به گزارش گروه فضای مجازی«خبرگزاری دانشجو»، بعد از واکنش حسن روحانی نسبت به توطئه نفتی علیه ایران که به صورت غیرمستقیم عربستان را خطاب قرار داده بود، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با زبانی صریحتر نسبت به این موضوع واکنش نشان داد.
پوتین هم مانند رئیس، معاون و سخنگوی دولت ایران، کاهش قیمت نفت را محصول توطئه نفتی سعودی- آمریکایی خواند. همان موضوعی که بیژن زنگنه آن را انکار و از آن به عنوان یک مدل بازرگانی یاد کرد. باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه تلویزیونی روسیا الیوم در اینباره نوشت: رئیسجمهور روسیه در نشست خبری سالانه خود خاطرنشان کرد: کاهش قیمت نفت توطئه آمریکا و عربستان برای زیان رساندن به روسیه و ایران است. وی افزود: این ما نبودیم که پایگاههای نظامی خود را به سوی ناتوی آمریکا گسترش دادیم، بلکه آنها چنین کاری انجام دادند. پوتین افزود: ایران، هند و پاکستان میخواهند به عضویت دائم سازمان شانگهای درآیند. سازمان شانگهای به مسائلی بزرگتر از آنچه برای آن تشکیل شد، رسیدگی میکند زیرا جامعه جهانی به نقش آن نیاز دارد. رئیسجمهور روسیه همچنین گفت: 6 قدرت جهان و ایران به توافق بر سر برنامه هستهای تهران «بسیار نزدیک» شدهاند. پوتین در کنفرانس خبری سالانه خود همچنین گفت مناسبات اقتصادی مسکو و تهران از حصول توافق نهایی بر سر برنامه هستهای ایران سود خواهد برد.
اعتراف رسانههای خارجی؛ انکار اصلاحطلبان
اما جدای از اظهارات سران ایران و روسیه در واکنش به توطئه نفتی عربستان و آمریکا، برخی رسانههای خارجی نیز به این موضوع اشاره کردهاند. تاکید رسانههای خارجی بر انگیزه عربستان در ارزانفروشی نفت و اشاره به اهداف سعودی مبنی بر ضربه زدن به ایران در حالی است که برخی از رسانههای اصلاحطلب و حامی دولت طی روزهای گذشته سعی در تطهیر این فتنه سعودی- آمریکایی داشتند. «وطن امروز» در شماره گذشته خود در گزارشی با عنوان «انکار جنگ نفتی»، به صورت مبسوط به این موضوع پرداخت. به عنوان نمونه روزنامه آمریکایی نیویورک پست در گزارشی به انگیزه عربستان در ارزانفروشی نفت اشاره و این اتفاق را در راستای حمایت از اسرائیل و فشار بر ایران عنوان کرد. به گزارش مهر، نیویورکپست در این گزارش با عنوان «جنگ نفتی عربستان علیه ایران و روسیه» نوشت: در این هفته قیمت نفت تا بشکهای 60 دلار پایین آمد. این خبر خوبی برای کسانی که زیاد سفر میکنند و تقریبا برای هر کسب و کاری است اما برای دشمنان ما خبری فوقالعاده بد است. اگر بهای نفت در طول سال آینده پایین بماند، بر دولتهای سرکش؛ از روسیه گرفته تا ونزوئلا، تاثیری مخرب یا حتی ویرانگر خواهد داشت اما اقتصادهای غربی و چین از این موضوع نفع میبرند. بازار در خواب فرورفته کشورهای اروپایی نیز ممکن است با ارزانی نفت جان بگیرد. نگارنده گزارش با اشاره به اینکه سقوط قیمت نفت توسط عربستانسعودی صورت گرفت، درباره اهداف عربستان نوشته است: هرچند بخشی از عملکرد ریاض، واکنشی به رنسانس انرژی آمریکای شمالی است اما انگیزه اصلی عربستان شکستن اراده ایران است. مقامات سعودی اعتقاد دارند که آنها دیگر نمیتوانند برای جلوگیری از تهدید قریبالوقوع هستهای تهران به آمریکا تکیه کنند و بر آن شدند تا کاری کنند که تحریمهای ما نتوانست انجام دهد. نیویورکپست در ادامه آورده است: زاویه جالب این مساله این است که عربستانسعودی برای تامین امنیت اسرائیل خدمات بیشتری از دولت اوباما انجام میدهد. دشمنان مشترک میتوانند اتحادهای غیرمنتظرهای بهوجود بیاورند. این روزنامه آمریکایی هدف عربستان از سقوط قیمت نفت را ضربه زدن به کشورهای ایران، روسیه و عراق میداند. در ادامه آمریکا، چین، هند، مکزیک و کانادا برندههای این بازی معرفی شدهاند. ونزوئلا، برزیل و نیجریه نیز از نظر تحلیلگر نیویورک پست، کشورهایی هستند که با سقوط قیمت نفت متضرر میشوند هرچند هدف عربستان نبودهاند. روزنامه گالفنیوز (Gulfnews) هم از قصد اوباما برای کمک به کاهش بیشتر قیمت نفت با هدف افزایش فشارها بر ایران در مذاکرات هستهای خبر داده است. براساس این گزارش، کارشناسان میگویند اوباما احتمالا در محدودیتهای صادرات نفت توسط آمریکا در سال 2015 تجدیدنظر میکند. نگارنده گزارش ادعا کرده است که این اقدام ضمن افزایش فشار بر ایران به رسیدن به تعامل با جمهوریخواهان در مذاکرات هستهای ایران کمک خواهد کرد.
انتصاب نفتی یا پالس اشتباه
بیژن نامدارزنگنه، وزیر نفت دولت یازدهم که این روزها دستهگلهای زیادی از خود به جای میگذارد، این بار نیز در اقدامی قابل تامل یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای را به سمت معاون امور بینالملل وزارت نفت تعیین کرد. بیژن زنگنه با صدور حکمی، امیرحسین زمانینیا را با حفظ سمت عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران بهعنوان معاون جدید امور بینالملل وزارت نفت تعیین کرد. انتصابی که به نوعی گره زدن موضوع هستهای با نفت بوده و هیچ توجیهی در شرایط کنونی فتنه نفتی سعودی- آمریکایی علیه ایران ندارد. به عبارت دیگر در شرایطی که همه نشانهها از هدف اصلی توطئه کاهش قیمت نفت برای امتیاز گرفتن از ایران گواهی میدهد، حضور یک دیپلمات هستهای آن هم بدون هیچگونه سابقه فعالیت در مهمترین معاونت که نزدیک به 3 ماه بدون مسؤول بوده است چه مفهومی برای طرف مقابل مخابره میکند. پس از گذشت نزدیک به سه ماه از خروج علی ماجدی معاون سابق امور بینالملل وزارت نفت از این وزارتخانه، بیژن زنگنه در نهایت متولی دیپلماسی انرژی وزارت نفت را تعیین کرد. زمانینیا در دولت یازدهم با عنوان مشاور وزیر امور خارجه و عضو حقوقدان تیم مذاکرهکننده هستهای وزارت امور خارجه را همراهی کرده است. این دیپلمات همچنین در دولت هشتم و در دوران مدیریت حسن روحانی در پرونده هستهای عضو تیم مذاکرهکننده بوده است. امیرحسین زمانینیا پیش از این معاون پژوهشهای روابط بینالملل مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدیرکل سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه، سفیر ایران در مالزی و از مدیران ارشد دفتر ایران در سازمان ملل در دوره کمال خرازی بوده است.
منبع: وطن امروز