به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، در روز ۱۸ فروردین ۱۳۵۸ امیرعباس هویدا، کسی که به مدت 13 سال بر مسند نخستوزیری در دوران پهلوی تکیه زده بود، به حکم دادگاه انقلاب اعدام شد و پس از اعدامش روایت های بسیاری از جلسۀ دادگاه و نحوۀ اعدام و واپسین صحبت های او نقل شد.
در این میان شاید یکی از معروف ترین ماجراها و روایات به ماجرای "قوطی کبریت" و ادعای ثبات قیمت ازسوی هویدا مربوط باشد. روایتی که همگی ما بارها و بارها در کوچه و خیابان و تاکسی و اتوبوس و مهمانی های خانگی و گپ و گفت های دوستانه شنیده ایم و حالا تبدیل به ضرب المثل، کنایه و اصطلاحاً "قولی معروف" تبدیل شده است.
ماجرا از این قرار است که گویا امیرعباس هویدا در برابر قاضی دادگاه انقلاب و مردم و در دفاع از خود "یک قوطی کبریت را برداشته و می گوید: روزی که من بر سر کار آمدم، این کبریت یک قران بود و روزی هم که سمتم را واگذار می کردم، هنوز هم، با همان یک قران قابل خریداری بود." می گویند، ادعای هویدا در آن روزهای پرتلاطم انقلاب، مورد تمسخر مردم قرارگرفته و تنها سال ها پس از آن مردم پی به عظمت و اهمیّت خدمت هویدا(!) برده اند.
با نگاهی به آمار بانک جهانی، درمی یابیم نرخ تورم در سال آخر نخست وزیری هویدا به 27% رسید و میانگین قیمت ها نسبت به ابتدای نخست وزیری هویدا بیش از 7برابر شده بودند و معلوم نیست این افسانۀ قوطی کبریتی هویدا(!) بر چه اساسی این چنین درطول این سالیان بازتعریف می شده و از کجا سردرآورده است؟!!
به بیان دیگر، اساساً از زمان نخست وزیری امیرعباس هویدا بود که اقتصاد نفتی در ایران منجر به بیماری هلندی و تورم غیرقابل کنترل ناشی از آن شد و فجایع اقتصادی سریالی ای را به وجود آورد که هنوز هم پس از گذشت حدود 4 دهه از آن، گریبان اقتصاد کشورمان را رها نکرده و تاثیرات منفی بی کفایتی و بی تدبیریِ مدیریتی آشکارِ هویدا و دیگر رجال فاسد حکومت پهلوی، به روشنی بر وضعیت اقتصادی امروز کشورمان پیداست.
افزایش نرخ تورم اقتصادی در ایران در فاصله زمانی سال های 1965 تا 1977 ؛ نخست وزیری امیرعباس هویدا
چنانچه در جدول بالا می بینیم، در فاصلۀ 12سالۀ مابین سال های 1965 تا 1977 که امیرعباس هویدا سکان مدیریّت سیاسی، اقتصادی ایران را به عهده داشت، نرخ تورم از حدود 2واحد به چیزی د نزدیک به 15 واحد افزایش یافته که تقریباً به معنای افزایش 7برابریست.
با مقایسۀ وضعیت اقتصادی و نرخ تورم دوران 12سالۀ نخست وزیری هویدا با بازۀ زمانی 12سالۀ اخیر، یعنی از سال 2000 تا پایان 2012 که به دلیل افزایش تحریم های خارجی و مدیریّت نادرست اقتصاد، با افزایش شدید نرخ تورم، بالارفتن قیمت کالاهای اساسی و پایین آمدن ارزش پول روبرو شدیم، پی به وضعیت نامساعد اقتصادی کشورمان در دوران نخست وزیری هویدا و بی پایه بودن ادعای معروف او در دادگاه می بریم.
بنابر این آمار، درحالی که به طور میانگین در دولت نهم و دهم، نرخ تورم تقرییاً 2برابر افزایش یافته، در عرض 2سال انتهایی دولت دهم این محور با شیب بسیار تندی به 3 برابر خود افزایش یافته است. با مقایسۀ این وضعیت با دوران نخست وزیری هویدا در می یابیم چنین افزایش تورمی در دوران هویدا به شکل خطرناک تری، به وقوع پیوسته و همین میزان افزایش 3 برابری تورم، تنها ظرف بازۀ زمانی یک ساله(یک سال پایانی نخست وزیری هویدا) صورت گرفته و طبیعتاً تاثیرات به مراتب مخرب تری را برجای گذارده است.
بر اساس آمار بانک جهانی، تورم در سال آخر هویدا به 27% رسید و میانگین قیمت ها نسبت به ابتدای نخست وزیری هویدا بیش از 7 برابر شده بود.
با این اوصاف، برخلاف باور عمومی که می پندارد، وضعیت اقتصادی ایران در دوران پهلوی وضعیتی مساعد و روبه پیشرفت بوده، اوضاعی به مراتب نابه سامان تر از بدترین دوران اقتصادی تاریخ جمهوری اسلامی بوده است و ادعای عجیب غریب هویدا مبنی بر ثبات قیمت ها در طول 13 سال نخست وزیری اش، ادعای سراسر کذب و توخالی است.
منبع: بولتن نیوز