به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از خبرگزاری شین هوا ، این خبرگزاری چینی در گزارشی با عنوان » نزدیک تر شدن ایران و آمریکا به توافق هسته ای به رغم تهدید جمهوریخواهان» می نویسد:
در حالی که مذاکره کنندگان ایران و آمریکا با زحمت بسیار تلاش دارند درباره جزییات نهایی توافق هسته ای به توافق رسند ، کاخ سفید با برخی از قانونگذاران جمهوریخواهی که خواستار به هم زدن این توافق هستند ، اختلاف نظر دارد.
جان کری وزیر خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف همتای ایرانی وی روز دوشنبه در حاشیه برگزاری کنفرانس بازنگری پیمان ان پی تی دیدار و گفتگو کردند.
پس از این نشست جان کری ضمن اعلام این مطلب که دو طرف به دستیابی توافق نامه تاریخی خود نزدیک تر شدند ، افزود اگر این توافق حاصل شود ، کل جهان امن تر خواهد شد.
وی تاکید کرد کار هنوز تمام نشده و مسائل اصلی هنوز حل نشده باقی مانده است.
آمریکا و ایران در حال گفتگو درباره برنامه هسته ای جنجال برانگیزی هستند که منتقدان می گویند با هدف ساخت بمب هسته ای دنبال می شود. این در حالی است که ایران تاکید دارد برنامه هسته ای این کشور صرفا صلح آمیز است.
اوایل ماه جاری ایران و شش قدرت جهانی در لوزان سوئیس به توافقی دست یافتند که بر اساس آن تهران با کاهش فعالیت های هسته ای حساس خود دست کم برای 10 سال در ازای پایان تحریم های بین المللی اقتصادی این کشور ، موافقت کرد.
اما جمهوریخواهان مخالف در کنگره آمریکا می گویند دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا درباره ایران موضع بسیار ملایمی را دنبال کرده است.
سناتور «مارکو روبیو» از نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا می خواهد ایران ملزم به رسمیت شناختن اسرائیل شود. سناتور جان باراسو جمهوریخواه نیز می خواهد دولت باراک اوباما راستی آزمایی کند که تهران حامی تروریست ها نیست.
گزارش میافزاید: کاخ سفید بر این باور است که این موارد و اصلاحیه های پیشنهادی به مذاکرات هسته ای لطمه وارد می سازد و جمهوریخواهان مسائل غیرمرتبط با مذاکرات هسته ای را مطرح می کنند.
سناتور روبیو اخیرا اعلام کرد برای رای کنگره درباره شماری از اصلاحیه های پیشنهادیش درباره توافق با ایران از جمله تلاش برای آزادی خبرنگار واشنگتن پست که چند ماه گذشته را در ایران زندانی بوده است و نیز دیگر اتباع آمریکایی زندانی در ایران ، تلاش خواهد کرد.
اما با وجود همه سر و صدای آنان بر سر این توافق ، جان بینر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اوایل هفته در نشستی خصوصی اذعان کرد مخالفان جمهوریخواه ممکن است رای لازم برای مانع شدن از این توافق را نداشته باشند.
در همین راستا جرج دبیلو بوش رئیس جمهور سابق آمریکا نیز اخیرا سکوت را شکست و از سیاست های آمریکا در خاور میانه و رئیس جمهور آمریکا انتقاد کرد و گفت اوباما درباره ایران ساده لوحانه عمل کرده است. وی با انتقادش از اوباما در واقع رویه معمول خود را برای عدم انتقاد از رئیس جمهور آمریکا کنار گذاشت.
تحلیلگران بر این باورند که چنین اظهاراتی از سوی یکی از روسای جمهور سابق می تواند فشار بیشتری را نسبت به منتقدان معمول اوباما نظیر صاحب نظران و قانونگذاران جمهوریخواه ، وارد آورد.
با این حال به رغم تلاش ها برای تضعیف این گفتگوها ، به نظر می رسد مذاکرات به آرامی پیش می رود.
عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران روز جمعه اعلام کرد مذاکرات به آرامی به سوی دستیابی به توافق تا ضرب الاجل 30 ژوئن پیش می رود.
لری هانوئر تحلیلگر ارشد سیاست بین المللی در موسسه رند در این خصوص به خبرگزاری شین هوا گفت توافق اوایل ماه جاری در واقع مانع از تحقیقات مرتبط با تسلیحات هسته ای و فعالیت های غنی سازی ایران برای مدت زمان 10 تا 15 سال خواهد شد ، همه راه های منتهی به ساخت بمب را می بندد و زمان برای فعالیت هسته ای پنهانی ایران از دو یا سه ماه به یک سال افزایش می دهد.
وی افزود بازرسان بین المللی نیز پیش از کاهش معنادار تحریم های ایران باید راستی آزمایی کنند که ایران به تعهدات مهم خود پایبند بوده است که این امر مشوق قوی برای پایبندی ایران به تعهداتش خواهد بود.
این تحلیلگر ارشد تاکید کرد اگر این توافق بتواند از ساخت سلاح هسته ای توسط ایران برای مدت زمان 15سال یا بیشتر پیشگیری کند ، در واقع خیلی کارآمدتر و کم هزینه تر از عملیات نظامی خواهد بود که آمریکا را گرفتار جنگ دیگری در خاور میانه خواهد کرد.
وی در ادامه تاکید کرد ضعیف ترین بخش توافق این است که به کارایی بازرسی ها و اقدامات راستی آزمایی منوط خواهد بود. اما اگر تعهدات ایران نتواند راستی آزمایی شود ، این کشور مزایای اقتصادی این توافق را که بسیار نیازمند آن است ، دریافت نخواهد کرد بنا بر این ایران برای عمل به تعهدات خود انگیزه بالایی خواهد داشت.
هفته گذشته همزمان با عبور کشتی های نیروی دریایی آمریکا از تنگه هرمز به خلیج فارس ، تنش ها بین ایران و آمریکا تشدید شد و موجب شد ناوگان نه کشتی ایرانی به سوی ایران بازگردند.
کارشناسان می گویند این افزایش حضور نیروی دریایی و بازگشت متعاقب آن تهدیدی برای تضعیف مذاکرات هسته ای بین این دو کشور نبوده است.
علیرضا نادر از تحلیلگران ارشد سیاسی در موسسه رند در این خصوص گفت حضور کشتی های جنگی آمریکا برای خصمانه کردن روابط ایران - آمریکا یا تضعیف مذاکرات هسته ای چندان کافی نیست اما ایران و آمریکا آن قدر درباره مسئله هسته ای مخاطره دارند که نگذارند موضوع یمن مداخله ای در این مذاکرات داشته باشد.