به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، سرهنگ «علی غیاثوند»، معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی نیروی انتظامی گفت: رشد سرقت منزل نیز کاهش یافته و در سرقت قطعات و لوازم خودرو، وسایل نقلیه و موتور سیکلت هم روند نزولی را مشاهده کرده ایم.
وی با بیان اینکه با گذشت زمان شیوه ها و روش های سرقت، نوع اموال و اشیای مسروقه و وسایل و ابزار مورد استفاده برای ارتکاب سرقت تغییر یافته، گفت: امروزه برخی سارقان از آخرین روش ها و فناوری های روز برای پیشبرد کار خود استفاده می کنند که باعث شد روند سرقت نسبت به سال های گذشته تغییر یابد.
وی ادامه داد: بر این اساس با افزایش آمار سرقت بویژه در سرقت های خرد، پیشگیری و مقابله با سرقت در سال جاری در اولویت اول برنامه های کاری ناجا قرار گرفت.
سرهنگ غیاثوند گفت: آمار وقوع سرقت در کشور در سال 92 نسبت به سال 91، 33 درصد و در سال 93 نسبت به 92 نیز یک درصد افزایش یافته، اما شاهد 32 درصدی کاهش سرعت رشد سرقت بوده ایم.
شرایط زندان ها از حیث بازپروی مجرمان مناسب نیست
وی با بیان اینکه شرایط زندان ها از حیث بازپروری مجرمان مناسب نیست، گفت: گاهی افراد در زندان ها اقدام به تشکیل باندهای مجرمانه کرده و برای ادامه ارتکاب سرقت پس از آزادی اقدام به یارگیری جدید می کنند که لازم است موضوع طبقه بندی زندانیان و تلاش در جهت بازپروری آنها در زندانها با اهتمام بیشتری دنبال شود.
حرفه آموزی صحیح در زندان ها
وی ادامه داد: حرفه آموزی در زندان ها باید به صورتی باشد که اشتغال پس از آزادی از زندان ها ایجاد شود و همچنین مددکاری از خانواده های زندانیان صورت بگیرد که خانواده زندانیان دچار آسیب نگردد و باید شرایطی فراهم شود که زندانیان پس از آزادی برای امرار معاش به شغلی اشتغال ورزند.
دستورالعمل تشدید مقابله با سرقت در دستور کار است
سرهنگ غیاثوند گفت: سال جاری با توجه به اولویت مبارزه با سرقت، دستورالعمل تشدید مقابله با سرقت و تشکیل قرارگاه مبارزه با سرقت در ستاد ناجا و 14 استان هدف که بیشترین آمار وقوع سرقت را دارا است در دستور کار قرار گرفت که هدف از تشکیل آن استفاده از تمام ظرفیت ها، امکانات و توانمندی های ناجا و به عبارتی تمرکز توان داخلی ناجا و همچنین مسوول سازی و بکارگیری نهادها و سازمان های دولتی و خصوصی که هر کدام در تولید و حفظ امنیت در موضوع سرقت نقش دارند، است.
وی ادامه داد: همگرایی و هم افزایی در ناجا منجر شد که در بحث مقابله با سرقت به توفیقاتی دست یابیم بنحویکه در بررسی آمار شش ماهه وقوع و کشف سرقت، شاهد کاهش چشمگیر سرعت افزایش وقوع و همچنین افزایش کشف در سطح کشور هستیم.
معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا گفت: جلساتی در معاونت پیشگیری قوه قضاییه درخصوص پیشگیری از سرقت با حضور مسوولان یا نمایندگان سازمان های متولی امر پیشگیری تشکیل شده و به موازات آن در استانها نیز رده های استانی تعامل خوبی را با قوه قضاییه برای دستیابی به اهداف داشته است.
سرهنگ غیاثوند با بیان اینکه در 9 استان مبارزه با سرقت های خرد و لوازم و قطعات خودرو اولویت اول است، افزود: روند رشد این گونه سرقت ها کاهش یافته است.
جلسه با خودرو سازان برای ارتقا ضریب ایمنی خودروها
وی گفت: یکی از بسترهایی که تمایل سارقان را به سرقت وسایط نقلیه و همچنین قطعات و لوازم آن ترغیب می کند، ضعف سیستم ایمنی خودروها و وسایط نقلیه است که برای ارتقا ضریب ایمنی خودروها جلسات متعددی را با خودروسازها داشته ایم.
سرهنگ غیاثوند ادامه داد: مشکل دیگری که وجود دارد کمبود قطعات یدکی اصلی برخی خودروها در نمایندگی های مجاز و خدمات پس از فروش است که این موضوع باعث می شود چرخه سرقت حفظ شده و مالباختگان قطعه مسروقه را از بازار سیاه یا به عبارتی ازخریداران اموال مسروقه تهیه کنند که در جلسات با مسوولان مربوطه این مشکل نیز مطرح شده است.
شرکت بانوان در برخی سرقت ها
معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا گفت: بانوان نیز در برخی سرقت ها به تنهایی یا در گروه های سارقان مشارکت داشته که از جمله این سرقت ها می توان به جیب بری یا کش روی یا سایر سرقت ها که سارقان مرد از زنان با عنوان پوشش در زمان سرقت استفاده می کنند.
وی تصریح کرد: در تعطیلات ایام پایانی هفته، پلیس اعم از کلانتری و آگاهی همانند سایر روزهای هفته انجام وظیفه کرده و ضمن پوشش انتظامی شهر پاسخگوی مراجعان نیز هست.
لزوم فرهنگسازی استفاده از صندوق امانات
معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا گفت: شیوه های مقابله و روش های برخورد با سارقان متناسب با دگرگونی های سرقت متحول شده بطوریکه یکی از روش های پیشگیری از سرقت منزل، خارج کردن اشیای قیمتی و کم حجم و ارز و وجه نقد از منزل و نگهداری آن در مکانی امن است که صندوق امانات در بانک ها و موسسات مالی و اعتباری می تواند مفید فایده باشد.
سرهنگ غیاثوند تصریح کرد: البته اکنون تعداد شعباتی که دارای این امکانات باشد بسیار محدود است و امکان دسترسی برای مردم فراهم نیست، از این رو ضرورت دارد که بانکها و موسسات مالی و اعتباری برای راه اندازی صندوق امانات اهتمام لازم را داشته باشند که در این رابطه نیز جلساتی را با نمایندگان بانکها داشته ایم و این موضوع در حال پیگیری است.
وی ادامه داد: بانک ها برای ایجاد چنین پتانسیلی به لحاظ حفاظتی و فیزیکی باید شرایط خاصی داشته باشند که در این صورت برای بانکها هم برند بوده و هم درآمدزایی خواهد داشت.
فقر، اعتیاد و بیکاری عمده دلایل وقوع سرقت
این مقام انتظامی درمورد علل وقوع سرقت گفت: یکی از دلایل وقوع سرقت وجود فقر و اعتیاد و بیکاری است که وجود این دلایل رابطه مستقیمی با افزایش وقوع سرقت دارند.
سرهنگ غیاثوند افزود: یکی از اضلاع تحقق سرقت، وجود خریداران اموال و بازار تقاضا برای اموال مسروقه است، مالخرهای حرفه ای که اقدام به خرید اموال مسروقه با قیمت بسیار پایین تر از قیمت اصلی می کنند، به لحاظ نفع مالی در حفظ چرخه سرقت نقش مهمی دارند، چنانچه برخورد قاطع و لازم از جمله الزام آنها به عودت عین مال مسروقه و جبران خسارت مالباختگان و تحمل کیفر قانونی وجود نداشته باشد به نتیجه مطلوبی در امر مبارزه با سرقت نخواهیم رسید.
وی ادامه داد: یکی دیگر از دلایل وقوع سرقت، پایین بودن هزینه ارتکاب جرم برای سارقان است. در صورتیکه سارقان هزینه های قانونی ارتکاب جرم اعم از محکومیت و یا استرداد اموال مسروقه را متحمل نشوند و به راحتی به سطح جامعه بازگردنند، می توانند برای جوانان و افراد بیکار و مستعد ارتکاب جرم الگو قرار گیرند.
** مراقب کودکان در پارک ها باشید
معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا درمورد سرقت طلا از کودکان گفت: بعضی از سارقان در داخل پارک ها و اماکن عمومی از کودکانی که طلا و یا سایر اشیای قیمتی از جمله گوشی موبایل گرانقیمت به همراه دارند، سرقت می کنند که لازم است خانواده ها در اماکن عمومی و پارکها مراقب فرزندان خود بوده و کودکان خود را رها نکنند و حتی الامکان فرزندان خود را در حالیکه دارای زیور آلات هستند به تنهایی بیرون نفرستند.