به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از مشهد، سلطانیفر، معاون رئیس جمهور امروز در اولین همایش"بین المللی علمی راهبردی توسعه گردشگری ایران چالشها و چشماندازها" که در دانشکده علوم پایه فردوسی مشهد برگزار شد، گفت: امروز گردشگری یکی از فعالیتهای تجاری جهان است که در سال 2013 درآمدی معادل 1150 میلیارد دلار از آن خود کرده است.
وی با اشاره به اینکه پیش بینی میشود این درآمد در سال 2050 به حدود 2600 میلیارد دلار برسد، تصریح کرد: از درآمدهای گردشگری در سال 2013 روزانه حدود 3.5 میلیارد دلار بوده و کشورهای مختلف با توجه به جاذبههای مختلفی که داشتند، توانستند سهم قابل توجهی را به خود اختصاص دهند؛ اما ایران دارای سهمی کمتر از نیم درصد در این مسیر بوده است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: گردشگری 30 درصد از صادرات خدمات جهان اختصاص داده و به عنوان یکی از گروههای فعال دارای رده چهارم است.
سلطانی فر ادامه داد: سهم گردشگری در اشتغال زایی حدود 4/5تا 5 درصد است و به صورت مستقیم و غیرمستقیم به حدود 9 درصد در سال 2012 میرسد.
وی با بیان اینکه سهم تولید ناخالص گردشگری در بخش اقتصادی حدود 2 تا 10 درصد در کشورهای مختلف میباشد، بیان داشت: این مهم از نظر اقتصادی ضمن اینکه یکی از عوامل ورود ارز به کشور میباشد در تراز پرداختها نیز سهم قابل توجهی را از آن خود کرده است.
رئیس سازمان صنایع دستی و گردشگری خاطرنشان کرد: ایران با توجه به تمدنی غنی مسیر امور مردمانی با فرهنگ های مختلف بوده که در طول تاریخ هر یک از این مردم در یک گوشه از این کشور جا گرفته و علاوه بر تاثیرگذاری تاثیر نیز پذیرفتهاند.
معاون ریاست جمهوری ضمن اشاره به اینکه ایران از نظر جاذبههای فرهنگی در رتبه های بالایی منطقه خاورمیانه قرار دارد، بیان داشت: دیگر کشورهای منطقه علی رغم داشتن جاذبههای گردشگری ضعیف؛ اما توانستهاند عرصههای مختلف توسعه گردشگری و فرهنگی را به خود اختصاص دهند؛ اما ایران علی رغم داشتن این جاذبه های بالا در این زمینه ضعیف عمل کرده است.
وی ادامه داد: مجمع جهانی اقتصاد در سال 2013 اعلام کرد که از نظر گردشگری اقتصاد ایران در بین 140 کشور دنیا رتبه 98 را به خود اختصاص داده است و این رتبه نشان دهنده 16 پله ارتقاء نسبت به سال 2012 میباشد؛ اما باید به این نکته نیز توجه کرد که مجمع جهانی اقتصاد ایران را به عنوان ارزانترین کشور در زمینه گردشگری معرفی کرده است.
سلطانیفر تصریح کرد: با توجه به ناامنیهای که در کشورهایی مثل مصر وجود دارد ایران توانسته جایگزین مناسبی برای این کشورها در منطقه باشد و این را از ابراز علاقه گردشگران جهانی برای حضور در ایران میتوان فهمید.
رئیس سازمان صنایع دستی و گردشگری با اشاره به اینکه امروز سرمایه گذاران مختلف در بخشهای مختلف گردشگری نزدیک به 900 پروژه با اعتبار بیش از 19 هزار میلیارد تومان و با پیشرفت فیزیکی 40 درصد در دست ساخت دارند، گفت: ظرفیتهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، زیارتی و گردشگری سلامت از جمله ظرفیتها و توانمندیهایی است که خواهیم توانست با مشارکت یکدیگر نهادهای دولتی و خصوص جای اقتصاد نفتی را بگیریم.
وی تاکید کرد: اقتصاد مقاومتی یک سیاست راهبردی است بنابراین در شرایط کنونی و با توجه به تحریم های ناجوانمردانه کشورهای دنیا ایران میتواند با بهره گیری از ظرفیتهای فرهنگی و اقتصادی گردشگری تهدیدها را تبدیل به فرصت کند.
معاون ریاست جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: در آستانه تدوین بودجه سال 94 و تدوین برنامه ششم کشور هستیم که در این مسیر تمامی دستگاه های اجرایی کشور باید نظرات خود را بیان کنند و سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی با تلاش جمعی دست اندرکاران خود توانسته پیشنهادات خود را یک سال زودتر از سایر دستگاهها به معاونت راهبردی تقدیم کند.
سلطانیفر در پایان قوانین مربوط به صدور روادید، تسهیلات گمرگی، عدم استفاده از امکانات خارجی، مالیات بر فعالیت های گردشگری، بیمه مربوط به فعالیت های گردشگری، ظرفیت مناطق آزاد تجاری و صنعتی، عدم سهولت سرمایه گذاری و کسب و کار در ایران، سهم درآمدهای گردشگری در برنامه های اقتصادی، عدم تامین زمین با قیمت مناسب برای فعالیت های گردشگری، مشکلات حمل و نقل و غیره را ازجمله مشکلات و چالش های موجود در مسیر گردشگری ایران دانست.