به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، فرزام جنابی ، رئیس کارگروه معتمد جامعه شنوایی شناسی ایران در نشست خبری امروز جامعه شنوایی شناسی ایران با اشاره به تأسیس این رشته برای نخستین بار در سال ۱۳۵۳ گفت: سال ۱۳۷۱ انجمن شنوایی شناسی ایران تأسیس شد و پس از آن انجمن علمی شنوایی شناسان ایران مطرح شد که در نهایت هر دوی این انجمن ها به عنوان جامعه شنوایی شناسان ایران به کار خود ادامه می دهند.
رئیس کارگروه معتمد جامعه شنوایی شناسی ایران تصریح کرد: هدف این جامعه آن است که بتوانیم در قرن ۲۱ جامعه شنوایی شناسی ایران را به گونه ای مطرح کنیم چرا که متأسفانه امروز بسیاری از همکاران رشته های مختلف کار شنوایی شناسی را انجام می دهند.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت غربالگری به ویژه در نوزادن گفت: از مباحثی که امروز بررسی آن را در دستور کار داریم غربالگری به ویژه برای نوزادان و به ویژه مسئله سمعک است که حداقل برای استفاده آن باید یک شنواشناس با تجربه دو ساعت روی آن کار انجام دهد تا قابل استفاده باشد و به زودی شاهد خواهیم بود یک پروتکل غربالگری در سطح کشور ارائه خواهیم کرد.
۵ درصد کل جامعه جهانی مبتلا به یک نوع اختلالات شنوایی ناتوان کننده هستند
سعیدملایری، نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران در ادامه این نشست با اشاره به آمارهای جهانی در خصوص مبتلایان به اختلالات شنوایی گفت: براساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی سال گذشته ۶۴۲ میلیون نفر در دنیا به یک نوع از اختلالات شنوایی مبتلا شدند که از این تعداد ۱۸۱ میلیون نفر کودکان هستند.
نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران تصریح کرد: همچنین براساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی ۵ درصد از کل جامعه جهانی مبتلا به یک اختلال شنوایی ناتوان کننده هستند که عدد آن بر اساس این برآورد معادل ۳۶۰ میلیون نفر است.
وی افزود: ۸۰ درصد افراد کم شنوا و ناشنوا در کشورهای با درآمد پایین و متوسط زندگی می کنند و در کشورهای در حال توسعه از هر ۴۰ کم شنوا که نیازمند استفاده از سمعک هستند تنها دسترسی برای یک نفر امکان پذیر است و این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته از هر ۱۰۰ نفر، ۲۰ نفر امکان دسترسی به وسایل کمک شنوایی را در اختیار دارند که تقریباً ۱۱ برابر است.
وی همچنین در ادامه بیان داشت: همچنین نکته مهم دیگر بحث سالمندان است که براساس آماری که وجود دارد بیش از یک سوم افراد سالمند بالای ۶۵ سال مبتلا به اختلال شنوایی ناتوان کننده هستند که با توجه به سالمندتر شدن جامعه ایرانی در آینده اهمیت این موضوع بیش از پیش احساس می شود.
۶۷ درصد متولدین ازدواج های فامیلی می توانند نقص شنوایی داشته باشند
وی اظهار داشت: از هر ۱۰۰۰ تولد، چهار تا شش کودک مبتلا به نقص شنوایی در دنیا هستند که این آمار نشان می دهد دلایل آن هم می تواند ژنتیکی و هم اکتسابی باشد که در این میان بیشترین مسایل ژنتیکی مختص ازدواج های فامیلی است که مطالعات نشان می دهد ۶۷ درصد متولدین ازدواج های فامیلی می توانند نقص شنوایی داشته باشند و حتی در نسل دوم این ازدواج ها نیز ۳۴ درصد این احتمال وجود دارد.
نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران در ادامه با اشاره به اینکه اما بحث غربالگری شنوایی در ایران که از دهه ۷۰ آغاز شده است، گفت: خوشبختانه آمار خوبی را به خود اختصاص داده که امسال طبق آمار سازمان بهزیستی ما بیش از ۷۰ درصد مردم کشور را برنامه غربالگری سراسری برایشان انجام دادیم.
وی ادامه داد: هدف از برنامه غربالگری شنوایی این است که فرزند کم شنوایی به دنیا آمده در روزهای اول تشخیص داده شود و مداخله زود هنگام صورت گیرد که سه اقدام مهم شامل استفاده از سمعک یا در ردیف کاشت حلزون قرار گرفتن و یا انجام خدمات توانبخشی شنوایی برای آنان انجام شود.
واگذاری انجام غربالگری شنوایی به افراد غیرمتخصص توسط بهزیستی
ملایری در ادامه اذعان داشت: اگر این غربالگری توسط افراد غیرکارشناس صورت پذیرد ممکن است نتیجه ای خطا باشد که در حال حاضر سازمان بهزیستی کشور انجام غربالگری به افراد غیرمتخصص واگذار کرده است.
وی افزود: متأسفانه براساس پروتکل و آئین نامه بهزیستی که برای سال ۷۰ است می تواند از افراد غیرتخصصی برای انجام غربالگری شنوایی استفاده کند و اگر چه این موضوع در برخی کشورهای دیگر نیز مطرح است اما در آنجا کمبود نیروی متخصص وجود دارد در حالی که در کشور ما بیش از سه هزار فارغ التحصیل شنوایی شناسی در سطح کارشناسی ارشد تا دکترا وجود دارد.
ملایری تأکید کرد: در این مسئله متأسفانه شاهد هستیم از کارشناسان دوره کشاورزی تا تاریخ و علوم انسانی برای انجام غربالگری استفاده می شود که این افراد پس از گذراندن یک آزمون به کار گرفته می شوند در حالی که مستنداتی وجود دارد که این آزمون ها نیز به درستی انجام نمی شود.
نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران اظهار داشت: یکی از پیشنهادات جامعه شنوایی شناسی ایران این بود که انجام غربالگری شنوایی مستقیماً زیر نظر وزارت بهداشت انجام شود که با صحبت های که مطرح شده به نظر می رسد وزارت بهداشت نیز در این زمینه تمایل داشته باشد.