به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، هجدهمین شب شاعر که به پاسداشت از عباس مشفق کاشانی اختصاص داشت عصر امروز با حضور شاعرانی چون رضا اسماعیلی، اسماعیل امینی، محمدعلی مودب، علیرضا قزوه، پرویز بیگی حبیب آبادی، محمدرضا سنگری،سیدعلی موسوی گرمارودی، حسین اسرافیلی، محمد گلریز و ... در سازمان هنری – رسانه ای اوج برگزار شد.
سنگری: مشفق مسافر بزرگ شهر شعر ما به شمار میرود
در ابتدای مراسم محمدرضا سنگری با بیان اینکه نسل بزرگی از شاعران کشور پرورش یافته مکتب مشفق کاشانی هستند، گفت: قطعا بزرگداشت گرفتن برای شاعران باعث تقوای قلب میشود؛ با این حال متاسفانه هنوز برخی مجموعه های داخلی نیز گاهی باور ندارند که امروزه در حوزه ادبیات چه اتفاقی افتاده است؛ این در حالی رخ می دهد که برگزاری بزرگداشت ها باعث می شود ناباوری هایی که نسبت به نسل مشفق وجود دارد از بین برود.
وی با بیان اینکه معنا آشنایی و معنی آرایی از ویژگی های بارز کاشانی به شمار می رود، اظهار داشت: وی گستره معنایی واژگان را به خوبی دریافته است، به عبارت دیگر وی از هر 15 ساحت یک واژه آگاهی کامل دارد و این مهم را می توان در اشعار وی مشاهده کرد.
سنگری با بیان اینکه مشفق به درستی واژهها را میشناسد و هیچ کسی به اندازه ای شاعر نیست که بتواند نسبت به واژهها شناخت داشته باشد، تصریح کرد: با این حال به ندرت میتوان واژهای را در شعر مشفق پیدا کرد وی با آن آشنا نباشد و قطعا تاریخ، جغرافیا، حوزههای معنایی و تحول شکل معنای واژه در طول تاریخ باید شناخته شود تا تأثیر آن در کلام روشن شود.
وی اظهار داشت: مشفق کاشانی با قرآن، تفسیر قرآن، فلسفه و تاریخ به خوبی آشنا است و از حماسه فردوسی به دقت آگاهی دارد؛ از این رو پیشنهاد می کنم برخی دستگاه ها مانند سازمان اوج مشفق را بدزدند تا بتوانند اطلاعات یک دوره تاریخی را ثبت کنند؛ چرا که گذشته را باید در آیینه وجودی مشفق جسنجو کرد؛ قطعا وی مسافر بزرگ شهر شعر ما به شمار می رود.
حبیبآبادی: نگارش کتاب "سرگذشت یادها" 3 سال زمان برد
در ادامه مراسم پرویز بیگیحبیبآبادی با اشاره به انتشار کتاب سرگذشت یادها گفت: از سال 82 کار بر روی کتاب " سرگذشت یادها" را شروع کردم و 3 سال طول کشید تا این کتاب را به پایان برسانم؛ البته در این مدت جلسات زیادی را با استاد مشفق برگزار کردیم که تمام حرف های مطرح شده در این جلسه بر روی نوارهای کاست ضبط شده و بعد همه آنها را پیاده کردم؛ البته تمام مطالب قبل از چاپ توسط این استاد خوانده شده است.
وی ادامه داد: با چاپ این اثر بخش کوچکی از دین خود را به استاد مشفق کاشانی ادا کرده ام؛ البته چون این اثر در تیراژ 2 هزار نسخه به چاپ رسیده در حال حاضر در بازار نشر موجود نیست.
حبیب آبادی با اشاره به ویژگی های شخصیتی مشفق کاشانی اظهار داشت: جوانمردی از جمله ویژگی های این شاعر به شمار می رود به گونه ای که بارها شاهد بودم که وی به افرادی که از نظر مالی در تنگنا قرار دارند، کمک های مالی کرده است.
وی با بیان اینکه کلمات در دست مشفق که اکنون در سن 90 سالگی قرار دارد، مانند موم است که قطعا این مسئله نشان دهنده تسلط وی به غزل می باشد، ادامه داد: استاد مشفق از ده سالگی اشعار شاعرانی چون سعدی، صائب و فردوسی را خوانده است که باید بگویم بنیان های شعری از همان دوران در ضمیر وی به وجود آمده است.
حبیب آبادی خاطر نشان کرد: قطعا تشویق های مشفق کاشانی یکی از دلایل روی آوردن سهراب سپهری به شعر است و اگر این اتفاق نمی افتاد ممکن است سهراب به حوزه های دیگر مانند نقاشی و نقد ورود پیدا کند.
سهرابینژاد: مشفق کاشانی پدر معنوی ما به شمار میرود
محمدرضا سهرابینژاد به عنوان سخنران بعدی مراسم با بیان اینکه مشفق کاشانی پدر معنوی ما به شمار می رود، گفت: مهدی اخوان ثالث یکی از شاعرانی است که به مشفق ارادت داشته به گونه ای که اخوانیه نیز در وصف وی سروده است.
این شاعر کشورمان با ذکر خاطره ای از مشفق کاشانی ادامه داد: زمانی در کتابفروشی های انقلاب مجموعه ای از کتاب هایی را دیدم که مهر کتابخانه شاعری بر روی آنها وجود داشت، همان شب به مشفق کاشانی زنگ زده و داستان را برای وی تعریف کردم و زمانی که به منزل آن شاعر رفتیم متوجه شدیم که ایشان سکته مغزی کرده و در وضعیت بدی قرار دارد که مشفق کاشانی به آن شاعر کمک کرد و قطعا این مهم نشان دهنده بزرگواری این استاد است.
گلریز: مشفق کاشانی با شجاعت تمام اشعار انقلابی را سروده است
محمد گلریز در ادامه مراسم با بیان اینکه مشفق کاشانی با همه مسئولیتهایش در برخورد با افراد بسیار مهربان و متواضع است، گفت: در اوایل انقلاب که فضای ترور و خفقان در کشور وجود داشت، سرودن اشعار انقلابی شجاعت می خواست و مشفق کاشانی با شهامت کامل این کار را انجام داد و همان دوران سروده های زیادی را در قالب آوازهای توحیدی، عرفانی و انقلابی از روی اشعارش خواندم.
وی ادامه داد: در زمانی که محمد حسینی وزیر ارشاد بود، به همراه مشفق کاشانی و وزیر ارشاد وقت به خدمت مقام معظم رهبری رفتیم و مشفق کاشانی غزلی را در محضر رهبری قرائت کرد که بعد از خواندن آن، معظم له به بنده گفتند که این غزل را به آواز تبدیل کنم.
وی در ادامه مراسم به اجرای زنده این غزل پرداخت.
گرمارودی: اشعار کاشانی از بهترین نمونههای شعر نئوکلاسیک ایران است
سیدعلی موسوی گرمارودی به عنوان سخنران بعدی مراسم با بیان اینکه نقدی را درباره اشعار مشفق کاشانی نوشته ام که حتی با اجازه خود ایشان در مقدمه یکی از آثارش نیز به چاپ رسیده است، گفت: در سفری که به همراه مشفق کاشانی به شمال داشتیم، وی شاگردپروری کرده و اخوانیه ای را در وصف من سرود که البته در همان سفر بنده نیز به اخوانیه شان جواب دادم.
وی خاطر نشان کرد: در واقع باید گفت که اشعار مشفق کاشانی یکی از بهترین نمونه های اشعار نئوکلاسیک در ادبیات کشور ما به شمار می رود.
گرمارودی در ادامه مراسم اخوانیه سروده شده خود را در وصف مشفق کاشانی خواند.
اسرافیلی: شاعران بیش از آنکه مباحث ادبی را از کاشانی فرا بگیرند، آموزههای اخلاقی را یاد گرفتهاند
در بخش پایانی مراسم حسین اسرافیلی با بیان اینکه اگر بخواهیم همه مکارم اخلاقی را بشماریم باید بگوییم که همه آنها در مشفق کاشانی وجود دارد، گفت: در محافلی که با حضور مشفق کاشانی از اوایل انقلاب برگزار می شد بیشتر از آنکه از وی درباره مسائل ادبی و فرهنگی بیاموزیم، آموزه های اخلاقی را فرا گرفته ایم.
قزوه: مشفق کاشانی بیشترین اشعار را در حوزههای مختلف انقلاب اسلامی دارد
علیرضا قزوه در ادامه با بیان اینکه استاد مشفق پیر جماعت شاعران است به گونه ای که اگر بخواهیم از چهار نسل شاعران انقلاب یاد کنیم، وی و حمید سبزواری در راس آنها قرار دارند، گفت: البته استاد مشفق از جمله کسانی است که بیشترین شعر را در موضوعات انقلاب سروده است؛ البته باید بگویم که مشفق کاشانی تنها به ایران محدود نشده بلکه در خارج از مرزها نیز استاد مشفق را میشناسند و حتی یکی از بزرگترین شاعران تاجیکستان عنوان می کرد آرزو دارد به ایران بیاید تا استاد را از نزدیک ببیند.
وی با بیان اینکه با تشویق های مشفق کاشانی سهراب سپهری شعر را جدی گرفت؛ از این رو حتی اگر مشفق شعر هم نمی گفت تنها به خاطر اینکه باعث شاعر شدن سهراب شده است، باید به آن استاد بگوییم، ادامه داد: زمانی که در روزنامه اطلاعات بودم 2 و 3 مصاحبه تفصیلی با مشفق کاشانی به چاپ رساندیم که وی خاطرات خود را با سهراب سپهری بیان کرد.
مشفق کاشانی: برگزاری چنین مراسمهایی بر اهالی ادبیات کشور تاثیرگذار خواهد بود
مشفق کاشانی به عنوان آخرین سخنران مراسم با بیان اینکه برگزاری چنین مراسم هایی بر اهالی ادبیات کشور تاثیرگذار است، گفت: از همه کسانی که در این مراسم حضور دارند و آنهایی که سخنانی را درباره من عنوان کردند، تشکر می کنم.
وی با اشاره به آشنایی خود با علیرضا قزوه ادامه داد: از اوایل انقلاب با این شاعر آشنا شده ام و وی همیشه صحبت هایی را درباره بنده کرده است که هیچگاه آنها را فراموش نمی کنم؛ علاوه بر آن قزوه نه تنها نسبت به بنده بلکه درباره افراد دیگر نیز همیشه کارهایی انجام داده و در واقع هیچگاه وعده ای را نگفته که بدان عمل نکرده باشد.
مشفق کاشانی با بیان اینکه اگر شعرهای معاصر ایران در سایر کشورهای منتشر می شود، به خاطر وجود افرادی مانند قزوه و سیدعلی موسوی گرمارودی است، خاطر نشان کرد: قزوه اسنادی را از کشور هند به ایران آورده که اسناد بی نظیری هستند و در واقع جزو گنجینه ها به شمار می روند و به زودی منتشر خواهند شد.
گفتنی است، در پایان مراسم با اهدای لوحی از سوی سازمان هنری رسانهای اوج و حوزه هنری از استاد مشفق کاشانی تقدیر شد.