به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ اکتشاف و حفاری چاه های نفتی در تالاب هورالعظیم به عنوان عامل تخریب این تالاب و بروز ریزگردها شناخته می شود و هر از چندگاهی برخی مسوولان و نهادها با اشاره به این موضوع، خواستار عمل کردن وزارت نفت به تعهدات خود می شوند.
با توجه به اینکه توسعه و حفاری میادین نفتی واقع در این منطقه برعهده شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) قرار دارد، برای اطلاع از سهم نفت در تخریب تالاب هورالعظیم به سراغ مدیر اچ اس ای (بهداشت، ایمنی و محیط زیست) شرکت متن رفته و جریان را از وی جویا شده ایم.
الهام اردلانی اظهار داشت: در هفته های اخیر، برخی ادعاها در خصوص تاثیر حفاری میادین غرب کارون در خشک کردن هورالعظیم و ایجاد ریزگردها و آلودگی هوای استان خوزستان مطرح می شود که این موضوع صحت ندارد.
وی با بیان اینکه حفاری میادین نفتی غرب کارون ارتباطی به ریزگردهای خوزستان ندارد، گفت: زمانی که شرکت ایمپکس ژاپن برای توسعه میدان نفتی آزادگان وارد شد، قسمت جنوبی تالاب هورالعظیم و حوضچه های سه، چهار و پنج خشک بود، اما قسمت شمالی آن دارای آب بود.
مدیر اچ اس ای شرکت متن با خاطرنشان کردن اینکه بررسی نقشه های ماهواره ای تالاب هورالعظیم در سال 2000 به خوبی نشاندهنده وضعیت این تالاب است، افزود: در سال های اخیر تمام مراحل توسعه میدان نفتی آزادگان در بخش های زنده و دارای آب تالاب، اجرا شده و هیچ بخشی از آن خشک نشده است.
اردلانی با بیان اینکه برای حفظ محیط زیست این تالاب در برخی موارد از جاده های باقی مانده از دوران دفاع مقدس استفاده شده است، گفت: به جز موارد جزیی، هیچ جاده جدیدی در بخش شمالی تالاب احداث نشده و جاده های مربوط به دوران دفاع مقدس که توسط نیروهای نظامی احداث شده بود، بازسازی شده اند.
وی با تاکید بر اینکه در احداث جاده های جدید، کاملا اصول زیست محیطی رعایت شده است، گفت: 244 آبراهه نیز در زیر جاده ها و برای ارتباط بخش های مختلف تالاب با یکدیگر ایجاد شده که این آبراهه ها باعث گردش آب دربخش های مختلف تالاب می شوند. 24 آبراهه نیز اخیرا احداث شده و قرار است که 24 آبراهه دیگر به زودی احداث شود.
مدیر اچ اس ای شرکت متن با اشاره به نقش کاهش آب ورودی از طرف عراق در کمبود آب در بخش هایی از هورالعظیم، اظهار داشت: عراق 30 دریچه در تالاب نصب کرده که مانع ورود آب به ایران می شود. همچنین دولت عراق در سال 1991 و در دوران جنگ اول خلیج فارس، با هدف اسکان آوارگان جنگ زده، بخش های بزرگی از تالاب را خشک کرد.
وی خاطرنشان کرد: سازمان ملل نیز با اشاره به خشک کردن 90 درصد تالاب توسط دولت عراق، از این اقدام به عنوان بحران زیست محیطی نام برده است.
مدیر اچ اس ای شرکت متن افزود: البته دولت عراق برنامه ای را برای احیای تالاب تدوین کرده که می تواند به احیای تالاب کمک کند. اجرای این طرح توسط عراق می تواند زمینه اقدام مشترک دو کشور در احیای تالاب را فراهم کند.
اردلانی با تاکید بر عزم وزارت نفت برای رعایت اصول زیست محیطی و جلوگیری از تخریب تالاب هورالعظیم، از آزادسازی آب در تالاب، پس از پایان عملیات حفاری خبر داد و گفت: براساس برنامه جامع مدیریت محیط زیست غرب کارون که در اردیبهشت ماه سال گذشته به تصویب رسید، قرار است در سال 2016 و همزمان با پایان توسعه میادین غرب کارون، آب در تمام تالاب رها شود.
مدیر اچ اس ای شرکت متن در بخش دیگری از اظهارات خود به ورود زهاب های طرح نیشکر خوزستان به تالاب اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه این زهاب ها، دریاچه های مصنوعی ایجاد کرده و زیستگاه برخی پرندگان شده است، اما می تواند باعث فرسایش و آلودگی خاک منطقه شود.
اردلانی در بخش دیگری از این گفت وگو با اشاره به بررسی منشاء ریزگردهایی که باعث آلودگی هوای استان خوزستان شده اند، اظهار داشت: ریزگرد تالابی حاوی پلانگتون است، اما ریزگردهایی که از عراق وارد ایران می شوند از خشکی آمده و فاقد پلانکتون هستند و بررسی ریزگردهای وارد شده به کشور نشان داد که منشاء 90 درصد این ریزگردها، ارتباطی به تالاب ندارد.
عبدالرضا حسین نژاد مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه نفت نیز روز گذشته درواکنش به این انتقادات اظهار داشته بود: وضع طوری شده که اگر در کرمان هم غباری وجود داشته باشد به گردن نفت در غرب کارون می اندازند، در صورتی که در این مدت ورودی آب از کرخه کم شده و سدهای ایجاد شده در ترکیه ورودی آب به هورالعظیم را محدود کرده است.
وی با بیان اینکه دریچه حوضچه های موجود در هورالعظیم هم اکنون باز است، اما این حوضچه ها ورودی آبی ندارند و تنها با زه آبهای ناشی از کشت و صنعت نیشکر خوزستان پر می شوند، خاطرنشان کرد: درعین کیفیت خاک از زمان جنگ تحمیلی در این مدت کم شده و چسبندگی پیشین را ندارد و با هر بادی گرد و غبار بلند می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه نفت با بیان اینکه همه می خواهند دیوار نفت را کوتاه کنند و از آن بالا بیایند، افزود: همه جاده های ما از زمان جنگ وجود داشته و ما آنها را بهسازی کرده ایم و درعین حال وزیر نفت بارها تاکید کرده که نمی خواهیم به قیمت تولید نفت، محیط زیست را آلوده کنیم.
منبع:ایرنا