به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر عباسعلی بوالهری اظهارداشت: زمانی که یک معضل یا آسیب اجتماعی فراگیر و بخش زیادی از جامعه را در برگیرد، سایر مردم هم که مستقیم درگیر اعتیاد و مواد مخدر نیستند، دچار آسیب میشوند. لذا مبارزه با این بلیه شوم اجتماعی نیاز به عزم ملی در کشور دارد.
این روانپزشک ادامه داد: اعتیاد به همه مردم و کشور آسیب میرساند و آسیب خانواده معتاد به کل کشور و مردم تسری مییابد بنابراین مبارزه اجتماعی با این معضل یکی از بهترین راهکارها جهت کاهش اعتیاد و پیشگیری از مصرف مواد مخدر است.
وی با اشاره به شهید و مجروح شدن تعداد زیادی از سربازان و نیروهای انتظامی جهت مبارزه با مواد مخدر گفت: مواد مخدر هزینههای زیادی را به کشور وارد میکند و همت همه مردم برای این معضل اجتماعی لازم است.
مدیرکل سابق دفتر سلامت روانی و اعتیاد وزارت بهداشت به مشارکت مردم در امر پیشگیری اشاره کرد و افزود: همه افراد جامعه باید آموزشهای پیشگیری از اعتیاد را فراگیرند تا بتوانند اقدامات لازم جهت مبارزه با اعتیاد و پیشگیری از آن انجام دهند. در حوزه درمان و توانبخشی نیز مردم میتوانند با حمایتهای مادی و معنوی مانع از بازگشت مجدد معتادان بهبودیافته به چرخه اعتیاد شوند.
بوالهری اضافه کرد: البته دولت مدیریت اجرایی در امر پیشگیری را بر عهده دارد ولی با همکاری مردم، برنامههای دولتی بهتر محقق میشود و از طرفی دستگاههای مسئول، سیاستگذاری و مدیریت اجرایی و مردم در پیشگیری و مقابله مشارکت دارند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه درمان اعتیاد مربوط به رشته تخصصی روانپزشکی است، بیان داشت: روانپزشکان در امر پیشگیری میتوانند کمک و آموزش لازم را ارائه دهند و با همکاری مشاوران و مددکاران در درمان معتادان فعالیت داشته باشند همچنین روانشناسان در بازتوانی معتادان نقش کلیدی را ایفا میکنند.
وی با بیان اینکه1500 روانپزشک دورههای تخصصی آموزش درمان و بازتوانی اعتیاد در افراد معتاد را گذراندهاند، گفت: خدمات درمان و توانبخشی اعتیاد هزینههای زیادی را میطلبد و معتادان و خانوادههایشان اکثرا درآمد پایین دارند و این مساله انگیزه درمان را میان آنها کاهش میدهد؛ لذا مداخلات پیشگیری و درمان باید ارزان باشد و دولت هزینههای این موضوع را مستمرا بپردازد.
بوالهری تصریح کرد: در بروز اعتیاد فاکتورهای متعددی دخالت دارند. یکی از آنها کمبود شادمانی فردی و اجتماعی بوده و زمینهساز اعتیاد نیز افسردگی است. افراد و جامعه افسرده بیشتر مستعد ابتلا به اعتیاد هستند و با مصرف مواد مخدر به ویژه نوع صنعتی به دنبال راهی برای کسب شادی هستند.
مدیرکل سابق دفتر سلامت روانی و اعتیاد وزارت بهداشت تاکید کرد: در پیشگیری از اعتیاد باید ترویج شادی در جامعه وجود داشته باشد و هرچه شادی بیشتر، آسیبهای اجتماعی کمتر میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر میزان شادی اجتماعی و فردی مطلوب و در حد انتظار نیست، خاطرنشان کرد: حوادثی همچون اسیدپاشی ماههای اخیر، همچون شوکی بزرگ روحیه اجتماعی را تخریب کرد و افراد را تحت استرس جمعی قرار داد.
باید تلاش کرد: میزان شادی در افراد جامعه به ویژه قشر جوان و نوجوان بیشتر شود و در عین حال برای اوقات فراغت این افراد برنامهریزیهای مناسب و کارآمدی ایجاد کرد تا شاهد گرایش به مصرف انواع مواد مخدر به ویژه از نوع صنعتی باشیم.
این عضو هیئت علمی دانشگاه در پایان به نقش خانوادهها در پیشگیری از اعتیاد اشاره کرد و گفت: با ارتقاء دانش خانواده نسبت به انواع مواد مخدر به ویژه انواع مخدرهای صنعتی و روانگردانها میتوانیم شاهد کاهش ابتلاء به اعتیاد در جامعه باشیم چراکه بسیاری از افراد امروز ناخودآگاه و از روی عدم دانش کافی خود و خانوادههایشان گرفتار بلیه شوم و خانمان سوز اعتیاد شدهاند.