به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، غنی زاده،عضو کمیته علمی محورهای راهبردی کنگره اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: وقتی از اقتصاد مقاومتی صحبت میکنیم منظور شناخت آسیبهای محیطی است که به صورت طبیعی و غیرطبیعی به اقتصاد تحمیل میشود و اینکه سیستم اقتصادی به چه میزان قادر است این تهدیدها را به فرصت تبدیل کند؛ به عبارت دیگرسیستم اقتصادی تا چه اندازه قدرت مطابقت با محیط، تحلیل محیط و تطبیق خود با آن را دارد.
غنیزاده با بیان اینکه یکی از موارد مهم در حوزه اقتصاد نگاه عمومی مردم برای همکاری بیشتر در جریان تصمیمات اقتصادی است، خاطرنشان کرد: هر چقدر دیدگاه عمومی و همکاری مردم نسبت به تصمیمات اقتصادی را مورد توجه قرار دهیم، در اجرای سیاستهای اقتصادی موفق تر خواهیم بود.
وی ادامه داد: ایجاد یک رویکرد عمومی و بوجود آوردن یک عزم ملی برای مقابله با بحرانهای اقتصادی از طریق فرهنگ همراه و همکار با شرایط اقتصاد عمومی میتواند زمینهای برای پیاده سازی فرهنگ اقتصاد مقاومتی باشد.
عضو کمیته علمی محورهای راهبردی کنگره اقتصاد مقاومتی در پاسخ به این پرسش که نقش مدیریت جهادی در اجرای سیاستهای اقتصادی مقاومتی تا چه اندازه موثر است؟ تصریح کرد: وقتی از مدیریت جهادی بحث میشود ابتدا باید تعریفی از آن داشته باشیم. در تعریفی ساده میتوان مدیریت جهادی را نوعی مدیریت متعهد و مسئول دانست و باید این اشتباه را از ذهنها دور کرد که مدیریت جهادی یعنی مدیریتی که فقط کار میکند بلکه مدیریت جهادی با فکر و اندیشه به سمت مسائل میرود.
وی افزود: هماکنون این تفکر ناصحیح ایجاد شده است که مدیریت جهادی را صرفا عمل کردن میداند در حالیکه یک فرد جهادگر ابتدا باید چگونگی انجام جهاد را به خوبی بداند و در این رابطه، نیاز اساسی، تفکر و تعقل مسئولانه است.
غنیزاده اضافه کرد: مدیریت جهادی مبتنی بر تعقل و تعهد نسبت به اهدافی است که در مجوعه یک سیستم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حاکم است.
غنیزاده، عضو کمیته علمی محورهای راهبردی کنگره اقتصاد مقاومتی در رابطه با بحث اقتصاد مقاومتی گفت: در تعریفی ساده علم اقتصاد به معنای علم تخصیص منابع کمیاب و درحقیقت اولویتها و تعیین ضرورتها است که برای ایجاد ارزش افزوده و رفاه بیشتر در جامعه باید به آن توجه کرد.
*تبیین نقشه راه برای داشتن سیاستهای اقتصادی
وی با اشاره به سیاستهای اقتصادی در مدیریت جهادی، اظهار کرد: در سیاستهای اقتصاد مقاومتی برای داشتن مدیریت جهادی ابتدا باید سیاستها، راهکارهای عملی و نقشه راه به خوبی تبیین شود و آنگاه با اقدامی مسئولانه و متعهدانه این سیاستها را اجرا کرد.
عضو کمیته علمی محورهای راهبردی کنگره اقتصاد مقاومتی افزود: عدم تعهد مدیر به آن دسته از سیاستهایی که در یک سازمان طراحی و تبیین میشود عامل بزرگ شکست برای هرگونه سیاستگذاری است.
وی ادامه داد: عدم تفکر صحیح و تبیین صحیح سیاستها در عمل و اجرا نیز بدین ترتیب است و چه بسا مدیرانی که سالها تلاش کردند اما به جای حرکت به جلو درجا زدهاند یا به عقب بازگشتهاند آن هم به این دلیل که در اجرای سیاستها، تفکر و تعقل مدنظر نبوده است.
غنی زاده با بیان اینکه اگر مدیریت جهادی با این تعاریف در اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی مدنظر قرار بگیرد یک مدیریت آگاه و مطلع نسبت به محیط و منعطف با توجه به شرایط اقتصادی خواهیم داشت، عنوان کرد: باید توجه داشت که مدیریت جهادی در اجرای صحیح سیاستهای اقتصاد مقاومتی یک اصل مهم است.
عضو کمیته علمی محورهای راهبردی کنگره اقتصاد مقاومتی با اشاره به مدیریت مصرف و سبک زندگی در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد هر کشوری مبتنی بر فرهنگ و باورهای جامعه است و با مباحث ریاضی در حوزه اقتصاد نمیتوان به نتایج مطلوب رسید.
وی افزود: در حوزه مصرف، سیاستگذاریهای اقتصادی کشور از دیرباز صورت گرفته است و در این سیاستگذاریها از فرمولهای اقتصادی تبعیت شده است که در حوزه مالی عمومی در کشورهای دیگر تصویب شده است و هم اکنون نیز تغییر یافته اما ما همچنان به آنها پایبند هستیم.
وی ادامه داد: وقتی از مصرف صحبت میکنیم منظور ما مصرف بهینه است یعنی مصرفی که ما را به بهینهترین بازده میرساند این مصرف میتواند در مواد اولیه یک کارخانه یا مصرف روزانه مردم جامعه باشد.
غنی زاده با بیان اینکه برای تحقق مصرف بهینه در کشور نیازمند معادلهای در ذهن و افکار عمومی هستیم، عنوان کرد: مصرف بیشتر و کمتر از مصرف بهینه متضمن زیان است. باید ضوابطی را در کشور حاکم کنیم که مردم را به سمت مصرف بهینه ترغیب کند.
وی اضافه کرد: در قوانین مربوط به مالیات به دلایل مختلف از جمله مشاورههای مشاوران غربی، سیستم مالیات را براساس درآمد تعیین کردهایم در حالیکه فرهنگ کشور ما در رابطه با درآمد ویژگیهایی دارد که اجازه نمیدهد افراد به صورت واضح و بارز درآمدهای خود را اعلام کنند بنابراین در چنین فرهنگی مالیات را براساس درآمد بنا نهادن کاری بیهوده است.
عضو کمیته علمی محورهای راهبردی کنگره اقتصاد مقاومتی ادامه داد: در فرهنگ ما که به پسانداز توجه ویژهای میشود و مردم به پس انداز به عنوان یک ضرورت انکار ناپذیر نگاه میکنند باید مصرف را بر مبنای مالیات قرارداد.
وی تصریح کرد: بدان معنا که مالیات را بر اساس مصرف اخذ کرد و از همین نقطه میتوان الگوی مصرف بهینه و سبک زندگی را به سمتی هدایت کرد که اقتصاد ما بتواند در شرایط مختلف از جمله تحریم و جنگ به راحتی و بدون برقرار کردن مواردی همچون سهمیه یا کوپن صرفا از طریق اصلاح روشها، مصرف جامعه را هدایت کرد.
*راهاندازی شبکه اینترانت ملی قوی گامی در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی
غنی زاده در پاسخ به این پرسش که الزامات زیرساختی در پیاده سازی و اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی چه نقشی دارد؟، خاطرنشان کرد: در بحث زیرساخت محور نخست بحث تکنولوژی و علم است و محور دیگر کاربرد این تکنولوژیها است.
وی افزود: در حوزه سیاستهای مربوط به مدیریت محیط فناوری اطلاعات ضعیف عمل کردهایم با وجود اینکه میتوانیم از نرمافزارهای پیشرفته استفاده کنیم و از نظر سخت افزار کمبودی نداریم اما در حوزه مدیریت محیط فناوری اطلاعات به خصوص در بخش مربوط به هدایت فناوری اطلاعات به سمت شبکههای مفید، موثر و قابل استفاده برای عموم مردم ضعف داریم.
عضو کمیته علمی محورهای راهبردی کنگره اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: هنوز اینترانت ملی در کشور نداریم که مردم بتوانند تمام مراودات اداری خود را در قالب این شبکه انجام دهند. هنوز آموزش و پرورش، آموزش عالی و سیستمهای مربوط به توزیع خدمات از چنین شبکهای استفاده نمیکنند.
وی در پایان گفت: اگر یک شبکه ملی قوی را به لحاظ سرعت و سهولت دسترسی طراحی کنیم که بتواند خدمات دولتی را در اختیار مردم قرار دهد در حوزه سیاست اقتصاد مقاومتی گام مهمی برداشتهایم.