به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از پایگاه اینترنتی «هافینگتون پست» ، این روزنامه آمریکایی در مطلبی درباره بازتاب ها درخصوص توافق هسته ای ایران نوشت، پس از اعلام چارچوب توافق میان قدرت های دنیا و ایران، حامیان و منتقدان درباره معایب و امتیازات آن اظهارنظرهای بسیاری داشته اند.
بر اساس این گزارش روز دوشنبه سی تن از کارشناسان برجسته منع سلاح های هسته ای با انتشار بیانیه مشترکی به شدت از این توافق حمایت کردند. در این بیانیه از چارچوب توافق به عنوان «گام بسیار مهم و رو به جلو» نام برده و به ویژگی های مثبت جنبه های امنیتی و نیز نقطه نظر منع گسترش سلاح های هسته ای این توافق اشاره شده است.
نویسندگان این بیانیه ادعا کرده اند در میان دیگر ویژگی های آن این توافق:
- توانمندی غنی سازی اورانیوم ایران را به حد بسیار قابل توجهی کاهش می دهد به گونه ای که اگر ایران بخواهد اورانیوم را برای ساخت بمب اتمی غنی سازی کند به دوازده ماه زمان نیاز دارد.
- از ایران خواسته شده است در راکتور آب سنگین اراک میزان تولید پلوتونیم خود را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد و نیز بر اساس آن ایران اجازه ندارد هر گونه توانمندی مربوط به جداسازی پلوتونیم را از سوخت مصرف شده برای ساخت بمب اتمی توسعه دهد.
- بازرسی های بین المللی افزایش قابل توجهی خواهد یافت و از این طریق جلوی تلاش های ایران برای نقض توافق، گرفته خواهد شد.
- همچنین از ایران خواسته شده است تا با آژانس بین المللی انرژی اتمی سازمان ملل برای بازرسی از تلاش های گذشته اش در زمینه توسعه سلاح های اتمی همکاری و به اندازه کافی شفاف سازی کند تا اطمینان حاصل شود همه فعالیت های گذشته اش به حالت تعلیق درآمده است.
این کارشناسان هسته ای همچنین معتقدند این توافق احتمال وقوع رقابت تسلیحات هسته ای را در خاورمیانه که می تواند منطقه را بی ثبات سازد، به شدت کاهش می دهد و تلاش های جهانی را برای جلوگیری از گسترش سلاح های اتمی تقویت خواهد کرد. نویسندگان این بیانیه را اکثرا کارشناسان امنیت هسته ای آمریکا تشکیل می دهند و امضا کنندگان آن اغلب دیپلمات ها و مقامات دولتی سابق و نیز تهیه کننده های برجسته طرح کنترل سلاح ها هستند.
علی واعظ، یک تحلیلگر برجسته در گروه بحران بین المللی، دکتر جفری لوئیز، مدیر برنامه منع گسترش سلاح های هسته ای در آسیای شرقی در موسسه مطالعات بین المللی میدلبری و توماس پیکرینگ سفیر سابق آمریکا از جمله کسانی هستند که این بیانیه را نوشته اند.
نویسندگان این بیانیه در پایان به نمایندگان کنگره درباره مداخله در روند توافق هشدار داده و متذکر شده اند «از کنگره می خواهیم اقدامی انجام ندهد که جلوی پیشرفت های بیشتر را بگیرد و در برابر تلاش های مذاکره کنندگان آمریکایی در مسیر دست یابی به توافق نامه جامع مانع تراشی نکند.»