به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، دپارتمان امور سیاسی ملل متحد، به تازگی موارد 13 گانه ای را در مورد تحریم های سازمان ملل متحد، از ابتدای تاسیس این سازمان، ارائه کرده است، که خواننده را با ابهامات معتنابهی روبرو می کند. برای مثال: در بند 10 سند مذکور، اشاره شده که این تحریم ها جنبه تنبیهی ندارند، ولی در عمل و با تاثیر مستقیمی که بر جمعیت کشورهای مورد هدف می گذارد، آثاری زیان بار بر حقوق بشری این جمعیت ها دارد، آثاری که دبیر کل سازمان ملل نیز در گزارشات خود به مجمع عمومی، نتوانسته با بی تفاوتی از کنار آنها بگذرد. علاوه بر این در بند 2 همین سند به غیر کامل بودن این تحریم ها اذعان شده است. مورد دیگری که در این خصوص قابل ذکر است عدم اعمال رژیم تحریمی علیه رژیم صهیونیستی( که از ناقضان عمده حقوق بین الملل می باشد) از ابتدای تاسیس سازمان ملل متحد تاکنون است که البته با اعتراضات و مخالفت های گسترده ای در عرصه بین المللی مواجه بوده است.
در ادامه موارد 13 گانه مندرج در سند مذکور ذکر می شود:
1- از زمان تاسیس سازمان ملل متحد، شورای امنیت 25 رژیم تحریم ایجاد کرده است. این تحریم ها برای حمایت از تلاش ها جهت حل و فصل منازعات، جلوگیری از گسترش سلاح های هسته ای و دیگر سلاح های کشتار جمعی و مقابله با تروریسم بودهاست. (متاسفانه با توجه به اختیارات نامحدود شورای امنیت، و عدم نظارت رکن دیگری بر این شورا در خصوص تفسیر وضعیت های تهدید یا نقض کننده صلح و امنیت بین المللی، عملا ضابطه ای جز منافع قدرت های حاکم در شورای امنیت در این گونه موارد وجود ندارد.)
2- تحریم های سازمان ملل اثبات کرده اند که مکمل موثری برای دیگر اقدامات و سازکارهای شورای امنیت می باشند. معاون دبیر کل سازمان ملل جفری فلتمن در جلسه 25 نوامبر امسال به 15 عضو شورا گفت که: ما می دانیم که این تحریم ها کامل نیستند اما شکی در اثر گذاری آنها وجود ندارد.
3- در حال حاضر 15 رژیم تحریم که بیشترین تعداد در تاریخ سازمان ملل است، در حال اجراست.
4- تحریم های سازمان ملل نسبتا مقرون به صرفه بوده اند. کل هزینه های پشتیبانی از 15 رژیم تحریمی موجود کمتر از 30 میلیون دلار در سال است.( البته لازم به توضیح است که هزینه تحریم های شورای امنیت از بودجه سالانه سازمان که بخشی از این بودجه توسط کشورهای مورد هدف پرداخت گردیده، تامین می شود.)
5- اولین تحریم سازمان ملل متحد در سال 1966 زمانی که شورای امنیت تحریم هایی را علیه رودزیای جنوبی تحمیل کرد، اتخاذ گردید. این رژیم تحریم با 11 رای موافق و 4 رای ممتنع 90 درصد از صادرات رودزیا را شامل می شد و به موجب آن، 122 کشور عضو سازمان ملل( در حال حاضر 193 کشور عضو سازمان ملل می باشند) از فروش نفت، اسلحه، وسایل نقلیه موتوری و هواپیما به رودزیا منع شدند.
6- جدیدترین تحریم علیه یمن و در نوامبر امسال اعمال شد. شورای امنیت سازمان ملل به موجب این قطعنامه، دستور توقیف تمام دارایی ها و ممنوعیت سفر های بین المللی را برای صالح، فرمانده نظامی گروه شورشی، عبدخلیقآلحوثی، وحوثیدوم،عبدالله یحیی آلحکیم صادر کرد.( متاسفانه در این قطعنامه تحریمی هیچ یک از مقامات یمن که در نقض حق تعیین سرنوشت مردم این کشور دخیل بوده اند، مورد اشاره و تحریم نبوده اند).
7- در سال 1999 شورا برای اولین بار گروه نظارت بر تحریم های آنگولا را تاسیس کرد.
8- در حال حاضر 11 گروه نظارت و پایش در حال انجام وظیفه می باشند که این تیم ها و پانل ها با مجموع 66 کارشناس در تلاش برای پشتیبانی از شورای امنیت و کمیته های تحریم آن شورا عمل می کنند.
9- پانل کارشناسان به صورت منظم با سازمان های بین المللی مانند اینترپل، سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری(ICAO)، انجمن حمل و نقل هوایی بین المللی(IATA)، در مورد مسائل مربوط به ممنوعیت سفر، و با مقامات ملی و بخش خصوصی در مسدود کردن دارایی ها تعامل دارند.
10- دپارتمان امور سیاسی(DPA) در جلسه امروز تاکید کرد که تحریم های سازمان ملل جنبه تنبیهی و مجازات ندارد. آنها در جهت زمین گیر کردن کشورها اعمال نمی شوند، بلکه برای کمک به غلبه بر بی ثباتی توسط آنها، نقض گسترده حقوق بشر، جلوگیری از قاچاق غیر قانونی و مبارزه با تروریسم وضع می گردند.(در عمل و با تاثیر مستقیمی که بر جمعیت کشورهای مورد هدف می گذارد، آثاری زیان بار بر حقوق بشری این جمعیت ها دارد، آثاری که دبیر کل سازمان ملل نیز در گزارشات خود به مجمع عمومی، نتوانسته با بی تفاوتی از کنار آنها بگذرد.)
11- بخش DPA(دپارتمان امور سیاسی) شورای امنیت، کمیته تحریم ها و پانل های کارشناسان را پشتیبانی محتوایی و اجرایی می نماید. همچنین به سیستم گسترده تر سازمان ملل متحد در حمایت از تحریم های این سازمان می پردازد.
12- امسال DPA در میان فعالیت های دیگر خود در مورد تحریم ها، به دو ماموریت در مورد مسائل تحریم، یکی در مورد بالا بردن بخشی از تحریم های تسلیحاتی سومالی و دیگری ختم تحریم های لیبریا را مجوز داد.
13- در سال 2006، دبیر کل 4 عنصر را برای بهبود عدالت و شفافیت در اعمال تحریم ها بر شمرد، حق بر اطلاع و آگاهی، حق بر استماع دفاعیات، حق بر بررسی توسط یک مکانیسم بررسی موثر، نیاز به بررسی های دوره ای به خصوص در خصوص انسداد دارایی ها.( مواردی که در اعمال و اجرای تحریم ها توسط شورای امنیت به صورت گسترده ای نقض می شود.)
منبع: قم فردا