به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، شایعه یكی از مخربترین شیوه ها برای كاهش احساس امنیت جامعه محسوب می شود و به همین منظور پیشوایان دینی، شایعهسازی را منع كرده و آن را حرام شرعی و قطعی اعلام كردند.
به روایت قرآن كریم شایعه سازان نوح نبی را دیوانه، حضرت موسی را جادوگر و پیامبر اسلام را شاعر و مجنون نامیدند.
شایعه از ریشه شیعه به معنای رواج یافتن است و درلغت نامه دهخدا به معنی نشر ساختن و حرفی را بر سر زبان ها انداختن از آن یاد شده و از نظر اندیشمندان به خبری گرفته می شود كه بدون انكه كه منبع آن شناخته شود در جامعه به سرعت پخش می شود.
پیشوایان شایعه سازی را منع و حرام اعلام كردند و آن را از معاصی برزرگ شمرده اند، پیامبر اسلام می فرمایند: هر كسی راز مومنی را فاش كند چنان باشد كه خود آن را فاش كرده باشد، و در جای دیگری می فرمایند:منفورترین شما كسانی است كه سخن چینی می كند و در بین شما اختلاف ایجاد می نماید و شما را به لغزش می اندازد.
دلایل بروز شایعه در جامعه:
1-خودنمایی و تلاش برای جلب توجه دیگران
2-ترس و وحشت( امروز BBC روباه پیر استکبار فتنه ای بر علیه ایران و مردمش شروع کرده و رسانههای بیگانه و صهنویستی دیگر مانند، "ارگان رسمی پنتاگون(رادیو فردا)"، "دویچه وله فارسی"، "سایت صهیونیستی بالاترین" و "صدای آمریکا" با آن همراه شدند و سعی می کنند با شایعه پراکنی اسید پاشی در کشور موجب ترس و وحشت نارضایتی مردم شوند.)
3-برای رسیدن به آرزو های واهی (رسانه های فاسد غربی امروز برای از بین همبستگی بین مردم ایران دست به دروغ پردازی درباره حوادث اخیر اصفهان زده اند با این روش شنیع قصد آشوب دارند که خوشبختانه با دستگیری متهم اصلی پرونده و فهم و درک ملت به آرزوی دیرینه و واهی خود دست نخواهند کرد.)
4-جلب و جذب حمایت دیگران كه به منظور خودشیرینی انجام می شود (کسانی که در این راه مانند مرد زن نما که چند روز پیش توسط نیرو های امنیتی دستگیر شد، با شایعه پراکنی و تشویش اذعان عمومی قصد خود شیرینی برای مزدورانی را داشت که خود از فاسد ترین انسان ها هستند)
انواع شایعه:
1-شایعات خزنده: شایعاتی هستند كه به آرامی منتشر می شوند و مردم آنها در گوش خود گفته و به همین طریق گوش در گوش در جامعه می پیچد .
2-شایعات خشونت بار : شایعاتی هستند كه باعث ایجاد خشونت بین دو نفر می شوند.
3-شایعات سریع: شایعاتی هستند كه بنا بر اهمیت و مهم بودن آن به سرعت در بین مردم جامعه منتشر می شود و همه را در بر می گیرد.
4-شایعات مخفی: شایعاتی هستند كه مدتی رواج می یابد و سپس مخفی می شود و در شرایط مناسب گسترش می یابد.
5-شایعات وهم آمیز: این نوع شایعات دنبال ایجاد رعب و وحشت در بین مردم هستند
6-شایعات تفرقه انگیز : شایعاتی هستنتد كه موجب ایجاد تفرقه بین گروه ها و ملت هایی كه با هم اتحاد و وحدت دارند می شود.
(امروزه BBC و سایر رسانه های بیگانه می کوشند تا با استفاده از گزینه دوم و پنجم، تحقق گزینه ششم را به ارمغان بیاورند و اتحاد بین مردم را از بین ببرند و بخشی از جامعه از مومنین و آمران به معروف جدا کنند که البته مردم انقلابی که قدم بر مسیر رهنمود های مقام معظم انقلاب می گذرانند همیشه در ذهنشان است که ایشان در بین مردم خراسان رضوی "حتی درباره کسانی که حجاب کامل و درستی ندارند، هرگونه تذکر خشن و توأم با نامهربانی را نفی کردند و تأکید داشتند که با روی گشاده، مهربان و اخلاق اسلامی با آنها سخن گفت، دلهای آنها مومن است و باید با رفتار صالح، زنگار از آینه دلهایشان زدود." خوشبختانه دشمن این مورد را هم فراموش کرده و نمی داند که تیرش به سنگ خورده است.)
چگونگی پخش شایعه :
شایعه به دو صورت در جامعه منتشر می شود كه به شرح زیر است:
الف –پخش علنی ب –پخش مخفیانه
شایعه سازان نیز به چند دسته تقسیم می شوند:
1-افرادی كه شایعه را باور نمی كنند و به آن اعتنا هم نمی كنند ولی آن را پخش می كنند.
2-افرادی كه شایعه را باور می كنند ولی در پخش كردن آن نقش ایفا می كنند.
3-افرادی كه شایعه را نه تنها آن را باور می كنند بلكه قبل از پخش آن چیزی را هم به آن اضافه می كنند.
(امروز دشمنان نظام مقدس کشورمان نیز از روش 3 استفاده می کنند و با در دست گرفتن برخی شبکه های اجتماعی سریعا به پخش و گسترش شایعه خود دامن می زنند ، مانند پیام هایی که این روزها در وایبر و واتس آپ و فیس بوک درباره اسید پاشی مطرح می شود، شعرهایی که سروده می شود و فیلم ها و عکس های غیر واقع که در معرض دید بازدیدکنندگان قرار می گیرد)
وظایف مردم در مقابله با شایعه:
هركسی در هر منصب و مقامی و مسئولیتی كه باشد وظیفه دارد تا در برابر بروز شایعه در جامعه كه می تواند باعث تخریب نظم و امنیت و آشفتگی شود بایستد. پیامبر گرامی اسلام (ص) هم می فرماید: هر كس از مومنی تهمتی را رد كند بهشت را برای او می نویسند. و درجای دیگری می فرمایند: هركس غیبتی را از مومنی رد كند آن عمل حجاب وی در برابر آتش جهنم است. حضرت امیر المومنین علی (ع) هم می فرمایند: هر كس اراده كند كه با شایعه سازی بین امت اسلام تفرقه ایجاد نماید بر تمام امت واجب است كه او را با شمشیر از بین ببرند.
از این رو می توان دریافت كه نه تنها شایعه موجب تخریب نظم و امنیت كشور و ایجاد تفرقه در بین مردم می شود بلكه گناهی نابخشودنی از سوی خداوند محسوب می شود و گناه آن با غیبت و تهمت برابر است.
پیامبر اسلام (ص) می فرمایند: هر كس غیبتی بر مومنی نسبت دهد در حالی كه آن مومن بی گناه باشد آتش جهنم بر او واجب است.
راه های مقابله با شایعه
1-تخریب شایعه
2-كنترل زبان
3-پرهیز از اغراض شخصی
4-پرهیز از گفتار بدون آگاهی
5-اجتناب از بدبینی و كنجكاوی بی مورد
6-عدم معاشرت با شایعه پردازان
7 –رجوع به آگاهان و كارشناسان
8-افشاء و رسوا كردن شایعه پراكنان
در مورد حادثه ی اسیدپاشی اخیر، یک منبع آگاه گفت که عامل اتفاقات اخیر اصفهان یک نفر بوده که به طور کامل شناسایی شده و در آینده نه چندان دور دستگیر و به مردم ایران معرفی خواهد شد.
البته پس از وقوع این حادثه رسانه ای شدن آن توسط یکی از خبرگزاری ها گروههایی در جنوب ، شرق و پایتخت شاید به طور سازمان یافته شروع به فعالیت کردند تا شایعه های اسیدی را در سطح کشور پخش کنند که در این رابطه تعدادی در جنوب، یک نفر در پایتخت و یک نفر نیز در اصفهان دستگیر شده اند که اقدام به پخش شایعه و ایجاد رعب و وحشت در مورد اسید پاشی بین زنان میکردند.
امروز واضح است که دست های پشت پرده ای در پراکنده کردن شایعات اسیدی در سطح کشور نقش دارند و الان وظیفه مردم این است که با همکاری خود با دستگاه های انتظامی و قضایی اجازه دهند سریعتر دامن این شایعات پرچیده شود و هرچه زودتر دسیسه گران غربی طعم شکستی دوباره را بچشند.