به گزارش خبرنگار پارلمانی «خبرگزاری دانشجو»، امیرخجسته، رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در نشستی که در خبرگزاری نسیم برگزار شده بود در خصوص بررسی طرح استانی شدن انتخابات مجلس گفت: بحث استانی شدن انتخابات یکی از بحث های مهمی است که نمایندگان در پیش روی دارند و با این طرح در نظر داریم از شرایط کنونی انتخابات که در آن حضور داریم خارج شویم و شرایط جدیدی را در زمینه انتخابات دست پیدا کنیم.
وی افزود: طرح برگزاری انتخابات کنونی برای زمان مشروطه است.
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در ادامه به وظایف نمایندگان اشاره کرد و گفت: برای نمایندگان ۲۵ اصل در نظر گرفته شده که قانون گذاری و نظارت از وظایف اصلی نمایندگان است که با برگزاری چنین انتخاباتی این دو اصل از دست نمایندگان خارج شده است.
خجسته تصریح کرد: امروز مجلس نقش آفرینی نمی کند و قریب به ۷۰ درصد از نمایندگان کارهایی را انجام می دهند که کار نمایندگی نیست.
نماینده مردم همدان و فامنین با تاکید بر این مطلب که نماینده باید به قانون گذاری که وظیفه اصلی است بپردازد، گفت: ۱۷۵ نفر از نمایندگان طرح استانی شدن انتخابات را امضاء کرده اند و اکثریت نمایندگان درخواست دارند که این طرح در مجلس تصویب شود.
خجسته گفت: حقیقتاً نمایندگان در قانون گذاری و تدوین آن نقش بسزایی ایفا نکردند و تاکنون ۱۱۷ هزار قانون و مقررات تصویب شده اما فارغ بالی در تصویب آنها دیده نمی شود و اگر طرح استانی شدن انتخابات به تصویب برسد نمایندگان می توانند با تمام توان در تدوین قانون اثرگذار باشند و قانون متقن و محکمی را تصویب کنند.
خجسته اضافه کرد: در سیستم کنونی انتخابات بحث نظارت نمایندگان مغفول مانده است و باید به این موضوع توجه ویژه شود چرا که فسادهای مالی که امروزه در کشور شاهد آن هستیم از جمله سه هزار میلیارد، هشت هزار میلیارد، ۱۲ هزار میلیارد تماماً به خاطر عدم نظارت است که در کشور اجرایی می شود.
وی گفت: با طرح استانی شدن انتخابات می خواهیم هرکس به جایگاه خود بازگردد و نماینده نیز به وظایف اصلی خود بپردازد چرا که امروز عامل بخشدار، فرماندار و شورای شهر شده است و باید به کارهای اجرایی بپردازد.
وی با تاکید بر این مطلب که نماینده مجلس هشتاد درصد وقت خود را صرف کارهای اجرایی کشور می کند، گفت: ما باید نظارت ها را از مجلس به حوزه شهری برگردانیم و به شورای شهر و شهرداری ها اختیارات می دهیم تا آنها کارهای اجرایی را انجام دهند و مجلس تنها نظارت کند در این زمینه نیز نیازمند تدوین قانون مدیریت یکپارچه شهری هستیم تا تمام دستگاه های خدمت رسان در شهر زیر نظر شورای شهر و شهرداری ها کار کنند و از دولت درخواست کرده ایم تا لایحه مدیریت یکپارچه شهری را به مجلس تحویل دهد و اگر این کار از سوی دولت انجام نشود مجلس خود در این زمینه ورود خواهد کرد.
خجسته در ادامه به فعالیت احزاب اشاره کرد و گفت: احزاب قارچ گونه در ۵ و ۶ ماه قبل از انتخابات بر روی کار می آیند و دو سه ماه بعد از انتخابات از صحنه خارج می شوند و کمیسیون شوراها به این موضوع بسیار مهم توجه کرده است و از آغاز دوره نهم مجلس ۳۰ حزب فعال کشور را دعوت کرده و از میان آنها ۵ نفر را انتخاب کردند تا ضعف ها و قوت های احزاب در کشور را مطرح کنند و در این زمینه از وزارت کشور، وزارت اطلاعات و مرکز پژوهش ها نیز دعوت بودند تا در این زمینه پیشنهادات خود را به اعضای کمیسیون ارائه دهند.
وی در ادامه تصریح کرد: کمیسیون ۲۴ ماده قانون احزاب را تشدید کرد ولی دولت از مجلس فرصت خواست تا ظرف سه ماه این لایحه را به مجلس ارائه کند اما اکنون بعد از گذشت هشت ماه هنوز لایحه ای از سوی دولت در زمینه قانون احزاب به مجلس ارائه نشده است و کمیسیون در صورت عدم ارائه لایحه قانون احزاب خود در زمینه احزاب ورود پیدا خواهد کرد.
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: اگر احزاب در کشور حضور پیدا نکنند طرح استانی شدن انتخابات نمی تواند به خوبی ایفای نقش کند و در این قانون در نظر گرفته ایم که احزاب باید با یکدیگر رقابت کنند و برنامه های خود را در صدا و سیما، رسانه ها به مردم معرفی و از همان تریبون کاندیدای خود را به مردم مشخص کنند.
وی گفت: ما باید فرهنگ حزب را در جامعه خود بالا ببریم و در این زمینه فرهنگ سازی کنیم چرا که نیاز امروز مردم به احزاب است.
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در ادامه به وضعیت قومیت ها و مذاهب مختلف استان های کشور اشاره کرد و گفت: شورای نگهبان در این خصوص اشکال گرفته است اما ما با برنامه های که در نظر داریم اختلافات قومیت ها و مذاهب مختلف را در استانی شدن انتخابات به حداقل می رسانیم.
وی در ادامه افزود: برای تصویب طرح استانی شدن انتخابات هماهنگی های لازم را با مسئولین دولت و شورای نگهبان انجام داده ایم و حتی علی لاریجانی، رئیس مجلس نیز در این زمینه با مسئولین وزارت کشور و دولت جلسه برگزار کردند که مسئولین وزارت کشور پیشنهاد دادند آراء شهرستان ها حداقل ۲۵ درصد آرای استانی باشد و ما می خواهیم تدریجی انتخابات را استانی کنیم به نحوی که آرای را اول در شهرستان ها کسب کنیم و سپس استانی مطرحش کنیم.
وی در ادامه به مشارکت مردمی در استانی شدن انتخابات اشاره کرد و گفت: نظر شورای نگهبان نیز این است که اگر مشارکت عمومی در انتخابات کاهش پیدا کند با این طرح مخالف است اما ما معتقدیم که استانی شدن انتخابات مشارکت عمومی را بالا خواهد برد چرا که نمایندگان در شهرستان ها آرای خود را خواهند داشت و حضور اکثریت در شهرستان ها شاهد خواهیم بود.
خجسته تاکید کرد: در استانی شدن انتخابات عدالت در تامین منابع استانی جهت اجرای پروژه ها در نظر گرفته می شود.
وی گفت: ما به دوستان سیاسی خود گفته ایم که بینی و بین الله در رأی دادن به این طرح به گونه ای عمل نکنند که تنها خود را ببینند بلکه به مصلحت نظام توجه داشته باشند و به این قانون رای دهند.
نماینده مردم همدان و فامنین گفت: ما باید تا ۲۷ خرداد طرح استانی شدن انتخابات را تعیین تکلیف کنیم تاکنون پیشنهادهای بسیاری به کمیسیون ارائه شده است و نمایندگان به دنبال تعامل با شورای نگهبان و دولت هستند و ما می خواهیم نظر شورای نگهبان در این قانون را تأمین کنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: اگر استدلال قوی آورده شود که این طرح به نفع نظام و مصلحت نیست ما نیز این طرح را کنار خواهیم گذاشت و ما امروز به این نتیجه رسیده ایم که طرح به صلاح کشور است.
خجسته گفت: ما قوانین را فقط برای یک دوره نمی خواهیم بلکه نظر کمیسیون این است که این قانون باید یک قانون دائمی شود.
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در ادامه به تقویت شوراها اشاره کرد و گفت: همزمان باید بحث شوراها و استانی شدن انتخابات را با یکدیگر شروع کنیم و کمیسیون شوراها در مدت سه سال از کمیسیون هایی است که توانسته نقش آفرینی کند.
وی در ادامه به تأیید شورای نگهبان از قانون انتقال پایتخت سیاسی و اداری از تهران خبر داد و گفت: تهران روی ۴ گسل بزرگ قرار دارد و با ۱۳ میلیون جمعیتی که دارد اگر زلزله ای در کشور رخ دهد و یک درخت بر روی خیابان بیافتد دیگر تهران جای حرکت نیست و افراد بسیاری در زلزله از بین خواهند رفت.
وی در ادامه افزود: کمیسیون همانگونه که در طرح انتقال پایتخت سیاسی و اداری از تهران توانست نظر شورای نگهبان را با اصرار بر طرح بگیرد در نظر دارد که در رابطه با طرح استانی شدن انتخابات نیز تأییدیه شورای نگهبان را بگیرد.
خجسته تاکید کرد: بحث شوراها باید تعیین تکلیف شود چرا که امروز شوراها، شورای شهرداری ها هستند و کسی به فکر نیست و ما باید با اختیاردادن به شوراها جایگاه شوراها را به اعضای آن بازگردانیم.
وی گفت: شوراها ۹۶ اختیار دارند اما اکنون چندان به آنها توجه نمی شود و کمیسیون برای آسیب شناسی در این زمینه از افراد صاحب نظر استفاده کرده است و امیدواریم که این قانون نیز در آینده نزدیک در صحن علنی مطرح شود.
خجسته تاکید کرد: معتقدیم که شورای شهر باید به عنوان پارلمان محلی شهری در جامعه بدرخشد.
وی همچنین در رابطه باعدم رابطه مردم با نماینده در طرح استانی شدن انتخابات نیز اشاره کرد و گفت: با استانی شدن انتخابات رابطه مردم با نماینده قطع نمی شود چرا که با استانی شدن مجمع نمایندگان تصمیم می گیرند و مجمع مناطق محروم را اولویت کاری خود قرار خواهند داد.
وی در ادامه گفت: امروز خستگی نمایندگان به دلیل انجام کارهای اجرایی است و نماینده باید به جایگاه اصلی خود برگردد و امروزه شاهد هستیم که نمایندگان به دنبال حفر قنات و حل مشکل سنگ قبر مردم هستند در حالی که این کارها را باید شهردار و بخشدار انجام دهد.
خجسته در ادامه به گردش نخبگان در استانی شدن انتخابات اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی برای انتخابات پول نقش آفرینی می کند در استان ها که شاهد و ناظر هستید و در شهرستان ها نیز اطلاعاتی در این زمینه به ما رسیده است.
خجسته تاکید کرد: با استانی شدن انتخابات نخبگان در صحنه حاضر خواهند شد و این مستلزم این است که با اجرایی شدن استانی انتخابات احزاب نیز وارد کار شوند و احزاب همواره به دنبال نخبگان هستند واگر استانی شدن انتخابات روی کار بیاید ولی احزاب در کشور شکل نگیرد طرح استانی شدن انتخابات به هیچ عنوان جواب نمی دهد.
وی در خاتمه تصریح کرد: امروزه هیچ یک از نمایندگان یا دولت سئوال نمی کنند که در مدت نمایندگی و یا مسئولیت اجرا چه اقدامات و چه کارهایی کرده اند اما اگر احزاب در کشور شکل بگیرد احزاب بعد از یک دوره موظف هستند پاسخگویی کارهای که کردند، باشند.