به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، سیاست ها ی دولت و مجلس برای جلوگیری از کاهش جمعیت کشور رنگ و بوی جدی تر ی به خود گرفته است.
همین چند وقت پیش بود که طرح «افزایش نرخ بارداری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت» که با امضای ۸۱ نماینده مجلس شورای اسلامی تهیه شد و در سوم تیر ماه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید اما برای ررسی مجدد جزئیات، به کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ارجاع شد.
هرچند، موافقان این طرح بر این باورند که از طریق معدومسازی روشهای جلوگیری از بارداری، میتوان زمینه را برای تحقق سیاستهای افزایش جمعیت و جلوگیری از کاهش آن، فراهم کرد اما برخی حقوقدانان بر این باورند که وجه سلبی این طرح و تعیین مصادیق مجرمانه برای کسانی که اقدام به پیشگیری از موالید میکنند، راه گشا نیست.
بر اساس ماده نخست این طرح و در صورت تصویب نهایی در مجلس، تمامی اقدامات جراحی برای پیشگیری از بارداری (وازکتومی، توبکتومی) مشمول ۲ تا ۵ سال حبس میشود.
این طرح اما در حالی به تصویب رسید که به طور میانگین بیست درصد زوجهای کشور نابارورند؛ عددی بزرگ که برخی کلان شهرها چون اصفهان به 25 درصد میرسد و به شدت نگران کننده است، اما کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
حالا هم در ادامه این سیاست ها، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت از حذف فرانشیز اعمال جراحی برگشت باروری در راستای عملیاتی شدن سیاستهای کلی جمعیت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری خبر داد ه است.
آنطور که مسئولان وزارت بهداشت اعلام میکنند درحال حاضر سه میلیون زوج نابارور در کشور زندگی میکنند. وزارت بهداشت در ماههای اخیر سعی کرده خدماتی به این زوجها ارائه دهد.
در واکنشی تازه به این موضوع محمداسماعیل مطلق، مدیر کل دفتر سلامت جمعیت با بیان اینکه هزینه جراحی بازگشت باروری رایگان شد ، گفته: با این اقدام، در زمینه تداوم برنامهریزی و اجرای فعالیتهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بهمنظور ارتقای نرخ باروری کلی و عملیاتی شدن سیاستهای کلی جمعیت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری گام دیگری برداشته شد.
او تاکید کرده: در این راستا با توجه به بند سوم سیاستهای کلی جمعیت، بنا به پیشنهاد دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس و تایید معاون بهداشت و حمایت و پشتیبانی همهجانبه و دستور مساعد وزیر بهداشت مقرر شد که با توجه به پوشش بیمهای خدمات یاد شده، هزینه سهم بیمار (فرانشیز) مربوط به اعمال جراحی برگشت باروری در افرادی که تحت عمل جراحی پیشگیری از بارداری قرار گرفته و متقاضی برگشت باروری هستند، نیز از محل اعتبارات طرح تحول نظام سلامت پرداخت شود.
او خاطرنشان کرده: بدون شک حذف فرانشیز و کاهش هزینه این اعمال جراحی، منجر به رضایتمندی متقاضیان دریافت این خدمات خواهد شد.
در هر حال نکته اینجاست که اندکی دقت در چرایی کاهش نرخ موالید، این نتیجه را مشخص خواهد کرد که در کنار عواملی چون دوری کردن برخی از زوج ها از فرزند آوری و یا ماندن بعضی دیگر در تک فرزندی، عدم باروری میتواند از جمله کلیدی ترین دلایل کاهش نرخ جمعیت باشد؛ حال آنکه کمتر به این عامل پرداخته شده و تدبیری برای مقابله با آن در نظر گرفته شده است.
این در حالی است که بسیاری از زوج ها تمایل زیادی به فرزندآوری دارند اما هزینههای درمانی زیادی میان آنها و داشتن فرزند قرار گرفته که بسیاری از عهده پرداخت آن بر نمیآیند و لذا نمیتوانند روند درمان را کامل کنند.
شاید اگر اینگونه اقدامات وزارت بهداشت به جای طرح های انچنانی مجلس زیاد شود و از هزینه های درمان ناباروری کاسته شود بتوان به افزایش جمعیت امیدوار بود.
منبع: شفاف