به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، واعظی وزیر ارتباطات و فناوری در حاشیه مراسم معارفه رئیس جدید سازمان فضایی با اشاره به اینکه ماهواره ها تاثیر بسزایی در صنایع مختلف کشور دارند گفت: هم اکنون حوزه های مخابراتی کشور علاوه بر فیبر نوری می توانند با استفاده از ماهواره ها مراحل پیشرفت را با سرعت بیشتری طی کنند.
وی افزود: خوشبختانه صدا و سیما هم اکنون تعداد کانال های ارتباطی خود را با استفاده از همین ابزار افزایش داده و ادامه پیشرفت های این حوزه به شدت نیازمند داشتن یک ماهواره ملی است.
وی افزود: یکی از برنامه هایی که برای سازمان فضایی تعریف شده است دنبال کردن طراحی و ساخت ماهواره ملی است که امیدواریم با همکاری بخش های علاقه مند به نتیجه برسد.
واعظی در خصوص تغییرات ساختاری جدید در سازمان فضایی نیز گفت: براساس تصمیم شورای عالی اداری سازمان فضایی به خانه اصلی خود یعنی وزارت ارتباطات بازگشت که این امر تنها با هدف چابک سازی این سازمان اتفاق افتاده است.
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه وزارت ارتباطات نقش حمایتی در عرصه فناوری های فضایی ایفا خواهد کرد گفت: نتایج کار سازمان فضایی به طور ویژه در شورای عالی فضایی مشخص خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید ایران چه زمانی قرار است پرتاب ماهواره در مدار ژئو را در برنامه های خود قرار دهد نیز یادآور شد: بودجه وزارت ارتباطات بودجه محدودی است اما برای اینکه ایران بتواند ماهواره ای به مدار ژئو پرتاب کند علاوه بر تامین بودجه باید قابلیت آن را داشته باشد تا ماهواره ای با وزن یک تن یا بیشتر بسازد و این در حالی است که ماهواره های ساخته شده کنونی هم اکنون وزنی در حدود 80 تا 100 کیلوگرم دارند.
وی در خصوص زمان احتمالی پرتاب ماهواره ایرانی به مدار ژئو نیز یادآور شد: این پروژه عملیاتی پیچیده است که نیاز به زمانی 10 ساله دارد.
وی افزود: سازمان فضایی در ابتدا باید بتواند ماهواره ای ملی تولید کند تا با استفاده از ظرفیت های آن فعالیت های شرکت های ثبت FAT صدا و سیما و بخش های کشاورزی تقویت شود تا ایران به جای اجاره ماهواره از کشورهای دیگر در این حوزه به دستاورد بومی خود اکتفا کند.
واعظی در خصوص برنامه های پرتابی ماهواره ها در سال 94 نیز عنوان کرد: هم اکنون ماهواره های شریف ست، تدبیر و ماهواره امیرکبیر آماده پرتاب هستند اما از آنجایی که برای هر ماهواره ای وظایف خاصی تعریف شده و این پرتاب ها هزینه هنگفتی را به کشور تحمیل می کند از این رو از میان ماهواره های آماده پرتاب یک ماهواره را که بتواند تمام ابعاد مورد انتظار را داشته باشد انتخاب خواهیم کرد اما آنچه که اهمیت دارد آن است که به طور قطع یک ماهواره دانشگاهی در سال 94 پرتاب خواهد شد.
وزیر ارتباطات در بخش دیگری از صحبت های خود در خصوص از دست رفتن برخی نقاط مداری ایران و چگونگی بازیابی آنها نیز توضیح داد: ITU برای واگذاری نقاط مداری شرایط خاصی دارد به طوری که کشورهای مختلف در صورتی که نتوانند این موارد را رعایت کنند نقاط مداری از کشور متخلف گرفته و به کشورهای دیگر واگذار خواهد شد از همین رو ایران نیز به دلیل انجام ندادن برخی از این تعهدات برخی از نقاط مداری خود را از دست داده است اما در تلاشیم تا نقاط مداری کنونی را حفظ و برخی نقاط مداری جدید را ثبت کنیم.
وی در خصوص اینکه برنامه های سازمان فضایی از بودجه وزارت ارتباطات تامین خواهد شد یا خیر نیز یادآور شد: به دلیل آنکه سازمان فضایی پس از تعیین بودجه این وزارتخانه به مجموعه اضافه شد در هماهنگی هایی که با سازمان برنامه و بودجه داشته ایم مقرر شده است تا راهکارهایی برای تامین بودجه این سازمان در نظر گرفته شود به طوری که احتمال سه برابر شدن این بودجه نیز وجود خواهد داشت.
وی در خصوص فعالیت های فرعی سازمان فضایی مانند تولید شیرخشک و ... نیز گفت: هیچ یک از فعالیت های مطرح شده در این سازمان انجام نمی شود و طرح های اعلام شده تنها مربوط به پژوهشکده های این سازمان است که به صورت سفارشی انجام می شود.
وزیر ارتباطات در ادامه در خصوص پرتاب ماهواره های مکان یاب نیز گفت: با توجه به اینکه هم اکنون برنامه ششم توسعه در حال تدوین است به محض اتمام مطالعات و مشخص شدن وضعیت بودجه و امکانات کشور در خصوص مواردی از این دست تصمیم گیری خواهد شد.