزير ارتباطات ميگويد ما خودمان پيوستي نوشتيم و آنرا به شورا داديم؛ اگر شما ميخواستيد خودتان پيوست بنويسيد از اول ميگفتيد و همان را ميداديد ما بررسي کنيم.
وي افزود: اينکه ميگوييم اپراتورهاي نسل 3 اشتغال زاست و فرصت بسيار مناسبي است کاملا قابل قبول است اما به شرط اينکه ما نياييم تجهيزات را از کشورهاي خارجي بخريم و نصب کنيم و بعد هم ترافيک از خارج بخريم، اينکه نميشود اقتصاد؛ براي اينکه اين چندين هزار ميليارد سرمايه به کشور برگردد نيار به تمهيدات دارد.
سبوحي با بيان اينکه طبق قانون برنامه دولت موظف است براساس نقشه مهندسي فرهنگي کشور و نظام نامه پيوست فرهنگي نسبت به تهيه پيوست فرهنگي اقدام کند، اظهار داشت: ما براساس اين موضوع پيوست را تهيه کرديم؛ اينکه شما ميگویید ما هرچيزي را بياوريم در شورا در جايي ذکر نشده است که بايد چنين کاري صورت بگيرد.
مقصودي، مجری برنامه در اين بخش با اشاره به مصاحبه آقاي انتظاري رئيس شوراي عالي فضاي مجازي گفت: ايشان اخيرا انتقادي به عملکرد دولت داشتهاند و در اخبار گفتهاند که طبق مصوبه 3G بايد در شوراي فضاي مجازي مجوز ميگرفت.
سبوحي در پاسخ به اين سوال خاطر نشان کرد: تفکري بهوجود آمده است که هرکس هرکاري ميخواهد بکند بايد برود شورا اجازه بگيرد.
شوراي عالي فضاي مجازي براي چه درست شده است؟
شاهميرزايي در پاسخ به اين بحث گفت: وقتي دبير شورا جمع بندي کرده است و به اين رسيده است اين امر نبايد صورت بگيرد پس ديگر نبايد اين موضوع را تفسير به راي کرد، اينگونه سنگ رو سنگ بند نميشود؛ اينطور نيست ما بگوييم هر مسئلهاي بايد بيايد در شورا، ما ميگوييم هيچ مسئلهاي از اين مسائل کلان فضاي مجازي کشور، به شورا نيامده است؛ پس اين شورا براي چه درست شده است؟
فيلترينگ هوشمند ميشود
سبوحي در خصوص راهکار اصلاح فيلترينگ گفت: اين روش فعلي باعث کندي کار شده است و روش تصحيح اين امر پالايش هوشمند اين موضوع است. يعني فيلترينگ هم بايد هوشمند باشد و هم توزيع اين فيلترينگ بهصورت هوشمند باشد؛ حتي فيلترينگ ميتواند به تناسب با کاربر هم هوشمند باشد که اين پروژه بهصورت کامل در وزارتخانه تعريف شده است.
شاهميرزايي خاطر نشان کرد: ما بايد مسائل را به مردم کامل بگوييم بهجاي اينکه فقط به مردم بگوييم دسترسي به اينترنت حق مسلم شماست بياييم يکسري مسائل ديگر را هم به مردم بگوييم. شبکه ملي اطلاعات اصلا افزايش زيرساخت نيست بلکه يعني چه کنيم که از اين سرمايه گذاري عظيمي که در اين امر صورت گرفته است با اولويت استفاده کنيم و بين ترافيک داخل و خارج تمايز پيش بيايد؟
سبوحي یادآور شد: ما برآود ميکنيم جايگاهمان از نظر اقتصادي در حوزه ارتباطات 40 هزار ميليارد تومان در سال است که ما اگر تمام بخش را جمع کنيم درآمدي که ازاين حوزه کسب ميشود به 20 هزارميليار تومان بيشتر نميرسد و اين نشان دهنده اين است که بايد خيلي کار کنيم.
نارضايتي 66 در صدي مردم از فرهنگ سازي براي استفاده از اينترنت پرسرعت
سوال پيامکي اين برنامه نظرسنجی در مورد اقدامات و فرهنگ سازي لازم براي اسنفاده بهينه از اينترنت پر سرعت بود که 66 درصد مردم با انتخاب گزينه 2 به نارضايتي از فرهنگسازي و اقدامات صورت گرفته در رابطه با اينترنت پرسرعت راي دادند.