به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از نشریه کامنتری، وبگاه این نشریه نوشت وقتی تحریمها پیش از موعد سست شده است، نتیجه مذاکرات با ایران روشن است.
بر اساس این گزارش، ضرب الاجل تکمیل پیش نویس توافق هسته ای ایران، به سرعت نزدیک می شود. ماه گذشته، زمانی که این چارچوب اعلام شد، فرض این بود که معامله به زودی بر کاغذ می نشیند. اما خیلی زود روشن شد که بین ایران و غرب درباره مفاد معامله نهایی، اختلاف نظرهای جدی وجود دارد. پرزیدنت اوباما گفته است درباره تاکید خود بر اینکه ایران باید با لغو تحریمها براساس یک الگوی مرحله ای موافقت کند، زمینه بازگشت تحریمها در صورت تخلف ایران و بازرسی های سرزده فراهم باشد و اینکه این کشور ذخایر اورانیوم غنی شده خود را کنار بگذارد، تجدیدنظر نمی کند. اما اطمینان از اینکه او در مذاکرات بر موضع خود باقی خواهد ماند، هر روز با انتشار اخباری از گسستن تحریمهای ایران، تضعیف می شود. براساس خبری که در بلومبرگ درج شد، 9 هواپیمای دست دوم در اختیار هواپیمایی ماهان ایر قرار گرفته است. اگر تحریم ها را اکنون نمی توان حفظ کرد، ایران چرا باید از وضع شدن مجدد آنها بیم داشته باشد؟
بر اساس این گزارش ورود هواپیماهای مسافربری به ایران مهم است زیرا خزانه داری آمریکا نام ماهان ایر را در گذشته به علت رابطه آن با سپاه پاسداران انقلاب ایران در فهرست موسسات تحریمی خود درج کرده بود. اما اکنون به نظر می رسد همه اقدامات این هواپیمایی نادیده گرفته می شود و تلاش آن برای تقویت ناوگانش با مخالفت آمریکا یا متحدانش مواجه نمی شود. اقدامات روسیه که از قبل اعلام کرده است موشکهای ضد هوایی در اختیار ایران قرار می دهد و نیز اقدامات چین، تحریم هایی را که آنها با بی میلی وضع کرده اند، تضعیف می کند. در این میان شرکتهای آمریکایی نیز مشتاقانه خود را برای بازگشت به بازار ایران آماده می کنند. اکنون این سوال مطرح است که اقدامات شتابزده برای معامله با ایران، چه تاثیری بر مرحله نهایی مذاکرات هسته ای با این کشور خواهد داشت.
رئیس جمهور آمریکا گفته است در برابر خواسته ایران مبنی بر اینکه تحریم ها یکباره و در روز امضای معامله، برداشته شوند، تسلیم نمی شود. اما چنانچه گزارش بلومبرگ می گوید، هر روز، اهرم اقتصادی آمریکا در برابر رژیم اسلام گرای ایران، ضعیف تر می شود.
متاسفانه اوباما زمانی که با توافق مقدماتی موافقت کرد و راه برچیده شدن تحریم ها فراهم شد، مزایای قابل توجهی را که تحریم های اقتصادی بین المللی برای موضع گیری غرب در برابر ایران به همراه آورد، از بین برد. آمریکا در هر مرحله ای از مواضع قبلی خود برای پایان دادن به برنامه هسته ای ایران، صرف نظر کرده است و در نهایت این کشور را با معامله ای رها می کند که به ایرانی ها امکان می دهد بیشتر زیرساخت هسته ای شان را حفظ کنند. این معامله از قبل دو مسیر را برای رسیدن به بمب به ایران می دهد. یک مسیر نقض محدودیت هایی است که برای فعالیت هسته ای این کشور وضع شده است و به سادگی می توان از آن گریز زد. دوم با انتظار کشیدن برای به پایان رسیدن مدت توافق و همزمان ادامه دادن به تحقیقات خود به شکل قانونی.
همه اینها ناظران را به این نتیجه گیری سوق می دهد که اوباما در صورتیکه تغییری اساسی در موضع خود درباره ایران نداشته باشد، بار دیگر در برابر مطالبات این کشور نرمش نشان خواهد داد. اما حتی با وجود اینکه اوباما برای اولین بار گفته است بر موضع خود می ایستد، با توجه به برچیده شدن تدریجی تحریم ها، سئوال این است که این پافشاری چطور امکان پذیر خواهد بود؟